Hmm... Tak patrzę ostatnio po częściach i rzuciło mi się w oczy, że część oznaczona jako 11 to wcale nie jest separator oleju, a jedynie odpowietrznik (odma):
Separator oleju to zupełnie inna część, która akurat w moim aucie teoretycznie nie występuje. Rodzaje są dwa:
Stąd nasz problem z zalanymi dolotami i cieknącym kolektorem... Sprawa mnie dosyć mocno zastanowiła, gdy zamówiłem część. Pod deklem widziałem zamontowany o-ring i myslę sobie "przecież on nie jest do niczego". Sprawdziłem oryginalną pokrywkę, którą zdemontowałem i było tam to samo. Teraz pytanie: separator oleju został specjalnie usunięty, czy jest to błąd konstruktorów przy robieniu złożeń?
Separator jako osobna część występuje w silniku N57N, natomiast w N57N2 już jest nieco zmodyfikowany dekiel i tego osobnego separatora nie ma.
Próbował ktoś kiedyś zamotnować ten separator mimo, że fabrycznie go tam nie ma? Numery odmy są inne dla rozwiązania z separatorem i bez, dlatego mnie zastanawia, czy rozwiązanie pasuje. Może to jest rozwiązanie problemu naszego cieknącego kolektora i oleju w dolocie...
Po wstępnych analizach i pokrywa wałków rozrządu i sama odma wygląda na przystosowaną do montażu tych separatorów oleju... Chyba zamówię część i sprawdzę...
Różnica wstępnie jest taka, że silnik N57N miał ten separator, a N57N2 nie:
![]()

Odpowiedz z cytatem