-
Zaawansowany U¿ytkownik
[e38] pompa wspomagania czy p³yn?
Witam,
mam nie typowy problem z którym borykam siê ju¿ prawie dwa tygodnie i nie znalaz³em odpowiedzi na forum.
Pewnego dnia gdy wraca³em z pracy kierownica zaczê³a dziwnie pracowaæ, ciê¿ko mi opisaæ jak ale siê postaram, gdy krêcê kierownic± czuæ opór ale nie ca³y czas tylko z przerwami, raz lekko raz opór, dojecha³em spokojnie do domu z my¶l± ¿e pewnie mam ma³o p³ynu w zbiorniczku ale o dziwo by³o ok i dola³em mo¿e 100ml w³±czam autko i jest ok. Na drugi dzieñ znowu to samo, pod autem zero plam wycieku, zagl±dam do zbiorniczka i kolor oleju zamiast ró¿owego/czerwonego ma kolor sraczki :) i teraz pytanie czy to pompa siada czy to wina starego p³ynu (nie wiem kiedy by³ zmieniany) , pompa lekko jêczy ale trzeba siê bardzo mocno ws³uchaæ, umówi³em siê na wymianê p³ynu dopiero na czwartek jest sens? czy od razu pompê kupowaæ? Acha i jeszcze jedno ile mniej wiêcej wchodzi tego oleju w ok³ad wspomagania?

Rado¶c z Jazdy :)
-
Zaawansowany U¿ytkownik
-
Zaawansowany U¿ytkownik
zwyk³y uk³ad bez nivo oko³o litra sprawd¼ pasek mo¿e siê ¶lizga lub przycina ta pompa i wtedy bêdzie szarpaæ jak opisujesz... albo ju¿ masz tak stary p³yn ze ci przymarza... pompê zmienisz w ostateczno¶ci je¿eli nowy p³yn jej nie pomo¿e... kumplowi w e39 to samo b³oto w ¶rodku kiera siê przycina³a pompa wy³a jak polonez na odciêciu :D i ju¿ chcia³ zamawiaæ now± o dziwo sam p³yn pomóg³...
-
Zaawansowany U¿ytkownik
ok w czwartek siê wyja¶ni :) mam nadzieje ¿e to tylko p³yn :/

-
Zaawansowany U¿ytkownik
ufff szczê¶cie to tylko p³yn :) po odkrêceniu przewodu wylecia³ "sraczkowaty" olej , po krêceniu kierownicy zaczê³o wyp³ywaæ co¶ dziwnego gluty itp.
zalali¶my nowy znowu pokrêcili¶my aby wyp³ukaæ i znowu zlecia³a sraczka :) teraz kierownica chodzi ja marzenie :)

-
Zaawansowany U¿ytkownik
:D kolejny raz sie uda³o..
-
Zaawansowany U¿ytkownik
ja mia³em to samo kierownica mi ciê¿ko chodzi³a i wydobywa³ siê dziwny d¼wiêk podczas krêcenia ale zala³em ¶wie¿ego p³ynu i jest ok
-
Zaawansowany U¿ytkownik
zapomnia³em jeszcze dopisaæ ¿e u mnie lekko wydobywa³ siê p³yn przez korek wlewu który te¿ wymieni³em na nowy.

-
Zaawansowany U¿ytkownik
Pozwole podpi±æ siê pod temat, bo nie chce zak³adaæ nowego.
Moja pompa wspomagania nie halasuje. Plyn jest kolorystycznie i lepko¶ciowo jak najbardziej ok.
Jednak wspomaganie zaczelo chodzic ciezko, tak nagle w jednej sekundzie. Dodam ze mam servotronik.
Na wolnych obrotach chodzi ciut ciezej, ale gdy stoje i wkrece 4 tys obrotow to nie moge kierownica ruszyc.
Jadac normalnie czuje tez ze jest ciezej, a szczegolnie mocniej czuje to gdy skrecam w jakas ulice. Wczesniej kilka razy zdarzalo mi sie cos takiego ale po chwili przechodzilo i dalej dzialalo ok. Inpa nic nie pokazuje.
Tzn ze swoj zywot konczy pompa ?
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Witam.Tez postanowi³em siê podpi±æ pod temat .Wspomaganie mi s³abiej krêci przy ostrym skrêcaniu i te¿ mam taki sraczkowaty kolor p³ynu.Jaki tam móg³ byæ p³yn ? Na zbiorniczki jest napisane ATF a wed³ug vinu mam servotronic wiêc jaki p³yn powinienem wlaæ ? Ten DEXCTRON III ? pozdrawiam.
P.S. S³ysza³em ¿e uk³ad wspomagania pod zbiorniczkiem ma niby jaki¶ filterek ,co¶ taki niby jak od oleju i teraz pytanie jak bym zmienia³ p³yn to te¿ ten filterek zmieniæ ?
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum