Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: Tani sposób na wentylator klimatyzacji - błąd 279d

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik Awatar Wiotki
    BMW
    e65 745
    Panowie pytanko , strzelil mi waz od klimatyzacji , oczywiscie okazalo sie ,ze wentylator nie dzialal .
    Zakupilem dwa wentylatory z e46 (przed i po lift) , i na obu jest taka sama sytulacja , czyli nie moge inpa uruchomic wentylatora , ale gdy zapalam goracy silnik to wentylator sie kreci powoli , gdy gasze gasnie , na zimnym nie probowalem .
    Teraz sie zastanawiam czy moge jechac nabijac klime , czy jednak cos jest zle , wentylator jeden mam z 6 garow , drugi z 4 (kupilem ten wentylator ktory jest w e46 od strony silnika) .
    V12 soundsystem !

Vip Vip
    BMW
    brak

Mam pytanie odnośnie wentylatora klimatyzacji do 730d 2003r., jest on zamontowany przed chłodnicami, od strony zderzaka. Jest jakiś inny model BMW z którego można go zaadoptować?
    W benzynowych E65 wentylator jest od strony silnika, dobrze rozumuję? Byłem dzisiaj kupić jakąś używkę z E46, ale są różnice między moim, a tym z E46.
    U mnie jest wentylator firmy Siemens, z kostki wychodzą trzy przewody, dwa grube w kolorach brązowym i niebieskim, trzeci cienki, chyba sterujący, w kolorze czarnym.
    Z E46 natomiast wentylator ma moduł na zewnątrz firmy Bosch, pokrywa się tylko jeden kolor przewodu- najgrubszy, brązowy- masa. Pozostałe dwa nie pamiętam w jakich kolorach, jednak również dość grube, żaden nie wygląda podobnie do czarnego (bardzo cienkiego) u mnie.
    Mój wentylator: http://allegro.pl/wentylator-klimaty...616261546.html
    Na drugim zdjęciu widać kable.
    Ma ktoś jakieś informacje, czy pasuje z innych modeli? Na aukcji powyżej piszą, że jest również w X5, ale tam wentylatory kosztują podobnie- 800-900 :/
    Mój raczej nie nadaje się do regeneracji (wykończyła go chyba woda), ale na pewno w jej sprawie zadzwonię.
    Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 21-08-2015 o 11:55

Zaawansowany Użytkownik Awatar Bingo
    BMW
    E46 320Ci ,A8 D3 4,2
    Wszystko masz napisane w pierwszym poście tego tematu :) Moduł nie ma znaczenia ,ten montowany na zewnątrz też będzie działał. Kolory są faktycznie inne w E65 brązowy-masa ,czarny cienki-sterowanie i niebieski "+" a E46 brązowy-masa,czarny-sterowanie i czerwony "+" a w dodatku w trójce są takie same :) Wystarczy podłączyć czerwony do niebieskiego. Ja mam z E46 318 ale pasują wszystkie ze sterowaniem PWM montowane przed chłodnicami - przetestowane na E65 i X5.
    P.S. Ciekawe czego dotyczy "naprawa" będąca przedmiotem aukcji bo jak tylko jest to wymiana elementów elektronicznych to lipa w dodatku droga bo często problemem są uzwojenia niestety.
    Ostatnio edytowane przez Bingo ; 21-08-2015 o 14:59

Vip Vip
    BMW
    brak
    Cytat Zamieszczone przez Bingo Zobacz posta
    Wszystko masz napisane w pierwszym poście tego tematu :) Moduł nie ma znaczenia ,ten montowany na zewnątrz też będzie działał. Kolory są faktycznie inne w E65 brązowy-masa ,czarny cienki-sterowanie i niebieski "+" a E46 brązowy-masa,czarny-sterowanie i czerwony "+" a w dodatku w trójce są takie same :) Wystarczy podłączyć czerwony do niebieskiego. Ja mam z E46 318 ale pasują wszystkie ze sterowaniem PWM montowane przed chłodnicami - przetestowane na E65 i X5.
    P.S. Ciekawe czego dotyczy "naprawa" będąca przedmiotem aukcji bo jak tylko jest to wymiana elementów elektronicznych to lipa w dodatku droga bo często problemem są uzwojenia niestety.
    To oznacza, że wentylator Bosch'a zastąpi bez problemu Siemens'a?

Dzwoniłem do tego gościa od regeneracji i ogólnie podał kilka przyczyn uszkodzeń, m.in. tranzystory i spalone uzwojenie. Sam nie wiem ile po takiej naprawie to pochodzi, zresztą nie wszystkie da się naprawić. Wolałbym spróbować z przekładką z E46, bo pod ręką mam ze dwa miejsca, w których wentylator kupię.

Vip Vip
    BMW
    brak
    Mała aktualizacja:

Bingo, dobra flaszka Ci się należy! Kupiłem dziś wentylator Boscha od E46, od silnika N42 (sugerowałem się kolorami kabli podanymi przez Ciebie), zanim zacząłem przekładać silnik, podpiąłem, sprawdziłem i działa, a klimka znowu chłodzi! Wentylator kosztował 180zł :) Tak jak pisałeś, przewód niebieski z czerwonym trzeba połączyć, a kolory pozostałych dwóch kabli są identyczne. Przełożyłem już wentylator do starej obudowy, trzeba było dziury do mocownia silnika w ramce plastikowej o jakieś 5mm przesunąć, posłużyłem się lutownicą, szybko stopiła plastik. Samo śmigło wentylatora zostawiłem z E46 (dałem pod spód podkładki, żeby nie tarło). Moduł też się bez problemu zmieścił w lewym górnym rogu obudowy :)

Doświadczony Użytkownik Awatar darekbb
    BMW
    E38 730iA 1995
    Cytat Zamieszczone przez lukasz740 Zobacz posta
    Mała aktualizacja:

Bingo, dobra flaszka Ci się należy! Kupiłem dziś wentylator Boscha od E46, od silnika N42 (sugerowałem się kolorami kabli podanymi przez Ciebie), zanim zacząłem przekładać silnik, podpiąłem, sprawdziłem i działa, a klimka znowu chłodzi! Wentylator kosztował 180zł :) Tak jak pisałeś, przewód niebieski z czerwonym trzeba połączyć, a kolory pozostałych dwóch kabli są identyczne. Przełożyłem już wentylator do starej obudowy, trzeba było dziury do mocownia silnika w ramce plastikowej o jakieś 5mm przesunąć, posłużyłem się lutownicą, szybko stopiła plastik. Samo śmigło wentylatora zostawiłem z E46 (dałem pod spód podkładki, żeby nie tarło). Moduł też się bez problemu zmieścił w lewym górnym rogu obudowy :)
    Jak mam wentylator 3-pinowy to tez taka opcja zadziała?

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK

Cytat Zamieszczone przez darekbb Zobacz posta
    Ty masz zupełnie inny wentylator z rezystorami. Jak masz dobry silnik to nowy rezystor kosztuje jakieś 20 zeta.

Vip Vip
    BMW
    brak

Cytat Zamieszczone przez darekbb Zobacz posta
    U mnie był właśnie trzypinowy Siemens, kolory kabli: brązowy, niebieski i czarny (bardzo cienki, sterujący). Kupiłem Bosch'a, też trzy piny, tylko jeden przewód jest koloru czerwonego- jego należy połączyć z niebieskim. Pozostałe dwa się zgadzają kolorystycznie. Przewód czarny jest grubszy, zresztą bardzo dobrze, bo w Siemensie już raz mi się ze starości urwał przy samym silniku wentylatora- to była jego pierwsza awaria w zeszłym roku. Ale teraz padł już na dobre.

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    lukasz740 , darekbb ma e38 przedliftowe z zupełnie innym sterowaniem.

Vip Vip
    BMW
    brak
    Aaa, sorry, nie doczytałem :(