Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 35

W±tek: servotronic problem - rêce opadaj±

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    e38 740iA, e39 touring 528i
    Sk±d
    Krosno

Post servotronic problem - rêce opadaj±

Panowie walcze juz ze wspomaganiem od d³uzszego czasu i rozk³adam rêce. Uklad mechaniczny czyli pompa, przek³adnia i wê¿e sa ok sprawdzone. Doszed³em do tego ze do zaworka dochodzi 11V. Niby na wszystkich forach pisza ¿e wystarczy bateria 9V sprawdziæ i ma dzia³aæ- u mnie tak nie jest gdyz podanie napiêcia wy¿szego ni¿ 13V skutkuje tym ¿e wspoma o¿ywa. Bawi³em siê inp± i jak wysteruje 100% wspomagania to napiêcie wêdruje mi do 14.01V i dzia³a pieknie. Wiec ida tym tropem zacz±³em siê bawiæ dalej i tak.
    30% wspomagania odpowiada oko³o 11.5V-czyli i tak wiecej niz u mnie jest
    50% 12.5V
    80% 13.5
    100% 14.01V
    Po pod³±czeniu napiêcia na krótko ¿e z³±czna na silniku , na zawór od servotronika wspomaganie dzai³a 100% ca³y czas.
    POdejrzenie pad³o ma na modu³ GM3 i zosta³ podmieniony i zakodowany wspomy jak nie by³o tak nie ma. Wiêc co 2 modu³ uwalony??????
    Albo sytuacja jest jeszcze taka ¿e co¶ steruje jeszcze tym ¿e modu³ wypuszcza tylko 11V i nie podaje wiecej. Ma kto¶ jakies pomys³y????
    da³em ten drugi modu³ elektornikowi do sprawdzenia to twierdzi ¿e w nim wszystko jest ok. Nie ma nigdzie zimnych lutów wszystko wygl±da jakby wysz³o z fabryki. Rêce mi ju¿ opadaj±

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Elektryki siê nie czepiaj. Skoro jest napiêcie i siê zmienia to nie tego wina. Mo¿liwe ¿e zawór niedomaga.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2011
    BMW
    ....
    Sk±d
    ...
    Jest jaki¶ b³±d w inpie, odno¶nie tego zaworu?
    Czasami wystarczy go wykrêciæ i przeczy¶ciæ, oraz wyj±æ siateczkê tylko nie wiem czy z miejsca gdzie ten zaworek jest przykrêcany czy w samym zaworku.
    U mnie np by³a spalona cewka w zaworze, wymieni³em na drugi i wspomaganie dzia³a l¿ej ale dalej nie w pe³ni, kiedy¶ spróbuje go rozebraæ i przeczy¶ciæ.

Padaj±ce modu³y GM, a dok³adnie uk³ady od servo to czêsty problem w E39, w e38 raczej siê to nie zdarza.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    Sk±d
    Krosno
    b³êdów brak. zaworek ju¿ wymieni³em na inny. Rano wspomaganie jest lepsze niz jak siê zagrzeje. Dziwni mnie fakt tych napiêæ. Bo zaworek jest 6V - tak na nim pisze a potrzeba mu 12-14V ¿eby pracowa³o wspomaganie. 11v mam jak auto stoi i wspomagania jest na 30%. Dopiero 12.5V czuæ róznice a 14 to jest 100%. Tak steruje inpa i wtedy wszsytko dzia³a idealnie. W tej chwili mam za³o¿óny mdu³ z e39 zakodowany do mojego auta i jest tak samo jak na moim.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    Sk±d
    Krosno
    dzis jeszcze pobawi³em sie iNPA i miernikiem i wysz³o na to ¿e mam przy zapiêtym zaworku 4V ajak auto stoi ale 0A. Co jest grane bo mi ju¿ brakuje pomys³ów.
    Macie mo¿e jaki¶ schemat elektyczny ca³ego servotronica. Sk±d trafia sygna³ do GM3 ¿e ten tak steruje nim????

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    A co z ABS? GM dostaje informacjê o prêdko¶ci?
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    Sk±d
    Krosno
    na postoju jest 0 km/h wiec jest prawid³owo. ABS brak b³êdów rozbie¿no¶ci miedzy poszczególnymi ko³ami brak. czyli prawid³owo. Elektornik mówi ¿e prawdopodobnie jest gdzie¶ problem z sygna³em wejsciowym na gm3. Z czego on bierze prêdko¶æ i co mu jest jescze potrzebne do prawid³owej pracy.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Cytat Zamieszczone przez ruti Zobacz posta
    na postoju jest 0 km/h wiec jest prawid³owo. ABS brak b³êdów rozbie¿no¶ci miedzy poszczególnymi ko³ami brak. czyli prawid³owo. Elektornik mówi ¿e prawdopodobnie jest gdzie¶ problem z sygna³em wejsciowym na gm3. Z czego on bierze prêdko¶æ i co mu jest jescze potrzebne do prawid³owej pracy.
    A w czasie jazdy co widzi modu³ GM?
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    Sk±d
    Krosno
    jeszcze tego nie sprawdzi³em ale sprawdze ko³o po³udnia i dam znaæ, ale dziwi mnie to ze na postoju widzi 0 km/h a pr±du brak

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    Sk±d
    Krosno
    Wiec sprawdzone i gm3 widzi prêdko¶æ z k-bus i prêdko¶ciomierz tak samo i jest prawid³owa.

Podobne w±tki

1. B³±d systemu abs/asc i opadaj± rêce...
    Przez pokolacji w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post / autor: 19-06-2015, 23:29
  2. Servotronic problem
    Przez kris7 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 27-05-2015, 20:11
  3. [E38] Witam! Przyjmê w dobre rêce e38.
    Przez lukaszbasak w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 19-06-2012, 23:23
  4. rêce opadaj± :D:D:D
    Przez Przemik w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 18-03-2010, 21:50
  5. Cyce opadaj± ....
    Przez Anatol w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 56
    Ostatni post / autor: 13-09-2009, 10:24

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów