Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: [ zawieszenie] Problem przy hamowaniu w e38

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e66
    mialem ten sa problem.wywazenie kol odpada,jak Krzywy wyzej pisal.moga byc lozyska do wymiany.stawiam na tarcze,umnie po ich wymianie,wszystko bylo ok :D

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    F07 530D
    Witam, słabo szukałeś, poczytaj ten wątek, pozdrawiam

http://forum.7er.pl/bicie-na-kierown...ghlight=#24107

Początkujący Użytkownik
    Witam !!! Raf_jez kolega opisuje lekko inny problem od mojego. U niego dzieje się tak w przypadku przyspieszania, a u mnie z kolei występuje to w czasie hamowania i to na nagrzanych hamulcach. Na razie muszę się wstrzymać do końca miesiąca wtedy wymienie tarcze bo fundusze na ten miesiąc są już zarezerwowane :( w każdym razie na pewno dam znać jak tylko rozwiąże ten problem. Pozdrawiam

Początkujący Użytkownik
    BMW
    730d e38
    Witam. Mialem podobny problem w 730D. Zaczynalo mi silnie trzepać kierownicą przy 80 km, czasem bylo to bardzo silne , czasem okropnie szarpalo kier. przy ostrym przyspieszeniu. Po minięciu 80 km. wszystko ustawalo. Ponieważ wyważalem nowe opony w dwóch wyposazonych w komputerowe i to nowe urządzenia zaklady , odpuścilem sprawe wyważenia kól i zająlem sie zawieszeniem. Wymienilem drazek kierowniczy, tuleje w wahaczach, drążki stabilizatorów. Oczywiście problem nie zniknal i jeżdzilem caly sezon z tym samym problemem. W końcu sam postanowilem jeszcze raz wywazyc kola. Zaciągnąlem opinii ktory warsztat jest najlepszy i pojechalem do starego , doświadczonego zakladu. Po kilku minutach jechalem samochodem i dziwilem sie ze można czerpac tak wielką przyjemnośc z jazdy bmw .Żadnych najmniejszych wibracji. Wniosek ---BMW wymaga bardzo dobrego wywazenia kol. Mimo dwóch kolejnych wyważeń komp. okazalo sie ze bylo potrzebne trzecie. Komputery trzeba odpowiednio czytac i mieć przede wszystkim duze doswiadczenie i wiedziec co sie robi. Mając to doswiadczenie radze njpierw próbowac wywazać kola w roznych warsztatach/można robic próby na przednich kolach/,a dopiero potem wymieniać czasci zawieszenia. Wywazenie czynnosc wydawalaby sie prozaiczna a jednak jak bardzo ważna. Pozdrawiam. Waldek z Kielc

Dokładnie tak jak Waldek pisze, nie wszyscy wiedzą że te maszyny do wyważania powinny byc poddawane legalizacji co jakiś czas ponieważ mogą się rozkalibrowac, i co z tego że pokazuje 00 a tak naprawdę to może od ZERA ładnie odbiegac :razz: wulkanizator to ma w d..., ważne że kase nabił w kieche a że tobie coś tam lata to twoje zmartwienie, a B-emka to nie taczka takich gości od razu eliminuje poprzez takie obiawy. ;D

Początkujący Użytkownik

Re: Problem przy hamowaniu w e38

Cytat Zamieszczone przez misiuone
    Witam! Otóż mój kolejny problem polega na tym że przy jeździe z prędkościa powyżej 80km/h i więcej przy naciśnięciu pedała od hamulca auta zaczyna wpadać w niesamowite wibracje, telepie nim nie miłosiernie. W czasie jazdy wszysatko jest ok, nawet jadąc poniżej 80km/h przy hamowaniu też jest ok. I na zimnych hamulcach też jest to prawie niezauważalne dopiero po dłuższej jeździe zaczyna się to zajwisko. Czy to wina tarcz, klocków czy może czegoś innego???? Może któryś z kolegów miał podobne problemy ?? Próbowałem znaleźć coś w wyszukiwarce ale nie znalazłem podobnego problemu do swojego. Tarcze w aucie z tego co wiem są firmy ATE czy Powerdisc . A klocki nie mam pojęcia. Pozdrawiam

A ja ci powiem że to na 100% wina skrzywienia tarcz. Przerobiłem to u siebie / też ATE/ i z tego co opisujesz to identyczne przypadki.Nie będe się rozpisywał co ja nie robiłem i gdzie nie szukałem. W każdym bądź razie jedź do firmy która przetacza tarcze na samochodzie, poproś o demontaż tarcz i niech wyczyszczą powierzchnie styku tarczy z piastą, dokładnie zmontują i po przetoczeniu będziesz się śmiał przy hamowaniu,gwarantuje.Ja po tym zabiegu jeżdże już ponad pół roku i jest gitara. Warunek jest taki że tarcze nadają się do przetoczenia ze względu na grubość i drugi to brak luzów w zawieszeniu.

Uprawnienia umieszczania postów