Temat dotyczy problemow z silnikiem.
Na wszelkie inne tematy otwórzcie sobie nowy temat i dyskutujcie ile chcecie ...
Temat dotyczy problemow z silnikiem.
Na wszelkie inne tematy otwórzcie sobie nowy temat i dyskutujcie ile chcecie ...
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
Proszę o kontakt ze mną .!
Siemanko Prezesie. Ja Sebastianku juz skończyłem na ten temat więc OK.
Pozdrowionka
sprawa nie została rozwiązana do końca ale napisze co i jak żeby wątek miał jakieś zakończenie. na dzień dzisiejszy wygląda to tak że był źle ustawiony rozrząd. Po prawidłowym ustawieniu rozrządu i odpaleniu auto mocno ucichło ale niestety nie całkiem. Lekkie klepanie z lewej strony jest nadal. Na zimnym silniku dość głośne, na ciepłym prawie nie słyszalne.
Ostatnio edytowane przez uuki89 ; 13-09-2015 o 18:08
To pewnie Valvetronic :)
podejrzenia są na vanos, pompe vacum albo coś tam jeszce innego. Odgłosy idą gdzieś z niższych partii niż valvetroniki. Pozatym miałem już w poprzednim motorze zajechane wałki to objawiało się to niemiłosiernym wypadaniem zapłonu a moje auto pracuje równo i śmiga aż miło, jedynie coś lekko klepie![]()
Dokładnie, Valvetronic nie klepie, bo się nie obraca jak np. wałki ssące i wydechowe, tylko jednorazowo ustawia w zadanej przez komputer pozycji. Jeżeli klepie po stronie pasażera, to zobacz, czy jak włączysz/wyłączysz klimę/nadmuchy coś się zmienia.
no to masz te ewentualne wypadanie zapłonów. Valvetronic steruje tylko tym, jak mocno otwierają się zawory ssące, nic więcej.