Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 13

W±tek: Problemy ze starterem - kto¶ przerabia³?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK

Post Problemy ze starterem - kto¶ przerabia³?

Mam taki oto przypadek w aucie:

Ostatnio w gor±ce dni zdarza siê ¿e je¶li stanê na chwilê, nie mogê odpaliæ auta - rozrusznik w ogóle nie krêci, za to dzia³a np. roz³±czanie nawiewów na czas startu. Wkurzy³o mnie to ostatnio i zacz±³em krêciæ w tê i spowrotem kluczykiem (mam autostart) i za 50 razem za³apa³.

Czy to mo¿e byæ znany problem z kostk± stacyjki (mimo ¿e np. procedura odcinania osprzêtu dzia³a prawid³owo)?

Czy jednak szukaæ przyczyn w szczotkach rozrusznika? Dodam ¿e krêci idealnie.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Ulv
    Do³±czy³
    Jan 2014
    BMW
    ex E38 750i
    Sk±d
    Chorzów
    Masz 2 akumulatory?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar charzun
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    E38
    Sk±d
    Wroc³aw
    Blog
    1
    Mam to samo z tym ze u mnie nie ma auto startu.. Z tego co wyczytalem juz byl taki problem i prawdopodobnie idzie za maly prad aby pobudzic rozrusznik.. Poprowadz sobie luzny kabel od pobudzania rozrusznika i w razie nie bedzie chcial Ci odpalic dotknij kablem do + przy silniku, jak ruszy to dostaje za maly prad.. Ja u siebie mam tak poprowadzone i czekam na upal ;)
    Jak bedzie to tego wina, zamontuje dodatkowy przekaznij ktory przekaze odpowiedni prad na rozrusznik.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Auto nie odpala jak jest goracy silnik. Chwile przestygnie i lapie - sadze ze szczotki sie koncza i od temperatury spada przewodnictwo. Wymienie szczotki jesli uda mi sie do niego dobrac.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Co wy kombinujecie, jakie pobudzanie. Przecie¿ to silnik pr±du sta³ego.

Wyj±æ, rozebraæ, naprawiæ I za³o¿yæ ponownie. Jak szczotki w³a¶nie s± za krótkie to czasami ³apie, a czasami nie. W zale¿no¶ci jak siê u³o¿y komutator wzglêdem szczotek przy poprzednim wy³±czeniu rozrusznika.

Generalnie w ¶rodku jest zazwyczaj kiepsko jak od nowo¶ci nikt tam nie zagl±da³. Czyszczenie, nowe gumowe stopery przek³adni, nowe tulejki ³o¿yskuj±ce I ³o¿ysko igie³kowe na wa³ku przy zêbniku, smarowanie przek³adni, na wszelki wypadek nowe sprzêg³o z zêbnikiem(bendiks) I mo¿na zapomnieæ o temacie na kolejne 20 lat. Nowy komutator, je¿eli stary jest ju¿ mocno zu¿yty.

Warto to zrobiæ, bo w M73 dostêp jest s³aby do rozrzusznika.
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Chromik1
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    750 il 2001 318 i 1992
    Sk±d
    Libi±¿-Ma³opolska
    Koledzy maj± na my¶li podanie pr±du na automat [pobudzenie] który wyrzuca bendiks i uruchamia silnik rozrusznika. To jest dobry pomys³ na sprawdzenie rozrusznika.
    Bóg stworzy³ ¿ycie, Otto je rozpêdzi³, Diesel je napêdzi³, Vankel je zakrêci³ a Ja z tego ¿ycia korzystam.

Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    E38
    Sk±d
    Wroc³aw
    Blog
    1
    To czemu cala poprzednia zime i ta zime ktora byla przejezdzilem bez zarzutow i jesli jest maks 20st na dworzu rorusznik dziala za kazdym razem idealnie a jedynie odbija mu kiedy naprawde pod maska jest niesamowita gorac.. Mysle ze po dwoch latach codziennego uzytkowania go po kilka razy juz dawno by padl a chodzi idealnie kiedy nie jest mu za cieplo.. Jesli rozrusznik bylby padniety to podajac prad do niego przygasly by chociaz lampki w drzwiach czy cokolwiek a u mnie zachowuje sie tak jakbym nawet nie przekrecil w pozycje rozruchu.. Jedynie wentylator klimy zwalnia ale to jest zwolnienie obrotow przez modu³ a nie przez spadek pr±du.. Jak dla mnie poprostu pr±du nie dostaje.. Mialem zepsuty rozrusznik w omedze i w puncie i w zadnym nie bylo nawet podobnych objawow jak w e38... Zrobi sie jeszcze cieplej to bede szukal przyczyny..
    Ttrol nie mowie ze to nie rozrusznik ale objawy mi srednio do niego pasuja..
    Niebawem mam nadzieje ze dojde do przyczyny i napisze na forum bo juz nie pierwszy raz widze taki temat.. Kiedys czytalem ze koles zregenerowal caly rozrusznik a nadal bylo tak samo..

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Podstawa to nie robic na zapas :D Charzun daj znac przyczyny bo moj tez nie dziala wlasnie liedy ma tak goraco pod maska ale jak zlapie to kreci jak nowy.

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1

Najpierw diagnoza ews w czasie wyst±pienia usterki a dopiero reszta. Pod mask± jest przeka¼nik rozrusznika i mo¿e on nie dzia³a poprawnie. Bardzo ³atwo to sprawdziæ. Wystarczy próbówk± sprawdziæ zasilanie co idzie na rozrusznik w skrzynce z kompami. W bia³ej ko¶ci gruby przewód chyba czarny z ¿ó³tym paskiem. Na nim ma siê pojawiæ napiêcie w czasie rozruchu.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    E38
    Sk±d
    Wroc³aw
    Blog
    1
    Nie wiem czemu ale ja do EWS nie moge sie podpi±c przez INPE tak samo jak do czujnika servotronica...

Podobne w±tki

1. Pilny temat e38 manual kto¶ widzia³ kto¶ zna ???
    Przez CICHY83 w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 18-06-2014, 08:25
  2. [elektryka] Naprawa elektrycznej ¿aluzji - czy kto¶ ju¿ przerabia³ ?
    Przez Sebek w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 13-06-2014, 14:50
  3. [E32] E32 750iL POZNAÑ zna kto¶? Mo¿e kto¶ ogl±da³?
    Przez GRABS w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 07-06-2013, 12:08
  4. Ubezpieczenie nieu¿ywanego auta - kto¶ przerabia³?
    Przez Inur w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 31-05-2012, 05:20
  5. Odpowiedzi: 23
    Ostatni post / autor: 03-03-2009, 13:47

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •