Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Bardzo poważny problem .

Początkujący Użytkownik Awatar viptrans24
    BMW
    Bmw e65 3.0i
    Wczoraj auto stało odpalone , ale bez kluczyka . Pierwsza teoria pana ' pana mechanika " że skrzynia się zawiesiła na 3 biegu !!! zapytałem się go jak to możliwe , na komputerze mam przecież P po włączeniu zapłonu . poza tym taki błąd jak skrzynia na 1000 % by się zapisał . Po ostrej wymianie zdań i 8 dniach udało się uruchomić auto , ale tak jak wspominałem bez kluczyka , teraz szukają modułu który jest za to odpowiedzialny . Jak dla mnie dziwna sprawa że auto się psuje w ułamku sekundy nie sygnalizując nic na temat żadnej usterki , to nie jest Syrenka żeby takie atrakcje mi serwować .

Przy okazji wjazdu na kanał okazało się że panowie z Bosch Service w Łodzi przy Maratońskiej źle przykręcili miskę przy wymianie oleju w skrzyni biegów , bo strasznie się poci .
    Powiem szczerze że moja wiara w tych wszystkich mechaników i specjalistów powoli umiera , najlepiej będzie sobie kupić golfa MK2 i naprawiać samemu .

użytkownik Awatar ADASIO
    BMW
    BMW 750 LIX G12 FROZEN GREY MAT
    Ale jak udało się odpalić auto bez kluczyka???
    Na krótko? jak kradną złodzieje? Bo nie rozumiem?

Za moment to auto Ci zniknie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki :) skoro już odpalają je bez kluczyków :)

Naprawa e65 jest banalnie prosta o ile ktoś wie jak to zrobić i robi to porządnie, aż dziw bierze że dalej na rynku funkcjonują "mechanicy" co nie umieją przykręcić miski olejowej
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    Przecież napisałem Ci co jest najprawdopodobniej przyczyna problemu.

Podejrzewam ze auto zostało zapalone na "krotko" z pominięciem CASa.

Sparowanie modułu CAS i DME trwa poprzez INPE max. 1 minute !

Co do wymiany oleju w skrzyni to misę firmy którą wspomniałeś można "wsadzić w buty" a nie na skrzynie w e65.

Tylko oryginał ZFa jest wykonany z prawidłowego stopu plastiku i tylko w oryginale tuleje metalowe prowadzące śruby są dobrze osadzone.

Co do wycieku może pochodzić z niewymienionej tuleji uszczelniającej wtyk mechatronica.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
    Proszę o kontakt ze mną .!

BMW
    Bmw e65 3.0i
    Widzisz Sebek , ty mówisz minute a panowie na warsztacie w trójmieście potrzebowali dokładnie 6 dni , w dalszym ciągu auto stoi na warsztacie i pewnie dzisiaj każe im go odpalić i dojadę do Łodzi , podobno jest to spowodowane awaria jakiegoś modułu , natomiast póki co nie wiadomo którego .

Co do miski to została mi ona polecona , jako dobry jakościowo produkt . Szczerze mówiąc w każdym swoim aucie ożywałem Mana oraz Boscha i nigdy nie było problemu , ceny są zbliżone między ZF i Man więc z racji zaufania do marki wybrałem Mana . Kontaktowałem się już z Serwisem Boscha gdzie wymieniałem olej i będzie to zrobione w ramach gwarancji .

Lecz aktualnie problemem numer jeden jest odpalenie auta i dojechanie nim do Łodzi , mam nadzieje że znajdą ten moduł , powiem szczerze że nigdy jeszcze nie miałem takiego problemu który by mnie trzymał przez tydzień . Rozważam już nawet pojechanie do ASO w trójmieście , ostatecznie i tak powinno wyjść taniej i szybciej niż targanie auta lawetą do Lodzi .

Doświadczony Użytkownik Awatar darekbb
    BMW
    E38 730iA 1995

Co do uszczelki miski to tylko oryginał ZF, ja tez po wymianie w swojej oleju miałem krótko jakiś zamiennik i uszczelkę po chyba 2 tygodniach delikatnie "wciągnęło" w kilku miejscach do środka skrzyni. Także tylko oryginał ZF i teraz jest spokój siedzi ładnie i nic sie nie dzieje
    Ostatnio edytowane przez darekbb ; 26-08-2015 o 13:25

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    Tutaj nie chodzi o znalezienie żadnego modułu który niby jest padnięty tylko o sparowanie dwóch modułów CAS i DME.

Doszło do jakiegoś błędu i kody w tych dwóch sterownikach się nie zgadzają i dlatego brak komunikacji i auto nie odpali.

Inpa ma funkcje "parowania" i przejęcia kodów miedzy tymi sterownikami i problem znikł.

Jest to według mnie najbardziej prawdopodobny scenariusz i każdy kto ma odrobinę pojęcia o elektronice w e65 właśnie to najpierw by sprawdził bo symptomy pasują idealnie.

ASO nie dysponuje sprzętem który sparuje te moduły - oni będą chcieli wymienić kompletny CAS wraz z kluczem.

Ty musisz jechać do kogoś kto specjalizuje się w diagnostyce BMW.

Tylko oryginał misy ZFa nadaje się do użytku.

U mnie taka misa to koszt 349 zł. a cały komplet do wymiany oleju wraz z 10 litrami oleju i tuleja mechatronica 750 zl.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
    Proszę o kontakt ze mną .!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65

Cytat Zamieszczone przez Sebek Zobacz posta
    Tutaj nie chodzi o znalezienie żadnego modułu który niby jest padnięty tylko o sparowanie dwóch modułów CAS i DME.

Doszło do jakiegoś błędu i kody w tych dwóch sterownikach się nie zgadzają i dlatego brak komunikacji i auto nie odpali.

Inpa ma funkcje "parowania" i przejęcia kodów miedzy tymi sterownikami i problem znikł.

Jest to według mnie najbardziej prawdopodobny scenariusz i każdy kto ma odrobinę pojęcia o elektronice w e65 właśnie to najpierw by sprawdził bo symptomy pasują idealnie.

ASO nie dysponuje sprzętem który sparuje te moduły - oni będą chcieli wymienić kompletny CAS wraz z kluczem.

Ty musisz jechać do kogoś kto specjalizuje się w diagnostyce BMW.

Tylko oryginał misy ZFa nadaje się do użytku.

U mnie taka misa to koszt 349 zł. a cały komplet do wymiany oleju wraz z 10 litrami oleju i tuleja mechatronica 750 zl.
    Sebek mam wrażenie, że kolega nie wie co to jest CAS i DME. Przetłumacz to na polski język mechanika syreny bosto i niech chłopak spyta wprost mechanika czy mają sprzęt do sparowania

stacyjki ( CAS ) z modułem silnika ( DME )

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 730d
    Ja już się przekonałem ze e65 to jeżdżący komputer i każda naprawa powinna zaczynać się od porzadnej diagnostyki nie jakims sprzętem uniwersalnym . Bo większość warsztatów teraz to wymieniacze podlaczaja do i kompa i jak tylko jakiś błąd to wymiana. szukaj kogos w okolicy ze zwyklym kablem I inpa napewno jest ktoś na forum. Albo zamów kabel i sam zrób będzie taniej i szybciej.
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 28-08-2015 o 09:57

BMW
    Bmw e65 3.0i
    Witam ponownie , podobno kodowanie tych dwóch modułów nic nie dało , sposób w jaki odpalany jest samochód to wsadzenie kluczyka w stacyjkę , a następnie połączenie dwóch przewodów pod maską . tyle wiem na tą chwile , rano o 7 jestem tam po auto i zabieram je do Łodzi . Macie jeszcze jakieś pomysły co to może być ?

użytkownik Awatar ADASIO
    BMW
    BMW 750 LIX G12 FROZEN GREY MAT
    Cytat Zamieszczone przez viptrans24 Zobacz posta
    sposób w jaki odpalany jest samochód to wsadzenie kluczyka w stacyjkę , a następnie połączenie dwóch przewodów pod maską
    No właśnie :)

Od początku mnie zastanawiało jak oni to zrobili bez kluczyka :P

Bez dobrej diagnozy i ogarniętego człeka tego nie ujarzmisz
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!