Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Oil catch can ??

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka

Pytanie jest następujące - czy lekkie branie oleju nie jest celowe? Mam tutaj na myśli smarowanie powietrzno-olejowe turbosprężarki (smarowanie uszczelnienia wirnika od strony drugiego pierścienia uszczelniającego) i innych elementów - np. wałeczków klap spiętrzających. Generalnie w naszych silnikach u góry mamy już zamontowany jeden separator olejowy, którego zadaniem jest właśnie odzielanie oleju od powietrza. Kiedyś one miały filterek w środku, który był sprawniejszy; w moim obecnym silniku już go nie ma, nie wiem dlaczego ale znowu wrócę do pytania z początku postu - smarowanie powietrzno-olejowe (?).

Wrzuć proszę link do artykułu, bo jestem ciekawy jaki zbiorniczek i filterek zastosował wynalazca patentu. Pod maską jest piekielnie gorąco, więc byle co nie może być. Ja, jak już, to najchętniej wrzuciłbym jakiś sensowny separator oleju, np. z jakiejś sprężarki powietrza i na koniec zamknął go filtrem.

Mój silnik ma ten sam efekt - zaciąga olej odmą pod filtrem powietrza, przez co cały dolot: od samej turbiny, przez intercooler, EGR i kolektor, jest uwalony olejem. Stąd też miałem wyciek na kolektorze ssącym (ciekło przez klapki i przez uszczelki pod kolektorem). Lekkie zużycie oleju silnikowego też zanotowałem, ale u mnie jest to na poziomie 0,3l/1000km, więc myślę, że jest jak być powinno. Gorzej, jakbym widział olej w dolocie, a stan oleju stałby w miejscu, albo wzrastał. ;)

No dobra, koniec walki z wyciekami z kolektora. Dwa komplety uszczelek i dalej mi cieknie 6-ty kanał. Idę w pomysł odpięcia rury odmy od kanału zasilania turbosrpężaki.

marchel masz ten link do instrukcji jak ktoś to zrobił?

OK, zrobiłem pierwsze testy w sprawie odpięcia rury odmy od kanału zasialani turbosprężarki. Do operacji kupiłem filterek powietrza stożkowy 35mm od skutera za 20zł i za korek idealnie posłużył mi korek zabiezpieczający o-ring w nowej misce olejowej skrzyni biegów. Do tego trochę srebrnej taśmy. 15 minut i filterek był zamontowany, a króciec od kanału turbo szczelnie zakorkowany.
    Pierwsze testy - z filtra dmucha trochę oparami ze skrzyni korbowej. Przeglądu na to nikt nam nie podbije, a nawet skończy się to zabraniem dowodu, jak otworzy maskę. Im cieplejszy silnik, tym opary mocniej się wydobywają. Zapach jest jakby lekko słodkich spalin diesla, także nic przyjemnego, a tym bardziej zdrowego. Podczas jazdy nie odczułem specjalnie smrodu w kabinie. Na postoju w sumie też nie. Jak się wysiądzie z auta, to trochę czuć, ale może to była kwestia wiatru. Testował będę dalej.
    Co do samego zachowania się silnika, to mam wrażenie, jakby nieco lżej się zbierał. Być może intercooler się przedmuchał z oleju i teraz więcej chłodnego powietrza trafia do komory spalania. Efektów dźwiękowych póki co nie zauważyłem. Jutro może zrobię test na autostradzie, to będę mógł napisać więcej.

Niemniej jednak wniosek póki co jest jeden - odma nie bez powodu jest wpuszczona w kanał ssawny powietrza przez turbo. Raz to ekologia, a dwa to efekt wydobywania się nieprzyjemnych gazów pod maską, a pamiętać trzeba, że powietrze do kabiny jest zasysane spod podszybia.
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 23-10-2015 o 08:57