Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: M62B44 kiepska praca na benzynie, INPA interpretacja odczytów

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik Awatar charzun
    BMW
    E38
    Blog
    1

No i jestem po wymianie.. A więc tak:
    Odpalil calkiem niezle jak po takim staniu, obroty trzymal mniej wiecej na 800-900 minimalnie sie telepal (jutro sprawdze na zimnym jeszcze raz) lecz nie strzelal wogole z wydechu (wczesniej strzelal co chwile, przygasal i nie chcial sie wkrecac na obroty) W inpie wartosc przeplywki jest juz w nomie.. No i biorąc na sluch tak jakby troche mniej "swistal" kolektor ssacy..
    Został jedynie problem z dlawieniem się po gwaltownym dodaniu gazu, poprawilo się to lecz nie jest tak jak wydaje mi sie ze powinno byc.
    Nizej wstawiam filmik na ktorym to widac, najbardziej pod koniec jak dodaje gwaltownie gazu i przytrzymuje a silnik sie dlawi i dopiero wchodzi na obroty.. Wydaje mi sie ze tak nie powinno byc.. Jak mu naprawde mocno dodam to potrafi strzelic w filtr.. W dodatku mam ciagle cholerny błąd "heissfit luftmassenmesser" i nie wiem juz co z nim zrobic (przeplywka podmieniana i jest to samo) NIe ma wogole znaczenia czy przeplywka jest podlaczona czy odlaczona...

Dodatkowo przy przepustnicy mam wolna wtyczke na dwa piny.. nie wiem do czego ona powinna byc podlaczona, moze jak mi silnik wymieniali to cos popieprzyli i dlatego ta przeplywka nie ma kontaktu z ECU .. jutro zrobie fotke tej wtyczki.
    Ostatnio edytowane przez charzun ; 30-06-2015 o 22:16

BMW
    E38
    Blog
    1
    Wymienilem chyba wszystkie mozliwe uszczelki i oringi, dysze LPG mocno sie trzymaja ale na wszelki posmarowalem je wokol silikonem, wezyki od podcisnienia sprawdzilem tez chyba wszystkie.. Od serwa tez ogranalem bo przepuszczal.. U mnie winowajca jest napewno cos z ta przeplywka.. w koncu blad wywala.. ale jak to zrobic to nie wiem.. :(

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i , G11 750i ; MB 560 SEC 88'
    A żeby spr nieszczelnośc od serwa trzeba znowu ściągać kolektor?

BMW
    E38
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez Dzuda Zobacz posta
    A żeby spr nieszczelnośc od serwa trzeba znowu ściągać kolektor?
    Niee.. waz jest na wierzchu.. u mnie jedynie zaslaniaja go węze od LPG.. 5min roboty.. U mnie na koncach gdzie sa opaski byl poprzecinany dosyc zdrowo.. Uciąlem koncowki weza i zacisnalem na nowo.. Jesli tak masz to moze CI zbraknąc weża po ucieciu.. u mnie na styk starczylo..
    Sprawdz spbie jeszcze malutki wezyk idacy z odmy do zaworu (zaworu?) na listwie paliwa.. byl bardzo delikatny i "wiotki", profilaktycznie wymienilem na nowy..

Nie wiem czy autor tematu sledzi posty ale co do tych wykresow przeplywki to na moje 99% jest nieszczelny dolot, ja dluzszy czas mialem takie wykresy i po uszczelnieniu kolektora sa w normie..
    Ostatnio edytowane przez charzun ; 01-07-2015 o 00:13

BMW
    E38
    Blog
    1
    Wie ktos gdzie ida kable od przeplywki? Chce sprawdzić czy gdzieś nie sa przerwane..

Jeszcze jedna sprawa.. Odpalam zimnego to chodzi idealnie 4s a pozniej tak jakby ssanie sie lekko wylaczylo i zaczyna troche nierowno pracowac.. Jest tak dopoki sie nie rozgrzeje lub nie "przegazuje"
    Jutro z rana nagram filmik.

Pomyslalem ze ta luzna wtyczka przy przepustnicy moze byc od elektrycznego termostatu? Wtyczka sie zgadza ale czy w M60 z 1995r byly takie montowane?

Ostatnio edytowane przez charzun ; 02-07-2015 o 22:39

BMW
    E38
    Blog
    1
    Czym zimniej na dworzu tym gorzej.. Myslalem ze to lewe powietrze winne ale jednak nie i dalej mi brak pomyslow..Tak jakby sie ssanie wylaczalo po chwili i pozniej zalaczalo i powoli wylaczalo.. Jakie czujniki są odpowiedzialne za ssanie? Silniczek krokowy wykluczam bo chodzi luzno i byl podmieniany..

Sorki za post pod postem. Podczas edycji nie moglem filmiku dodac..

Vip Vip
    BMW
    e38 740iA

A wiec tak:
    - nowe uszczelki pod kolektorem, przy odmie i przepustnicy
    - nowy zawor ciśnieniowy na listwie (bosch)
    - nowa odma
    - podmieniony krokowiec
    - nowa przepływka (skv germany)

Zmiany takie ze na benzynie chodzi juz ok lecz dalej problemy z odpalaniem. No i dławi sie przy gwaltownym dodaniu gazu..
    Obstawiam, że przeplywka gówno i trzeba zainwestwać 600zl w Boscha...

BMW
    E38
    Blog
    1
    Ja przeplywke podmienialem niby 100% sprawna od kolegi z forum ale zachowuje sie tak samo jak moja chinska ale ja tak czy tak mam blad przeplywki ktorego nie mam juz pojecia jak zlikwidowac..

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E65 3.0D
    Cytat Zamieszczone przez charzun Zobacz posta
    Ja przeplywke podmienialem niby 100% sprawna od kolegi z forum ale zachowuje sie tak samo jak moja chinska ale ja tak czy tak mam blad przeplywki ktorego nie mam juz pojecia jak zlikwidowac..
    Nie niby tylko napewno sprawna. Ja mam teraz ori nowa boscha i przy diagnozie pracuje bardzo podobnie do tej co byla w autku. Koles mi to sprawdzal dwa razy wiec przeplywka jest napewno dobra. Pozatym u mnie sie nic nie zmienilo po jej wymianie.
    Sprawdz instalacje idaca do przeplywki. Z wdsie luknij jak ida koble. Ja sie na tym nie znam ale elektryk powinien dojsc do tego czy w instalacja do przeplywki jest oki.
    Pozdro.

BMW
    E38
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez pokolacji Zobacz posta
    Nie niby tylko napewno sprawna. Ja mam teraz ori nowa boscha i przy diagnozie pracuje bardzo podobnie do tej co byla w autku. Koles mi to sprawdzal dwa razy wiec przeplywka jest napewno dobra. Pozatym u mnie sie nic nie zmienilo po jej wymianie.
    Sprawdz instalacje idaca do przeplywki. Z wdsie luknij jak ida koble. Ja sie na tym nie znam ale elektryk powinien dojsc do tego czy w instalacja do przeplywki jest oki.
    Pozdro.
    oki wierze ;) Myslalem ze te nieszczelnosci w kolektorze sa temu winne ale blad jest nadal.. Jakby ktos sie bawil w Inpie to mam prosbe aby odlaczyl przeplywke i zobaczyl jakie beda wykresy i jaki blad zostanie w pamieci? Bo u mnie nie ma zadnej roznicy czyli pewnie mam brak polaczenia z przeplywka..
    ps. Pokolacji przeplywke juz masz?