Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 97

Wątek: Automatyczna skrzynia biegów pytania

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    Sprawdź inpą błędy i parametry przepływomierza.

Zaawansowany Użytkownik Awatar trajano
    BMW
    E38 740i (m62b44) (5hp30) LPG
    Ja miałem przepływkę do wymiany i jedną świecę

Zaawansowany Użytkownik Awatar Kamiloo_
    BMW
    e38
    Jeżeli chodzi o swiece to mam w jeden gwint zerwany , ale to w niczym nie przeszkadzało auto paliło idealnie i pali idealnie , jutro sprawdze przepływke , dziś z rana odpaliłem na zimnym i zauwazylem ze silnik sobie kuleje ,

ogolnie w niemczech miałem po 38 stopni niemcy narzekali na prace silników i automatów , przepływke jaka brać jakiej firmy ??

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740i

Question Wymiana uszczelki miski olejowej skrzyni biegów - czy potrzebny jest silikon?

Podepnę się pod ten temat... Zauważyłem, że poci mi się uszczelka w skrzyni 5HP24 przy misce olejowej. Uszczelka była wymieniana 2 lata temu, nie więcej niż 20 tys. km. Niestety nie wiem jaka była wsadzona, ale wątpię żeby oryginał. Dodatkowo widać, że uszczelka jest uszczelniona czerwonym silikonem. Tym razem będę sam to wymieniał i tu pojawiają się pytania:
    1. Czy w 17-letnim aucie z ponad 300 tys. km na karku trzeba walić silikon?
    2. Jeśli tak, to na miskę czy na obudowę skrzyni, czy z oby dwóch stron? Jaki silikon?
    3. Co przemawia za tym żeby zastosować silikon, np. jakieś wżery w typowych miejscach?

Proszę aby odpowiedziały osoby, które same już przechodziły przez wymianę tej uszczelki, a nie jak ja po prostu oddały auto do "specjalistów" .

Doświadczony Użytkownik Awatar darekbb
    BMW
    E38 730iA 1995
    Ja miałem nie oryginalna to w paru miejscach mi ją wessało delikatnie do środka i cieklo wymienilem to na oryginał i jest spokój a uszczelnione dodatkowo jest jakaś masą

BMW
    e38
    Uszczelka musi byc ori dopasowana i słyszalem ze zamiast silikonu używają np loctite 5900 to taka masa uszczelniająca , wczoraj byłem w serwisie i widziałem 740 było po wymianie dynamicznej ( na życzenie klienta ) z przebiegiem 438 tys km

auto dziś wróciło na lawecie zatarły sie tarczki po rozebraniu skrzynki na magnezie było pełno opiłków , prawdopodobnie olej nie zmieniany od nowości

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93

Dynamicznie się oleju nie wymienia niestety, podwyższone ryzyko. Ale ktoś taka decyzję podjął.

Tarczki się nie zatarły, chyba, że jak przyjechała to już były zatarte. Szlam z opiłkami poszedł w mechatronik I to jest powodem problemu.

To nie e65, nie jest to miska zintegrowana z filtrem I uszczelką. Nie musisz stosować oryginalnej uszczelki w e38, nie popadajmy w paranoję.
    pozdrawiam Bartek

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    Wydaje mi się że powodem była płukanka którą stosują przed wymianą dynamiczną, ruszyła ona w obieg wszystkie opiłki i nieszczęście gotowe.

BMW
    e38
    z relacji wynika ze tarczki juz troche mogły być przetarte , z poprzedniego oleju wydobywał siś nie miły zapach i olej był bardzo gęsty , serwis poinformował klienta o zaistniałej sytuacji zasugerował inne działanie , ale klient był uparty i zdecydowany " bo na forum pisali inaczej " wrócil z pokora na lawecie , z uszczelka sie pomyliłem moze być zamienna ale nie użyta stara drugi raz jak to niektórzy potrafią " bo wygłąda jeszcze ładnie " to nie czasy komuny kartonu i hermetyku

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    730 V8 E32 ; E38 2.8 ; X2 X-drive 18d
    Słuchajcie, a można ocenić na podstawie wyglądu oleju czy był wymieniany? Moje auto ma 280 tyś km ale jak sprawdzaliśmy olej w skrzyni to wyglądał dość dobrze. Nie miał żadnego zapachu, nie był czarny tylko taki szary i miał dość klarowną konsystencję. Myślicie, że przy takim przebiegu jeśli nie byłby wymieniany wcześniej to mógłby tak wyglądać? Moje auto miało tylko 1 właściciela od nowości i tak się zastanawiam, że gość może jednak wymienił kiedyś ten olej..