Poka¿ wyniki od 1 do 3 z 3

W±tek: Ró¿nica miêdzy Adaptive Drice, Dynamic Drive, EDC

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar HTN
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    Sk±d
    okolice Frankfurtu / Wroc³aw / Kotlina K³odzka

Post Ró¿nica miêdzy Adaptive Drice, Dynamic Drive, EDC i ich wytrzyma³o¶æ

O¶wieæcie mnie proszê, bo nieco szuka³em w tym temacie, ale jak obserwowa³em to pojêcia s± bardzo mylone i mieszane.

Generalnie wyszuka³em, ¿e s± trzy systemy zawieszenia:
    - Adaptive Drive
    - Dynamic Drive
    - EDC

O ile Adaptive Drive mam u siebie i rozkmini³em nieco temat - zawieszenie o pneumatycznej kolumnie, z "powietrzn± sprê¿yn±", czyli pe³na pneumatyka. Do tego dochodzi aktywny stabilizator. Amory jako orygina³y s± 2x dro¿sze ni¿ te bez Adaptive Drive i charakteryzyje siê wtyczk± na samej górze. "Zwyk³y" amortyzator w pe³ni pneumatyczny nie ma owej wtyczki. Ceny s± zale¿ne gdzie siê kupuje - na bmwstore amorek chodzi po ok. 2700z³ bez AD i 6200z³ z AD. Na allegro widzia³em jednak, ¿e amorki Conti s± za 2000z³ bez AD i 3000z³ z AD, tak¿e w miarê. Aktywny stabilizator te¿ siê ceni, chocia¿ nic takiego nie ma - jaki¶ silniczek hydrauliczny i wyceniaj± to 6000z³. Nie taki wilk straszny, bo mo¿na to regenerowaæ, gdzie wymieniane s± czê¶ci, które s± zu¿yte, a nie wszystkie z góry na dó³.

Pytanie jest tylko o EDC i Dynamic Drive. EDC jak przypuszczam, to zwyk³y amortyzator w pe³ni pneumatyczny bez aktywnego stabilizatora. Natomiast Dynamic Drive, to amorki s± ze zwyk³± sprê¿yn± i do tego dochodzi aktywny stabilizator.

Dobrze kojarzê, czy kto¶ mi to ja¶niej wyt³umaczy?

Wiecie co¶ nt. wytrzyma³o¶ci tego typu zawieszeñ - g³ównie chodzi mi o pneumatyczne amory i mechanizm aktywnego stabilizatora? Bli¿ej mu do delikatnego ABS, czy do niezniszczalnego rozwi±zania z A8/Pheaton'a? Ja mam ju¿ 223tys.km na liczniku i z tego, co widzia³em w historii serwisowej, to nie by³y jeszcze wymieniane. Nie sprawdza³em jednak jeszcze ich sprawno¶ci, ale mam to w planie. W listopadzie przegl±d, to chcê mieæ wcze¶niej obeznan± sytuacjê.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 13-06-2015 o 09:14

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2014
    BMW
    e66 750Li
    Sk±d
    ¶l±skie
    Adaptive Drive = EDC + Dynamic Drive

W tej opcji zawieszeniowej zawsze te dwa systemy by³y razem, to poprostu inna nazwa dla tych dwóch systemów razem.Wtedy w kodach wyposa¿enia masz tylko nazwe Adaprive Drive ( S2VAA - Chassis&Suspend. setup"Adaptive Drive" ) W innym przypadku mo¿na mieæ regulowan± twardo¶æ amortyzatorów ( EDC ) , lub Dynamic Drive czyli aktywne stabilizatory które odpowiadaj± za przechy³ auta w zakrêcie. Wtedy w kodzie wyposa¿enia s± rozpisane te dwie opcje osobno.

Co do pneumatyki w E65 , to jej nie ma ( ok mo¿e byæ z ty³u je¶li jest wersja z samopoziomowaniem S220A Niveauregulierung - Self-leveling suspension , wtedy s± miechy pneumatyczne, kompresor, ale tylko na tylnej osi ) , przód jest zawsze na zwyk³ych sprê¿ynach, mo¿e mieæ tylko regulowan± twardo¶æ amortyzatorów (EDC) ale nigdy nie jest to pneumatyka.

Czyli max wyposa¿eniem zawieszeniowym dla E65 jest Adaptive drive ( czyli EDC + DD ) + Nivo na tylnej osi ( miech pneumatyczny w którym tak¿e jest regulacja twardo¶ci amortyzatora )

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    Najczêstsz± usterk± w DD s± przecieraj±ce siê przewody hydrauliczne i choæ cena nowych nie jest jako¶ strasznie wysoka, o tyle robocizny przy ich wymianie jest sporo. Poza tym amory raczej s± pancerne.

Podobne w±tki

1. ró¿nica miêdzy olejami.
    Przez poulyz w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 03-02-2013, 12:00
  2. kolizja,ró¿nica miêdzy zderzakami Pb a On
    Przez seba_235 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 26-05-2012, 20:12
  3. [zawieszenie] BMW E65 z Adaptive Drive zmiana kó³ z 18" na 20"
    Przez arnoldo w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 8