Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: servotronic problem - ręce opadają

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740iA, e39 touring 528i
    sygnał bierze ze złacza przy module gm3. taki punkt zbiorczy to jest sygnał prędkości. Ale skoro moduł widzi prędkośc i lini k-bus i z licznika to jest to poprawne. na postoju mam 0km/h . W czasie jazdy prędkości się kokrywaja wyswietlane z modulu i prędkosciomierza. Albo w module zdechł procesor i nie przetwarza tych danych albo ja juz nie wiem. a najlepsze jest to że jak inpa zadam mu wspomaganie 20% czyli mniej niz mechaniczne 30% to napięcie jest 2.5V prąd 0,3A i po kilku senkdach testu napięcie wędruje na ulamek sekundy do 11V puszcza wspome i zaraz spada do 4V. ja już nie mam siły z tym walczyc bo wydałem pewno z 1.5tys na moduły regeneracje pomp, zaworki, kodowania i ciul wie co jeszcze a tego jak k......nie ma tak nie ma.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    Na postoju powinien chyba czytać z obrotomierza, a jak ruszysz to z obrotomierza i układu ABS

znalazłem jeszcze coś takiego ale nie mam pojęcia o co chodzi, Może DISem dałoby się pogrzebać dokłądniej

To ja wam powiem.

Pojechałem do gościa, podpiął mnie pod oryginalnego kompa BMW (na kompie BOSCH nic nie można było wykryć), wszedł w okno Servotronic, sprawdził czujnik, wszystko było OK. Zdiagnozował jeszcze raz, przetestował, dalej było OK. Ostatecznie sprawdził zasilanie na czujniku Servotronic, było od 8-14 mikroA (normalnie ok 800-900 mikroA).

Gościu nie chciał mi powiedzieć co zrobił, coś ściemniał, że wgrał oryginalną "maskę" na moduł od sterowania układu kierowniczego (wydaje mi się, że servotronic dostawał fałszywą informacje o prędkości samochodu z któregoś z czujników i dlatego się gubił, a mechanik znalazł ten błąd i przywrócił komunikację pomiędzy czujkami) i koniec końcem, na czujniku servotronic wskoczyło znowu zasilanie w granicach 800-900 mikroA no i jak na razie wspomaganie chodzi tak, jak powinno.

Zapłaciłem niesmacznie 150 pln za 3 minuty pracy gostka, ale tak to jest, za sprzęt i wiedzę się płaci.
    http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=18599

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    ciekawi mnie jedna rzecz. jestem w tej chwili z kolega na etapie składania e32 i tam byl serwotronic tylko jakiś debil powycinał kable. nie ważne-może dojdę. Tam jest coś na zasadzie przekaznika lub puszki z 2 wtykami. jedna kostka to wyjscie na zawór a druga 3 pinowa to +12 , masa i pisze TACHO. podejrzewam ze to jest sygnal predkosci tylko z czego brany (abs, licznik, czy inny moduł) i jaki to sygnał. Jezeli sygnal jest taki sam jak w e38 to mozna olać gm3 i zrobic prosta instalacje i musi chodzić skoro w starszych autach chodziło.

Bartos tez to czytałem i odezwałem sie do gościa ale nic nie odpisał. U mnie w okolicy nie ma nikogo takiego kto mógłby nawet zrobić taka rzecz. Może jest cos w tym prawdy.

​Edytuj posty!
    Ostatnio edytowane przez Anatol ; 22-06-2015 o 13:17

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    mówisz o tym module http://www.bimmerboard.com/forums/posts/1079354.

Ew do e38 servo dorwać jakiegoś elektronika co wlutuje nowe moduły czy kondensatory w moduł GM, i wtedy sprawdzić działanie.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    cos nie otwiiera ale o takim

http://allegro.pl/modol-servotronic-...438762544.html

mam wlutowany tranzystor U1 i wszystkie nowe kondensatory i wychodzi elektroniikowi ze uwalony jest procesor..ale nic nigdzie o nim nie ma mowy

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    z forum 5er

Sprawdziłem i u mnie wygląda to tak: INPA na postoju, zaraz po odpaleniu pokazuje siłę wspomagania między 80% a 95%. Co dziwne wskazanie cały czas, dość szybko waha się w tych granicach. Po ruszeniu siła wspomagania maleje do około 30%. Po zatrzymaniu rośnie do około 50% i na tym koniec. Nie wraca do stanu początkowego czyli do 95%. Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu sytuacja wraca do tej opisywanej na początku. Na mój rozum problem jest w sterowniku w module komfortu. Gdyby walnięty był zawór servotronic'a na maglownicy to wspomaganie działało by tak samo w obie strony, a nie tak jak to jest u mnie tylko w prawo.
    Zmierzyłem wartości i mam tak:
    0% - 6,39V
    20% - 7,20V
    40% - 8,80V
    60% - 10,46V
    80% - 12,30V
    100% - 13,90V
    Wychodzi na to, że GM3 mam sprawny.
    potem już tylko wyjaśnił że wszystko było OK, a po regeneracji maglownicy wspomaganie powróciło.

http://twrite.org/shogunnew/fixes/steering.html

tutaj jest to sitko

​Edytuj posty!
    Ostatnio edytowane przez Anatol ; 22-06-2015 o 13:41

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    To u ciebie jest zupełnie inaczej. Napięcia mniej więcej się zgadzają z tymi co są u mnie.

Sitko jest pewno w e32 bo ten opis i zawór tez nieco inny niż u nas

​Edytuj posty!!
    Ostatnio edytowane przez Anatol ; 22-06-2015 o 13:42

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    to nie są moje napięcia, tylko gościa z forum 5er. ja u siebie nawet nie sprawdzałem. Niby gdzieś w DISie pokazuje napięcie jak się ustawi zadana siłę wspomagania.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    aha. al na to wyglada ze 5er ma identycznie z napieciami.

No to już wiem że w e32 sygnał dla servotronic idzie z licznika. Trzeba by jeszcze sprawdzić czy sygnał abs jest taki sam jak ten z licznika. Jeśli tak jest ze jest tak samo to servotronic z e32 banalnie prosty będzie chodził w e38.

​Edytuj posty!!!
    Ostatnio edytowane przez Anatol ; 22-06-2015 o 13:43

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Panowie. Dziś badałem jeszcze raz wszystko i z gm3 wychodzi mi tylko 4v. Nie wazne czy auto stoi czy jedzie jest 4v. Niby gm3 widzi prędkości poprawne ale nie chce mi się coś w to wierzyć. Mam 3 moduły i na każdym to samo. Skąd jeszcze gm3 bierze sygnał prędkości. Czy np z licznika tez do niego coś idzie jakiś sygnał? ???jeśli tak to którym przewodem kolor czy nr pin. A może sam licznik jest uwalony????