Słowiku,
wracając do Twojego zapytania czy można po oleju poznać czy był wymieniany to powiem że po oleju to no może jakoś ciężko, chyba żeby go przebadać pod mikroskopem, natrafiłem na taki biuletyn kiedyś:
"Wpływ przebiegu eksploatacyjnego płynu ATF
na jakość pracy i trwałość automatycznych skrzyń
biegów (ASB) samochodów osobowych" można wygooglować pdf z sieci,
ale to tak na marginesie naukowa metoda.
Ja po otwarciu skrzyni zwróciłem uwagę na datę produkcji filtra oleju i niestety byłem rozczarowany bo auto 99r grudzień chyba i na filterku ten sam rocznik kilka miechów wcześniejsza data.
Czyli wniosek prosty mimo zapewnień poprzedniego właściciela że olej był w niej zmieniony 80tyś temu wkładamy między bajki, skrzynia z przebiegiem 310tyś o ile licznik nie cofany. Wymiana była statyczna, skrzynia padła po następnym tysiącu km ale nie z powodu wymiany oleju tylko jej zużycia. Skrzynie automatyczne nie są nieśmiertelne i bezobsługowe, ale rozsądna ich eksploatacja na pewno pomaga wydłużać ich żywotność. Co do wspomnianego wyżej przypadku uszkodzenia tarczek sprzęgła to też myślę nie należy oceniać tego z pozorów tylko po faktach, nie wiadomo w jakim stanie sprzęgło było przed wymianą , może faktycznie hydraulika zaszwankowała z powodu wypłukanych zanieczyszczeń? Jeśli chodzi o wymianę oleju to ja skłaniam się do statycznej z powodu takiego samego jak z wymianą oleju w silnikach - do starszego motoru lejemy olej (określenie nietechniczne) "gęstszy" i z przeznaczeniem do silników o dużych przebiegach po to żeby nam nie wypłukało i nie rozszczelniło silnika super doskonałymi związkami myjącymi itd .... oraz .........,i myślę że wymiana statyczna dla skrzyni daje podobny efekt jak jest robiona po max 60tyś ( nawiasem mówiąc po 300tyś także wymiana statyczna jest agresywnym zabiegiem, „tak jakby” ktoś w silniku zrobił pierwszą wymianę po 100tyś). Wymiana całego oleju w skrzyni myślę jest super rozwiązaniem bo olej ma idealne właściwości jako nowy, ale chyba należało by założyć jeden warunek : że skrzynię wcześniej umyjemy i wymienimy wszystkie "gumki" na nowe.