mialem ten sa problem.wywazenie kol odpada,jak Krzywy wyzej pisal.moga byc lozyska do wymiany.stawiam na tarcze,umnie po ich wymianie,wszystko bylo ok :D
mialem ten sa problem.wywazenie kol odpada,jak Krzywy wyzej pisal.moga byc lozyska do wymiany.stawiam na tarcze,umnie po ich wymianie,wszystko bylo ok :D
Witam, słabo szukałeś, poczytaj ten wątek, pozdrawiam
http://forum.7er.pl/bicie-na-kierown...ghlight=#24107
Witam !!! Raf_jez kolega opisuje lekko inny problem od mojego. U niego dzieje się tak w przypadku przyspieszania, a u mnie z kolei występuje to w czasie hamowania i to na nagrzanych hamulcach. Na razie muszę się wstrzymać do końca miesiąca wtedy wymienie tarcze bo fundusze na ten miesiąc są już zarezerwowane :( w każdym razie na pewno dam znać jak tylko rozwiąże ten problem. Pozdrawiam
Witam. Mialem podobny problem w 730D. Zaczynalo mi silnie trzepać kierownicą przy 80 km, czasem bylo to bardzo silne , czasem okropnie szarpalo kier. przy ostrym przyspieszeniu. Po minięciu 80 km. wszystko ustawalo. Ponieważ wyważalem nowe opony w dwóch wyposazonych w komputerowe i to nowe urządzenia zaklady , odpuścilem sprawe wyważenia kól i zająlem sie zawieszeniem. Wymienilem drazek kierowniczy, tuleje w wahaczach, drążki stabilizatorów. Oczywiście problem nie zniknal i jeżdzilem caly sezon z tym samym problemem. W końcu sam postanowilem jeszcze raz wywazyc kola. Zaciągnąlem opinii ktory warsztat jest najlepszy i pojechalem do starego , doświadczonego zakladu. Po kilku minutach jechalem samochodem i dziwilem sie ze można czerpac tak wielką przyjemnośc z jazdy bmw .Żadnych najmniejszych wibracji. Wniosek ---BMW wymaga bardzo dobrego wywazenia kol. Mimo dwóch kolejnych wyważeń komp. okazalo sie ze bylo potrzebne trzecie. Komputery trzeba odpowiednio czytac i mieć przede wszystkim duze doswiadczenie i wiedziec co sie robi. Mając to doswiadczenie radze njpierw próbowac wywazać kola w roznych warsztatach/można robic próby na przednich kolach/,a dopiero potem wymieniać czasci zawieszenia. Wywazenie czynnosc wydawalaby sie prozaiczna a jednak jak bardzo ważna. Pozdrawiam. Waldek z Kielc
Dokładnie tak jak Waldek pisze, nie wszyscy wiedzą że te maszyny do wyważania powinny byc poddawane legalizacji co jakiś czas ponieważ mogą się rozkalibrowac, i co z tego że pokazuje 00 a tak naprawdę to może od ZERA ładnie odbiegac :razz: wulkanizator to ma w d..., ważne że kase nabił w kieche a że tobie coś tam lata to twoje zmartwienie, a B-emka to nie taczka takich gości od razu eliminuje poprzez takie obiawy. ;D
Zamieszczone przez misiuone
A ja ci powiem że to na 100% wina skrzywienia tarcz. Przerobiłem to u siebie / też ATE/ i z tego co opisujesz to identyczne przypadki.Nie będe się rozpisywał co ja nie robiłem i gdzie nie szukałem. W każdym bądź razie jedź do firmy która przetacza tarcze na samochodzie, poproś o demontaż tarcz i niech wyczyszczą powierzchnie styku tarczy z piastą, dokładnie zmontują i po przetoczeniu będziesz się śmiał przy hamowaniu,gwarantuje.Ja po tym zabiegu jeżdże już ponad pół roku i jest gitara. Warunek jest taki że tarcze nadają się do przetoczenia ze względu na grubość i drugi to brak luzów w zawieszeniu.