Poka¿ wyniki od 1 do 3 z 3

W±tek: Czujniki poziomowania

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw

Post Czujniki poziomowania

Cze¶æ,

Auto przesta³o mi siê samopoziomowaæ. Jestem w stanie je podnie¶æ w INPIE, ale po obci±¿eniu nie podniesie siê i z czasem prawie ca³kowicie opada (po oko³o 2000 km). Mam zwyk³e samopoziomuj±ce siê zawieszenie i trzy czujniki. Jeden prawy przód i dwa z ty³u. Podobno jest b³±d (ja w INPIE tego nie widzê) z lewego tylnego czujnika.

Czujnik, który muszê wymieniæ ma numer 1093698. Na prawej stronie jest czujnik o numerze 1093700 i z tego co siê rozezna³em on jest zamiennikiem tego pierwszego, czyli niby przeznaczony na lew± stronê, a jest po prawej.

Pytanie, czy czujniki o danym numerze faktycznie s± przeznaczone tylko na jedn± stronê (lew± lub praw±) auta? Na Allegro jest od groma u¿ywanych o ró¿nych numerach i nie wiem, czy zwracaæ uwagê, czy jest na stronê lew±/praw±, czy wzi±æ pierwszy z brzegu?

pozdrawiam
    Bartek

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Numer czujnika najlepiej wrzuciæ do katalogu. Jest taka zak³adka interpretacja, pokazuj±ca jak numer zmienia³ siê(a z regu³y za tym, tak¿e element).
    Wg interpretacji, nowszy numer mo¿esz u¿yæ, ze starszym bywa ró¿nie. Np. prawy jest podwójny w Twoim przypadku(jeden obwód do poziomowania, drugi do xenonu), starszy numer wg interpretacji podaje czujnik pojedynczy
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    Szuka³em te¿ troszkê na w³asn± rêkê. Wygl±da na to, ¿e z ty³u oba czujniki s± jednakowe.

1. Zacz±³em od TEGO schematu.
    2. Potem klikn±³em CZÊ¦Æ NR 6. Jak widaæ, tu ju¿ jest miszmasz i raz podane jest, ¿e sztuk 1, a raz, ¿e sztuk 2.
    3. Po wej¶ciu w detale czê¶ci widaæ jakie inne numery zastêpuj± dany czujnik. Zjecha³em na dó³ i wybra³em SWÓJ model auta.
    4. Wy¶wietla siê podstrona z trzema schematami. Tym razem wybra³em REGULACJÊ POZIOMU.
    5. Tu wyra¼nie widaæ, ¿e z ty³u na obie strony u¿yty jest ten sam czujnik.

Tym samym sam sobie odpowiadam na swoje pytanie, ¿e w przypadku samopoziomuj±cego zawieszenia, nie ma rozró¿nienia czujników ze wzglêdu na stronê monta¿u.

My¶lê, ¿e w±tek warto zostawiæ dla potomnych :)

Podobne w±tki

1. czujnik poziomowania
    Przez korszakkk w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 13-08-2013, 21:49
  2. [elektronika] czujnik poziomowania xenonów
    Przez Artek410 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 05-12-2012, 10:38

Tagi dla tego w±tku

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów