Witam mam takie pytanie jak sie maja koszty utrzymania bmw e38 730d do takiego e39 530i/528i oczywiscie gaz , chodzi glowie o koszty exploatacji jak sie maja do siebie . Dzieki :)
Witam mam takie pytanie jak sie maja koszty utrzymania bmw e38 730d do takiego e39 530i/528i oczywiscie gaz , chodzi glowie o koszty exploatacji jak sie maja do siebie . Dzieki :)
730d jest oszczêdny je¶li nie deptasz, dla przyk³adu za 50z³ mo¼esz zrobiæ co¶ ko³o 150km - 160 wiêc spalanie nie jest a¿ takie du¿e jad±c 120-140.
To takie moje zdanie
Ja mam e38 730 d i trzeba liczyæ 7-8 l przy takiej je¼dzie, moje pytanie chodzi o koszty czê¶ci i usterek, bo ja w swojej przez 2 lata robi³em skrzynie, wtryski, pompê progowa, wiskoza bo siê urwa³a czyli wszystkie rolki, paski i ch³odnice i to co mnie wkurza 2 raz zaworek od paliwa nie pamiêtam co to on 400-500 z³ kosztuje i poprostu mnie to ju¿ wkurza ¿e ci±gle co¶ trzeba robiæ przez 2 lata koszty utrzymania wynios³y mnie 9-10
tys + paliwo wiêc jak na cz³owieka który ma 20 lat trochê duo. Wiêc prosi³bym o porównanie tych 3 silników, dziêki.
Ostatnio edytowane przez piter7898 ; 11-08-2015 o 17:13
No to tak na pierwszej wizycie u mechanika wylozylem 1.5k za rolki, pompke paliwa, filtry i oleje a to co mam do wymiany to dluga lista by sie zrobila :D ale powiem ze nie jest to mlode auto wiec zawsze cos do roboty jest a z wiekiem coraz to nowsze czesci bede do wymiany z tym sie powinienes liczyc. A nie sadze zeby e39 bylo tansze w utrzymaniu, wydaje mi sie ze ceny beda porownywalne.
Wszystko zale¿y od tego w jakim stanie kupi³e¶/kupisz auto.
No to E39 z benzynami jest sporo tañsze w utrzymaniu. Spalanie ok.10l ¶rednio ,zwolennikiem gazu nie jestem. Kwoty rzêdu 10tys. nie uda³o mi siê wsadziæ w ¿aden samochód jaki posiada³em do tej pory :) Maj±c kilka E39 i E38 z benzynowymi 6-stkami rzadko wiedzia³em co to awaria a wszystkie w kilku wozach razem da siê policzyæ na palcach.U¿ytkowanie diesla bêdzie ciut tañsze w tankowaniu ale niestety sporo dro¿sze w ewentualnych naprawach. Koszty innych materia³ów typu zawieszenie ,filtry,klocki czy tarcze s± raczej porównywalne.
No ja tyle zostawiam kasy u taty na czê¶ci po zni¿kach bo mój tata jest mechanikiem :-D wiec u obcego cz³owieka bym zostawi³ ta cene razy 2 xd
Zaden mechanik nie ma takich znizek.
Moze chodzilo Ci o 20% mniej a nie 2x mniej...
No ale w zasadzie obojetnie.
Diesel jak Kolega pisal pali mniej ale jego ekspolatacja wyniesie wiecej niz pb.
Tak czy inaczej to stare samochody i do oszczedzania raczej sie nie nadaja. I w zaleznosci od tego jaki stan techniczny bedzie danego autka bedziesz wydawal mniej lub wiecej na jego serwisowanie.
loteria z kupnem itd.
pzdr.
Mo¿e inaczej, wsadzi³e¶ w auto ju¿ 10 ty¶, to co masz nowe ju¿ wiesz, kupno e39 to nowe wydatki, pakiet startowy filtry oleje, p³yny itp. Zapewne i w zawieszeniu bêdzie co¶ do roboty. Ponoæ te dwie R6 s± bardzo wytrzyma³e, z tym ¿e 3.0 bierze olej tzn wiêcej ni¿ wydawa³oby siê ¿e powinien, taki jego urok.
Ja uwa¿am ¿e lepiej dopracowaæ to co masz. Szczególnie, ¿e tyle ju¿ w³o¿y³e¶. W e39 z racji benzyny bêdzie taniej w przypadku silnika benzynowego ni¿ diesla, a co do zawieszenia to minimalnie taniej.
Mowie 2x mniej bo nie p³acê za robotê i zamiast np 750 place 400 za zaworek, wiêc ró¿nica jest :)