Strona 12 z 12 PierwszyPierwszy ... 2101112
Pokaż wyniki od 111 do 116 z 116

Wątek: [NAPRAWIONE] M60B40 nie odpala kiedy jest ciepły/ciepło, długo kręci. DIS screeny

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    ...Powiedzcie co jeszcze jest odpowiedzialne za podawanie prądu na pompę i cewki, bo ewidentnie problem leży w elektryce...
    Prąd na cewkach podawany jest ze stacyjki, po przekręceniu kluczyka w pozycję ON.
    Prąd na pompę paliwa można przyjąć, że "zaczyna się" w EBox, w tzw. B+ junction point. Po otworzeniu pokrywki EBox'a, między komputerami zobaczysz punkt połączeniowy, do i z którego wychodzą czerwone przewody.
    Dwa z nich wchodzą na przekaźnik ECM/DME, jeden na terminal 30 (gruby czerwony) i drugi na terminal 86 (cienki czerwony- 0.75mm2).
    Sygnał na terminal 85 przekaźnika DME podawany jest z samego DME, co powoduje zwarcie przekaźnika i pojawienie się prądu na terminalu 87 przekaźnika.

Prąd z terminala 87 przekaźnika DME wchodzi na terminal 86 przekaźnika pompy paliwa. Natomiast prąd z B+ Junction Point zasila terminal 30 przekaźnika pompy paliwa.
    Sygnał na terminal 85 przekaźnika pompy paliwa (sygnał zwierający przekaźnik) idzie z DME.
    W ten sposób na terminalu 87 przekaźnika pompy paliwa pojawia się prąd.
    Prąd ten przechodzi przez gniazdo bezpiecznika 23 w przedniej skrzynce z bezpiecznikami i następnie wchodzi na pompę paliwa.

To cała droga zasilania cewek i pompy.
    Może trochę pogmatwane, ale mam nadzieję, że da radę się połapać co i jak.
    Znalazłem gdzieś jeszcze temat, w którym autor nie mógł już wcale uruchomić 740. Przyczyną okazało się luźne połączenie pod gniazdem bezpiecznika 23.

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    I jak sytuacja?
    pozdrawiam Bartek

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Wczoraj w ciągu dnia dostałem od nich telefon, że jednak pompa. Umówiłem się, że tydzień pojeżdżę na używce od nich i jeśli nie będzie nawrotów choroby to kupuję nową pompę paliwa. Wczoraj popołudniu i wieczorem i dzisiaj wieczorem spokój, więc jestem dobrej myśli ;)

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    To super, że nic poważnego.
    pozdrawiam Bartek

Początkujący Użytkownik Awatar AMC
    BMW
    E23 elektr.,E32 M70B50 1989

Hej, tuczi, w tym kotlecie nie musi, ale może tkwić kość...
    Prześledziłem cały wątek w napięciu: miałem podobną sytuację w M70B50, tylko jeszcze bardziej złośliwie podstępną i tylko zatrudnienie dwóch
    "jasnowidzów" zaskutkowało wykryciem rzeczywistych przyczyn nagłego rozkapryszenia Buni. Usterki pojawiające się okresowo/nieregularnie należą
    do najbardziej osłabiających, a już grupowe są chyba "najciekawsze": prawdziwy drań zrzuca winę i pomawia te podzespoły, których poprawność
    pracy zależy od jego kaprysu. To ulubiona zabawa m.in. przekazników i wszelkich złącz, często tych zagniatanych (tlen+czas+ciepło/zimno).
    Też swoje przeszedłem, ale chyba krócej niż Ty: rozmowność i szczerość "jasnowidzów" przerosła oczekiwania. Nie cenili się wysoko i przybyli szybko.

Czy w Twoim M60B40 jest jedna pompa paliwa i jeden czujnik PWK? Czy też układ symetryczny niezależny jak w V12? Czy w skrzyneczce, gdzieś obok
    przekaznika pompy jest moduł sterowania nią? Wygląda jak wysoki przekaznik i może go schowali gdzieś w innym miejscu, niech ktoś zorientowany
    podpowie, jak to jest w tym aucie. Na zdjęciach V12 w wątku (kolorowanka od yaz'a, 08.07.2015 22:51) są po prawej stronie wyjętych właśnie przekazników
    głównego zasilania (trochę zasłonięte dłonią z kabelkiem), na skanie "...740i/iL" widać tylko po jednym "main DME relay" i "fuel pump relay" - nr.1 i 2. A może
    ten nr. 2 jest wysoki, tylko na obrazku nie bardzo to się rzuca w oczy?

W sklepie gazowniczym kupiłem za mniej niż 100 zet dwa manometry. Trójniki do rozgałęzienia sam wytoczyłem z mosiądzu Mo58, bo w sklepie akurat
    nie było tego rozmiaru. Dwumetrowy kawałek przewodu paliwowego był pod ręką, opaski zaciskowe też. Zainstalowanie tego pomysłu zajęło spokojną
    godzinkę.

Stacyjka na poz. 2: jeden skoczył gdzieś pod 4 barów, opadł do 3 i stoi.
    drugi pnie się leniwie do góry, stanął na 3 bary i też stoi.

Rozrusznik- start: jeden ma lekką drżączkę, a druga wskazówka się rozmazała od dygotu.

Silnik stop: jeden stoi na 3 bary a drugi... jeeedzie w dół...

CZTERY USTERKI NA RAZ!!!
    Nooo, niewiem czy tak łatwo bym je wykrył inaczej...
    Jak Cię to interesuje, to dołączę filmik, bo jeżdżę z tym ustrojstwem prawie rok. Trójniki mogę Ci zrobić - gratis, przećwiczone.
    Opis interpretacji wskazań "jasnowidzów" też dołączę.
    Ostatnio edytowane przez AMC ; 29-10-2015 o 00:12 Powód: Popr. liter.
    Pozdrawiam - Andrzej

Człowiek nie tylko WIE, ale także WIE, ŻE WIE. Inne gatunki tego nie wiedzą.

Być, Mieć, Wiedzieć.

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Jak już pisałem, sprawa rozwiązana zmianą pompy.

Co do samego systemu - jest 1 pompa, 1 przekaźnik i 1 regulator.