Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 15

W±tek: Wentylator klimy krêci siê jak opêtany

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2014
    BMW
    e38 M62B44 98r.
    Sk±d
    Wo³ów

Post Wentylator klimy krêci siê jak opêtany

Witam.

Mam problem z wentylatorem klimy, którego na forum nie znalaz³em.

Chodzi o to ¿e wentylator klimy krêci siê proporcjonalnie do obrotów silnika, czyli jak stoi auto na wolnych obrotach to wentylator krêci siê tak jakby na pierwszym biegu, nim wy¿sze obroty tym wentylator krêci siê szybciej. Klimê nabija³em od nowa jakie¶ dwa miesi±ce temu i w tym samym czasie wymienia³em rezystory wentylatora i wszystko by³o ok. Dwa dni temu robi±c trasê 900km, w po³owie trasy zacz±³ tak ¶wirowaæ i nie mogê kreciæ silnika wy¿ej ni¿ 2,5-3ty¶ obrotów bo ¶wist z wentylatora jest nie do wytrzymania. Dzisiaj rano jak auto odpali³em i jecha³em jakie¶ 4km to wentylator chodzi³ tak jak powinien ale jak auto zgasi³em i odpali³em po jaki¶ 10 minutach to znowu chodzi jak szalony. Niema znaczenia czy klima jest w³±czona czy nie, wentylator ¶wiruje tak samo ca³y czas. Visco dzia³a bez problemów. Auto siê nie gotuje, wê¿e miêkie a w te¶cie 7 temperatura w okolicach 88-90 stopni. Mój silnik to m62b44 ale mam pompê wody i termostat z m60 dlatego temperatura jest ni¿sza i je¿d¿ê tak prawie rok i ¿adnych problemów nie by³o jak dot±d.

Spotka³ siê kto¶ z takim problemem? Czyta³em na ró¿nych forach i podobnego problemu nie znalaz³em. Mam inpê ale b³edów w klimie brak.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

proszê usun±æ, podwójne
    pozdrawiam Bartek

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Wentylator klimy proporcjonalnie do obrotów? Dziwne to trochê...
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2014
    BMW
    e38 M62B44 98r.
    Sk±d
    Wo³ów
    Efekt jest taki jak przy za³±czonym visco. Ró¿nica polega na d¼wiêku bo visco robi szum a wentylator klimy ¶wiszcze jakby mia³ zaraz odlecieæ.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    To masz ubite sterowanie PWM z modu³u klimy, bo masz wentylator po lifcie. Mo¿e jeszcze co¶ innego ch³opaki podpowiedz±...
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2014
    BMW
    e38 M62B44 98r.
    Sk±d
    Wo³ów
    Wentylator mam przed liftem z rezystorami. Wtyczka 4 pinowa - wentylator 3 biegowy. Moje auto jest ze stycznia 1998r. tak¿e jeszcze przed lift.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Mateusz1109 Zobacz posta
    Wentylator mam przed liftem z rezystorami. Wtyczka 4 pinowa - wentylator 3 biegowy. Moje auto jest ze stycznia 1998r. tak¿e jeszcze przed lift.
    W takim razie wyt³umaczenia brak, trzeba by do wró¿ki siê wybraæ.
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2014
    BMW
    e38 M62B44 98r.
    Sk±d
    Wo³ów
    Czytam na ró¿nych forach ró¿ne przypadki w bmw, nie tylko e38 i wychodzi na to ¿e skoro on pracuje ca³y czas to albo jaki¶ czujnik temperatury albo czujnik ci¶nienia podaje z³e parametry. Problem taki ¿e w inpie mam kilka b³êdów zwi±zanych z silnikiem ale nic co mia³o by wp³yw na ten wentylator. Teraz pytanie które czujniki i jak sprawdziæ np miernikiem ¿eby potwierdziæ lub wykluczyæ dan± czê¶æ?

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Wg WDS 1. bieg za³±czany jest przez czujnik temperatury. 2. bieg przez czujnik ci¶nienia czynnika klimy, 3. bieg za pomoc± czujnika temperatury(powy¿ej 105*C)

Czujnik temperatury powinien byæ na ch³odnicy(ma³y 3 pin)
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    ¯adne za³±czenie czujników termicznych nie daje takich objawów jak napisa³e¶. Albo masz szybki bieg, albo wolny. Ten szybki jest do¶æ mocny.

Mo¿e masz ju¿ alternator na wykoñczeniu i jak zwiêkszasz obroty to wzrost napiêcia instalacji powoduje wzrost obrotów wentylatora.

Je¿eli natomiast wentylator mia³by siê krêciæ wprost proporcjonalnie do obrotów silnika jak napisa³e¶ na pocz±tku to zostaje tylko wró¿ka.
    pozdrawiam Bartek

Podobne w±tki

1. [klima] wentylator klimy-kiedy ma siê w³±czyc
    Przez ruti w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 04-03-2014, 10:04
  2. [klima] Wentylator klimy siê nie zal±cza
    Przez serekkox w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 11-06-2012, 15:25
  3. Odpowiedzi: 41
    Ostatni post / autor: 05-07-2010, 11:34