Dzięki za wskazówki. Nie mam isty, ale spróbuję pobawić się ncs' em i win kfp.![]()
Dzięki za wskazówki. Nie mam isty, ale spróbuję pobawić się ncs' em i win kfp.![]()
Panowie jak zmieniacie z D na R lub odwrotnie? Od razu z D na R czy najpierw na N i dopiero bieg?
Ja ZAWSZE daje N na 2-3 sek i dopiero D czy też R. Np w skrzyniach autobusowych nie da się zmienić bezpośrednio z D na R lub odwrotnie bez wcześniejszego wrzucenia N, po prostu klawisz nie pozwala zrzucić biegu. To jakieś zabezpiecznie, jest tak zarówno w zkrzyniach Voith jak i ZF. No i oczywiście auto musi stać w miejscu ale to chyba oczywiste..
2-3 sekundy roznicy nie zrobia. A w centrum miasta czy gdzieś gdzie jest duzy ruch jak potrzebuje zawrocic to staram sie szukac miejsc gdzie da sie zawrocic bez cofania
Ostatnio edytowane przez darekbb ; 20-10-2015 o 21:09
Ja tak własnie robię ,że daję na N sekunda lub dwie i dopiero bieg, a kolega który raz ze mną jechał, podśmiewał się ze mnie ,że za bardzo szanuję to auto i że on zaraz z D na R wali. Powiedziałem mu żeby się kiedyś nie zdziwił.
Zmiana z D na R nie zaszkodzi skrzyni. Pod jednym warunkiem. Koła muszą stać w miejscu. W tym momencie nie ma problemu z przełączeniem kierunku.
Ciężko sobie wyobrazić sprawne zawracanie "na 3" w sposób jaki opisujecie.
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
chodzi Ci na 3 razy czy o co chodzi ? :)