Co sie odwlecze to nie uciecze, myślałem że jeszcze trochę objeżdżę ale stało się, jedna obejma puściła ze starości, bak obwisł i trzeba wymienić obie.
Pytanie do Was, czy dużo z tym problemu? Na co się przygotować, oprócz zakupów w ASO? :D
Co sie odwlecze to nie uciecze, myślałem że jeszcze trochę objeżdżę ale stało się, jedna obejma puściła ze starości, bak obwisł i trzeba wymienić obie.
Pytanie do Was, czy dużo z tym problemu? Na co się przygotować, oprócz zakupów w ASO? :D
Nikt nie będzie mi mówił, jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podziałami jeśli chodzi o marki.
E32 730i V8 '94 Calypsorot Metallic
Powinieneś zrzucić bak, bo będzie Ci ciężko zrzucić stare obejmy - są tak zaczepione, że mnie przynajmniej bez zrzucenia baku nie udało się.
Jak już będziesz miał bak na dole, to zerknij na wiązkę pompy paliwa czy czasem nie jest gdzieś przytarta itp itd. To chyba tyle :)
Ogólnie przewody idące od pompy paliwa też można zbadać, ja profilaktycznie wymieniłem wszystkie gumowe na nowe.
Kup podkładki gumowe i śruby, ja śruby musiałem przepiłować.
To raczej oczywiste, chodziło mi o samą technologię wymiany, czy są jakieś trudności na co mógłbym się z góry przygotować itp.
Dzięki za odpowiedzi, zaraz zamawiam obejmy.
Powiedzcie jeszcze tylko - po odkręceniu obejm, bak spuszczam na dół bez problemu, czy wpierw należałoby coś poodczepiać ( przewody czujniki ) od góry?
EDIT
czym się różni
16 11 1 179 161
od
16 11 1 179 466
poza opisem i ceną? ;)
Ostatnio edytowane przez Kecaj ; 15-07-2015 o 20:40
Nikt nie będzie mi mówił, jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podziałami jeśli chodzi o marki.
E32 730i V8 '94 Calypsorot Metallic
Przepraszam, ale nie pamiętam za bardzo, chyba jednak musisz odłączyć przewody od pompy, poza tym to tylko wygibasy - aaa i bak jest ciężki, więc ostrożność zalecana ;> Looknij też na przewody odpowietrzające, ściągniesz tylne prawe nadkole, to zobaczysz.
Ja dorobiłem z płaskownika nawet grubszego jak oryginał, pomalowałem, nowy podkład plastikowy ale z zdemontowaniem nie było problemu-z jednej strony odkręcany a od strony wew auta-patrz od dyfra to na zasadzie haka siedzi-wcale baku nie zrzucałem tylko podparłem.
polecam zrzucić bak w celu zakonserwowania podwozia przy okazji wymiany tych obejm. tylko uważaj na rure wlewową benzyny w miejscu łączenia ze zbiornikiem jest strasznie krucha.... i wężę odpowietrzające odepnij u góry przy tym plastikowym zbiorniczku a nie na dole bo upier.olisz razem z króćcami. pozdrawiam
ja mialem problem ze srubami, nie chcialy sie odkrecic az w koncu sie zerwaly, musialem spawac grzac, sporo roboty....
Kurcze, Panowie a po czym poznać, że ma się zbiornik 90 albo 91 litrów? Też mnie czeka wymiana tych obejm a różnica w cenie jest spora