O¶wieæcie mnie proszê, bo nieco szuka³em w tym temacie, ale jak obserwowa³em to pojêcia s± bardzo mylone i mieszane.
Generalnie wyszuka³em, ¿e s± trzy systemy zawieszenia:
- Adaptive Drive
- Dynamic Drive
- EDC
O ile Adaptive Drive mam u siebie i rozkmini³em nieco temat - zawieszenie o pneumatycznej kolumnie, z "powietrzn± sprê¿yn±", czyli pe³na pneumatyka. Do tego dochodzi aktywny stabilizator. Amory jako orygina³y s± 2x dro¿sze ni¿ te bez Adaptive Drive i charakteryzyje siê wtyczk± na samej górze. "Zwyk³y" amortyzator w pe³ni pneumatyczny nie ma owej wtyczki. Ceny s± zale¿ne gdzie siê kupuje - na bmwstore amorek chodzi po ok. 2700z³ bez AD i 6200z³ z AD. Na allegro widzia³em jednak, ¿e amorki Conti s± za 2000z³ bez AD i 3000z³ z AD, tak¿e w miarê. Aktywny stabilizator te¿ siê ceni, chocia¿ nic takiego nie ma - jaki¶ silniczek hydrauliczny i wyceniaj± to 6000z³. Nie taki wilk straszny, bo mo¿na to regenerowaæ, gdzie wymieniane s± czê¶ci, które s± zu¿yte, a nie wszystkie z góry na dó³.
Pytanie jest tylko o EDC i Dynamic Drive. EDC jak przypuszczam, to zwyk³y amortyzator w pe³ni pneumatyczny bez aktywnego stabilizatora. Natomiast Dynamic Drive, to amorki s± ze zwyk³± sprê¿yn± i do tego dochodzi aktywny stabilizator.
Dobrze kojarzê, czy kto¶ mi to ja¶niej wyt³umaczy?
Wiecie co¶ nt. wytrzyma³o¶ci tego typu zawieszeñ - g³ównie chodzi mi o pneumatyczne amory i mechanizm aktywnego stabilizatora? Bli¿ej mu do delikatnego ABS, czy do niezniszczalnego rozwi±zania z A8/Pheaton'a? Ja mam ju¿ 223tys.km na liczniku i z tego, co widzia³em w historii serwisowej, to nie by³y jeszcze wymieniane. Nie sprawdza³em jednak jeszcze ich sprawno¶ci, ale mam to w planie. W listopadzie przegl±d, to chcê mieæ wcze¶niej obeznan± sytuacjê.