Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Problem Ze Skrzynią Bmw E65 3.0 Diesel 2003 rok

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Początkujący Użytkownik
    BMW
    BMW 7 E65 3.0
    I jaki jest koszt tego łacznika elastycznego wału? Tersz Ci nie powiem bo oddałem samochód do Auta Spa na polerke woskowanie i kompletne wnętrze odbieram auto w poniedziałek. Pobawie się tym i zobaczę. Ale przy zmianie biegów nie ma żadnego szarpniecie dopiero wtedy gdy zatrzymam auto do zera to jest to szarpniecie a gdy ruszam to nie ma tego szarpniecia

Zaawansowany Użytkownik Awatar KleMarine03
    BMW
    E65 730 D

Problem Michała: regeneracja mechatronika zestawem od Sebka wraz z wymianą oleju i miski.
    Objaw: przy dojezdzaniu do swiateł zatrzymujesz sie tuz przed swiatlami i czujesz pukniecie do przodu tak jak by ktos ci w tylek wjechal. Jest to przeskok z 2 na 1. PRzy zimnym silniku objawu nie ma przy rozgrzanym jest.
    Żeby być pewnym zrób tak jak ja zrobiłem:
    Rozgrzej auto jeśli pojawi się objaw na automacie przestaw na manual podjedz wolno na 2 i przy zwalnianiu przelacz na 1 poczujesz pukniecie do przodu jesli tak na 100 % mechatronik + zestaw
    P.S oczywiście jezdzac po miescie wszystko ladnie i plynnie zmienia objaw ujawnia sie tylko przy ,,zatrzymywaniu,,
    Przyczyną są tłoczki:
    https://www.google.pl/search?q=regen...XELI8-go47M%3A
    by Sebek
    Ostatnio edytowane przez KleMarine03 ; 09-07-2015 o 19:48

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    No więc tak, KleMarine03 może też mieć rację i to jest opcja droższa, bo z regeneracją mechatronika wiąże się kolejna wymiana oleju w skrzyni, chyba że chcesz wlać z powrotem zlany olej, co jest raczej szaleństwem. Łącznik elastyczny wału to jest maks około 500-600PLN w częściach (łącznik wału i opcjonalnie podpora wału) + robocizna (trzeba ściągać wydech).

Łącznik wału łatwo się sprawdza. Auto podnosisz na podnośniku i ściągasz tę osłonę, która odsłoni Ci mocowanie wału do skrzyni. Pomiędzy wałem a skrzynią znajduje się dystans grubości około 4-5cm. To jest właśnie łącznik elastyczny wału. Wystarczy, że zaczniesz ruszać tylnymi kołami przód/tył tak, aby wprawić wał w ruch. Gołym okiem zobaczysz, czy na łączniku jest luz. Wpisz sobie w Google "łącznik elastyczny wału" i zobacz jak on wygląda, a domyślisz się zasady działania i tego, gdzie pojawia się luz. Stan podpory wału ocenisz po zdemontowaniu wału. Odezwij się na PRV, bo mam nową do odsprzedania (u mnie nie trzeba było jej zmieniać).

Druga opcja to niestety mechatronik, a tu sprawdzisz to tak, jak powiedził KleMarine03.

Trzecia opcja to jedno i drugie. Łącznik to element eksploatacyjny, który przy 250k miał prawo się już zużyć od Nm generowanych przez silnik.

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    Wygląda, jakby nie każdy miał dostęp do tej strony.

BMW
    E65 730 D
    u lukassolskiego najprawdopodobniej łącznik

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 730d
    Dzisiaj sprawdzalem przelaczalem z R na D i odwrotnie i za każdym razem słychać lekkie stukniecie i delikatnie szarpie autem raz w przód raz w tył zależy który bieg wybiorę.

BMW
    E65 730 D
    łącznik tak jak kolega wcześniej pisał auto do góry i sprawdzić.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 730d
    Dzięki za radę dzisiaj byłem u mechanika i zajrzał na ile mógł i powiedział że łącznik do wymiany tam gdzir przechodzą przez niego śruby to już ma duży luz. Więc kamień z serca bo mechatronik narazie ok raczej.

BMW
    E65 730 D
    Michał tutaj prawdopodobnie nie dowiesz się niczego bo wpływ na tą usterkę może mieć wiele czynników. Od mechaników trzymaj się z daleka najlepiej do kogoś sprawdzonego i tutaj podsyłam o pomoc do ,,Huberta,,.
    Tak jak opisywałeś możesz wydać sporo $$$ a problemu nie musisz rozwiązać a mechanik ręce będzie zacierał. Wydaje mi się, że Twój problem znany jest Hubertowi odsyłam do wątku żebyś poczytał jego problem i dodatkowo napisał do niego PW o chociażby numer telefonu oraz informacje mechanika itp
    wątek: http://7er.pl/showthread.php/12384-m...P26-w-745i-e65

P.S popytam u siebie mam kogos kto zajmuje się BMW i dam znać. Prawdopodobnie wymiana oleju, itp rzeczy nic nie pomoże jest to głębsza sprawa.
    Ostatnio edytowane przez KleMarine03 ; 13-07-2015 o 22:30

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    http://7er.pl/showthread.php/37272-P...highlight=ista

I dwóch klientów zabawa z ISTA P pomogła, możesz spróbować
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms