Witam
czy na postoju przy włączonej klimie powinien chodzić wentylator chłodnicy ?
Witam
czy na postoju przy włączonej klimie powinien chodzić wentylator chłodnicy ?
U mnie się wł od razu po wł klimatyzacji
Mam ten sam problem i podejrzewam że uszkodzeniu uległ czujnik ciśnienia pod puszką filtra powietrza, sprawa wygląda tak że po czasie rurki od klimy robią się bardzo gorące i wywala gaz zaworem bezpieczeństwa. Narazie czekam na czujnik także nie mogę stwierdzić czy to na pewno on. Wentylator pod inpa działa.
No ale to chyba tak ma być ze po wł klimy wentylator się zalaczy
Oczywiście że tak. U mnie się nie załącza i jest zbyt duże ciśnienie w układzie. Do czasu aż nie przyjdzie mi nowy czujnik włączam klimę tylko jak auto sie porusza;/
Tak po włączeniu klimy wiatrak startuje...
W wersji przedliftowej czyli z rezystorami po włączeniu klimy od razu musi się załączyć pierwszy bieg wentylatora.
W wersji poliftowej wentylator wcale nie musi się załączyć od razu po włączeniu klimy. U mnie wentylator chodzi na różnych obrotach , płynnie , nie tak jak w przypadku przedliftowym ze wzgl na inne sterowanie nim.
Jak ktoś ma inaczej , to ma jakąś usterkę.
Ostatnio edytowane przez ELVIS ; 03-06-2015 o 14:20
dokladnie tak ja piszesz. W polifcie tez mi sie zalaczal jak chcial. W przedlifcie bez roznicy czy 3piny czy 4piny odrazu po wlaczeniu klimy musi startowac pierwszy bieg. Jesli tak nie jest to nalezy sprawdzic prad we wtyczce do wentylatora jesli po wlaczeniu klimy pojawia sie prad na kabelku od poerwszego biegu to uszkodzony jest wentylator (najczesciej oporbica pierwszego biegu).
pozdro.