Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 16

W±tek: Bmw E38 Regulator wysoko¶ci zawieszenia NIVO

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    BMW E38 3.0i
    Sk±d
    Chorzów

Post Bmw E38 Regulator wysoko¶ci zawieszenia NIVO

Witam pytanie odno¶nie zawieszenia Nivo jecha³em na majówke i pêk³ mi przewód od nivo nie zauwa¿y³em po jakich¶ 50 km us³ysza³em ¿e wspomaganie wyje zjazd na bok diagnoza dolanie p³ynu do pe³na dojechanie do celu i wymiana przewodów. Auto po wymianie przewodów nie wiem czy nie wsta³o czy tak ma byæ jest nisko bo mam niski profil opony ale po poci±gniêciu za ten regulator nie ma ¿adnej reakcji ani nie opada ani sie nie podnosi. Regulator po wyjêciu ta wajcha krêci³a sie w kó³ko jakby urwana by³a nie wiem czy tak ma byæ czy ma sie ruszaæ troszke w przód i w ty³ u mnie lata jak ko³owrotek. Prosze o pomoc.

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Sk±d
    Bielsko
    Cytat Zamieszczone przez Pitbull810614 Zobacz posta
    Witam pytanie odno¶nie zawieszenia Nivo jecha³em na majówke i pêk³ mi przewód od nivo nie zauwa¿y³em po jakich¶ 50 km us³ysza³em ¿e wspomaganie wyje zjazd na bok diagnoza dolanie p³ynu do pe³na dojechanie do celu i wymiana przewodów. Auto po wymianie przewodów nie wiem czy nie wsta³o czy tak ma byæ jest nisko bo mam niski profil opony ale po poci±gniêciu za ten regulator nie ma ¿adnej reakcji ani nie opada ani sie nie podnosi. Regulator po wyjêciu ta wajcha krêci³a sie w kó³ko jakby urwana by³a nie wiem czy tak ma byæ czy ma sie ruszaæ troszke w przód i w ty³ u mnie lata jak ko³owrotek. Prosze o pomoc.
    ¿e tak spytam p³yn ch11 to wozisz w aucie czy dola³e¶ co by³o pod rêk± na stacji paliw

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    BMW E38 3.0i
    Sk±d
    Chorzów
    No tak dobrze to nie ma ¿eby wszystko woziæ :-) zala³em zwyk³ym ATF ale my¶le ¿e pompa powinna to pompowaæ. Zaleje CHF11S tylko nie mam pewno¶ci czy to pomo¿e bo nie wie¿e ¿e to wina p³ynu.

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    Sk±d
    Bielsko
    No tak dobrze to nie ma ¿eby wszystko woziæ :-) zala³em zwyk³ym ATF ale my¶le ¿e pompa powinna to pompowaæ. Zaleje CHF11S tylko nie mam pewno¶ci czy to pomo¿e bo nie wie¿e ¿e to wina p³ynu.
    a ja my¶lê ¿e posz³e¶ po bandzie to dwa ró¿ne p³yny o zupe³nie innej charakterystyce i nie wiem czy nie zabi³e¶ uk³adu

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Kruger32 nie panikuj. ATF dexron II jest mineralny, a mo¿e w³a¶nie taki zala³, ale...? Poza tym zrobi³ to po wyst±pieniu usterki. Olej hydrauliczny w tym uk³adzie pe³ni tylko i wy³±cznie rolê medium nie¶ci¶liwego, co w zupe³no¶ci mo¿e robiæ CHF, LHM, jak i inny olej hydrauliczny mineralny, czy syntetyczny. Dexron III jest syntetyczny tak samo jak CHF 11. Znam wiele uk³adów BMW zalanych zwyk³ym ATFem II lub III od lat i nic im nie jest. Kwestia szczelno¶ci jest drugorzêdna, w±tpiê, ¿eby wszystkie Wasze BMki nigdzie siê nie poci³y. Sam mia³em tak do niedawna, a¿ w koñcu rozwi±za³em ten problem wymieniaj±c wszystkie wê¿e jakich dotyka CHF.

Jedyne co mo¿e siê staæ jak siê zaleje olej syntetyczny po mineralnym (ATF dexron III) to rozszczelnienie uk³adu na uszczelkach, gdzie jest du¿e ci¶nienie, czyli zakucia wê¿y oraz tylne amorki. Tutaj k³aniaj± siê stare uk³ady e32 przed liftem. Ale nie odwrotnie, bo mineralny olej nie penetruje i jest bardziej gêsty.

W e38 by³ od razu syntetyczny CHF 11, czyli dolanie mineralnego krzywdy nie zrobi. Wyp³ukaj wszystko, zmieñ regulator, bo nie mo¿e siê krêciæ ciêgno w ko³o, zalej CHF 11 lub odpowiednikiem FEBI 06161 i sprawd¼ czy wszystko dzia³a. Na tyle odpowietrza siê na regulatorze najpierw z ko³ami w powietrzu, a potem regulacj± góra dó³ na ciêgnie na ko³ach. Je¿eli nie dzia³a to szukaj wycieków, uszkodzonych gruszek oraz rozbierz pompê i zobacz czy nie jest wytarta bie¿nia wysokiego ci¶nienia i krzywka sekcji NIVO.

Z Twojego opisu uk³ad NIVO od dawna nie dzia³a³, regulator zamkn±³ obwód amortyzatory-gruszka na sta³e. Teraz straci³e¶ tam olej i nie ma jak go tam dopompowaæ. Wszystko w temacie.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 11-05-2015 o 19:37
    pozdrawiam Bartek

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    BMW E38 3.0i
    Sk±d
    Chorzów
    ttrol tak jak piszesz zala³em ATF II D bo taki by³ na stacji ale przed zim± 2014 wymienia³em sprê¿yne prawego amorka i przy demonta¿u pêk³ mi przewód od amorka metalowo gumowy p³yn wystrzeli³ jak z armatki przewód pospawa³em i by³o wszystko ok znaczy jak je¼dzi³em auto normalnie sie zachowywa³o na dziurach i ³ukach a teraz po tej usterce jest jakie¶ dziwne na niektórych dziurach zachowuje sie jakbym nie mia³ amortyzacji wcale uczucie takie jakby amor mia³ przebic maske z przodu a nieraz normalnie je¼dzi i nie ma ¿adnych objawów ty³ nieraz jest taki niestabilny.

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    Sk±d
    Bielsko
    ttrol tak jak piszesz zala³em ATF II D bo taki by³ na stacji ale przed zim± 2014 wymienia³em sprê¿yne prawego amorka i przy demonta¿u pêk³ mi przewód od amorka metalowo gumowy p³yn wystrzeli³ jak z armatki przewód pospawa³em i by³o wszystko ok znaczy jak je¼dzi³em auto normalnie sie zachowywa³o na dziurach i ³ukach a teraz po tej usterce jest jakie¶ dziwne na niektórych dziurach zachowuje sie jakbym nie mia³ amortyzacji wcale uczucie takie jakby amor mia³ przebic maske z przodu a nieraz normalnie je¼dzi i nie ma ¿adnych objawów ty³ nieraz jest taki niestabilny.
    A czemu wspomnia³e¶ o przodzie ten uk³ad dotyczy ty³u samochodu jezeli masz nivo + edc to winy szukaj w sterowniku edc który lubi sie sam utwadziæ( w³±czyæ )

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Ale moment, bo co¶ siê nie zgadza. Na przodzie nie ma NIVO, wiêc nie ma hydrauliki. Co najwy¿ej ula³ Ci siê olej z amortyzatora, bo uszkodzi³e¶ elektrozawór EDC. Je¿eli go tam nie nala³e¶ od nowa to jest pusty o t± warto¶æ jaka siê ula³a do dzi¶. Równie¿ dobrze siê poci³ i w koñcu siê wypoci³, ¿e nic nie trzyma.

Tak jak napisa³ Kruger32, przód to tylko EDC, a ty³ EDC plus NIVO.

Ty³ jest niestabilny, bo nie ma oleju, wiêc ¿yje w³asnym ¿yciem. W ogóle nie powiniene¶ je¼dziæ, bo to gro¼ne.
    pozdrawiam Bartek

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    BMW E38 3.0i
    Sk±d
    Chorzów
    Przecie¿ pisze ¿e przewód metalowo gumowy a edc nie mam przecie¿ nie wspomina³em o tym.Przód mog± byæ amorki do wymiany ale na przegl±dzie jakie¶ 2 miesi±ce temu wszystko by³o ok amorki oba równo rysowa³y.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    To o jakim przewodzie metalowo gumowym napisa³e¶, skoro z przodu nie ma NIVO.
    pozdrawiam Bartek

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 30-10-2011, 10:47

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •