Jaka pewność, że to oryginał?
Jaka pewność, że to oryginał?
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
Mam ten sam problem z audio ale mieszkam w małym mieście i nikt nie chce się podjąć naprawy i za 2 dni (bo do 18.08 mają urlop) wysyłam sprzęt do firmy VGARAZ. Naprawa ASK 300zł, naprawa L7 też prawdopodobnie 300zł jeśli padnięte są tylko końcówki mocy. Takie info dostałem przez tel. Gwarancja rok czasu, naklejone plomby z ich firmy, myślę, że to lepsze rozwiązanie niż kupno używanego sprawnego sprzętu, bo jak już ktoś wyżej pisał jeśli nie było tam nic ruszane to jest duże prawdopodobieństwo, że zaraz padnie znowu. Trzeba pamiętać, że mimo, iż to sprawny sprzęt to jednak jest kilkunastoletni i ryzyko awarii, która zdarza się bardzo często jest duże. Pozdrawiam :)
Dokładnie tak.
Te z linku z allegro, który podał kruger32 to pewnie leżaki magazynowe, mi też gdzieś leży jeszcze 5 sztuk. Wyglądają na oryginalne (stąd ta kosmiczna cena), łatwo to sprawdzić, ale niestety dopiero mając już w ręce taką kostkę.
Do ASK najlepiej, a wręcz idealnie nadają się TDA8563Q. Pierwsze naprawy robiłem 10 lat temu, używam tylko i wyłącznie TDA8563Q i ani jednej reklamacji do dziś. Do każdego radia doklejam karteczkę z kontaktem na wszelki wypadek, gdyby auto zmieniło właściciela.
Da się zastosować większość układów, mogących pracować przy 2ohm.
Wczoraj montowaliśmy z kumplem TDA7454 do ASK i działa bez zarzutu.
TDA8566Q jest użyty we wzmacniaczu Hifi z racji wejścia symetrycznego(może pracować w obu typach wejść).
Pozostałe końcówki tego typu mają standardowe asymetryczne wejście.
Generalnie z powodzeniem może zastosować takie układy:
- TDA7560
- TDA8560Q
- TDA7454(ta jest użyta w MASK E60)
- TDA8566Q(użyta w Hifi E60/E65 oraz Top-Hifi - logic7 w E6x i E9x )
- TDA8563Q
TDA7454 i 7560 to układy czterokanałowe. 8560, 8563q i 8566q to układy dwukanałowe. Lepiej sprawdzą się we wzmacniaczu logic7, do ASK łatwiej wpakować jeden układ czterokanałowy
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Ale różnią się nieco parametrami.
Raczej te pierwsze to 8-mio kanałowe, a te drugie czertokanałowe, tyle że pracują w BTL.
Moim zdaniem wcale nie jest łatwiej, bo flexiwatt25 ma ciaśniej wyprowadzone nóżki, które dodatkowo są cieńsze a co za tym idzie węższe i bardziej giętkie, po prostu delikatniejsze są w montażu. W ASK jest mało miejsca, więc prowadzenie tylu przewodów z tak ciasno rozprowadzonych nóżek nie jest łatwe, dlatego w przypadku flexiwatt25 rozsądniej jest stosować płytkę drukowaną, która wprowadza kolejne komplikacje i dodatkową robotę. W przypadku TDA8563Q nie ma żadnego problemu, bo lutujemy bezpośrednio po kolei nóżkę 1 do wyprowadzenia nr. 1 na płytce ASK, 2 do 2, 3 do 3 itd. Bez zbędnych kombinacji i dodatkowych elementów. Tzn. Ogólnie warto dodać lub wymienić kondensator odsprzęgający zasilanie końcówek mocy na pojemność min. 6800uF a najlepiej 10mF.
Jak się popieści to się wszystko zmieści. Włącznie z dołożonym radiatorem z tyłu ASK
Henry Ford
Ktoś ma sprawdzoną osobę która zajmuje się regenerowanie ASK ? Chętnie oddał bym do naprawy zamiast kupować urzywkę która niewiadomo jak ługo podziała. Drugie pytanie natomiast wygląda tak- czy do e65 z końca 2001 roku mogę wpakować poliftowy ask ?
Tak mam zaufanego człowieka! Jeżeli jesteś zainteresowany pytaj na priv.
ASK po lift będzie grało i nie będzie tak wadliwe ale żeby grało FM w funkcji radio będziesz musiał wymienić moduł FM Z LEWEGO TYLNEGO SLUPKA na taki sam ale polifcie:-)
Radio di polifta mam tanio oddam!
Ostatnio edytowane przez lysy106 ; 15-10-2016 o 16:55
Moduł radia jest w lewym tylnym słupku.
To jest moduł samego fm, czy am też?