Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 25

W±tek: M62B44 przy szybszej je¼dzie wyrzuca p³yn ch³odniczy

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar FuTuRee
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    e38 m62b44 e65 n62b36 e70 n52b30
    Sk±d
    Ma³a wioska gdzie¶ w ¶rodku
    Cytat Zamieszczone przez SkeYT Zobacz posta
    Wed³ug mnie nie obejdzie siê bez ¶ci±gania g³owic. Chyba ¿e...masz LPG??? Bo mo¿e to reduktor puszcza gaz w uk³ad ch³odzenia.
    Dok³adnie to samo chcia³em napisaæ. Co prawda mam silnik m60b40 ale to akurat jest nieistotne- podobne objawy. Zmieni³em pompê wody, wisco, ch³odnicê plus termostat wszystko na górn± pó³kê nic nie pomog³o. Oczywi¶cie przed tym robi³em test na co2, test kompresji, oraz pompowa³em powietrze do uk³adu ch³odzenia patrz±c na manometr czy przypadkiem ci¶nienie powoli nie spada. Najgorsze by³o to, ¿e nie by³o regu³y na skacz±c± temperaturê. Mog³em zrobiæ 500km w lato z ³ódk± na haku by³o ok, a nastêpnego dnia nie mog³em zrobiæ 30 kilometrów. Pomy¶la³em nie ma wyj¶cia trzeba ¶ci±gaæ g³owice. Kupi³em uszczelki dekli g³owic kolektora ss±cego itd. Okaza³o siê, ¿e problemem by³y reduktory (magic jet) puszcza³y gaz do uk³adu ch³odzenia. Wymiana zakoñczy³a moj± walkê z temperatur±. Teraz zosta³em z uszczelkami g³owic, te od dekli za³o¿y³em przy okazji maluj±c proszkowow pokrywy zaworów:)

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Cytat Zamieszczone przez FuTuRee Zobacz posta
    Okaza³o siê, ¿e problemem by³y reduktory (magic jet) puszcza³y gaz do uk³adu ch³odzenia. Wymiana zakoñczy³a moj± walkê z temperatur±.
    Reduktory MJ maj± wadê konstrukcyjn± do¶æ trudn± do wyeliminowania - programowo puszczaj± "b±ki" w uk³ad ch³odzenia. To ju¿ chyba 5 lat jak ta informacja chodzi po forach LPG.

Diagnozê INPA jest prosta: podczas jazdy przy temperaturze silnika na poziomie 100-103*C temperatura p³ynu na wyj¶ciu z ch³odnicy powinna mieæ ponad 50*C - np u mnie jest 60-62*C.
    Ni¿sza temperatura oznacza problemy z przep³ywem cieczy przez ch³odnicê - a je¶li ch³odnica nowa, to podejrzenie pada na pompê.
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    E38 740iA 97r
    Sk±d
    WSC
    Moto_fan chyba odpu¶ci³ temat, panowie wszyscy pisz± co by tu nie wymieniæ i Ok tak powinno byæ w koñcu od tego jest forum. Ale brak najistotniejszych informacji, bo czê¶ci z aso nie pomog± i z³ote reduktory je¶li w uk³adzie mamy np. sok pomarañczowy. Podstawowe pytanie czym zalany jest uk³ad?. Zastanawia mnie temp. z testu, chyba wszyscy posiadacze m62 wiedz± ¿e to nie jest w³a¶ciwa temp pracy tego silnika.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez Dzuda Zobacz posta
    Ale¿ oczywi¶cie ¿e dzia³a. Jak mia³em nie sprawne visco (nie wiedz±c o tym) jak auto d³ugo sta³o w³ siê wiatrak i po zgaszeniu chodzi³ jeszcze chwile.

Zobacz ch³odnice,jak kupi³em auto jak wspomnia³em mia³em nie spran± wiskozê i jak siê fest nagrza³a to z ch³odnicy do³em lecia³o. Oczywi¶cie problem usta³ jak zmieni³em ch³odnice i wiskozê
    W celu przypomnienia podejrza³em schemat I mia³em racjê. Wiatrak nie mo¿e dzia³aæ po zgaszeniu auta, chyba, ¿e trzymasz kluczyk w pozycji drugiej. To mia³em na my¶li w³a¶cie, bo we fiatach mo¿esz wyj¶æ z auta z kluczykiem I krêci nadal.

Je¿eli u Ciebie jest jak we fiacie, to kto¶ macza³ palcem w instalacji :)
    pozdrawiam Bartek

Vip Vip Awatar Dzuda
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E32 735i , G11 750i ; MB 560 SEC 88'
    Sk±d
    Sandomierz
    Teraz ju¿ tego nie sprawdzê bo visco dzia³a i wiatrak siê w³ jedynie po za³±czeniu kimatyzacji :-)

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez Dzuda Zobacz posta
    Teraz ju¿ tego nie sprawdzê bo visco dzia³a i wiatrak siê w³ jedynie po za³±czeniu kimatyzacji :-)
    Sprawdzisz, sprawdzisz, poka¿ê Ci na zlocie :)
    pozdrawiam Bartek

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2015
    BMW
    740i M62
    Sk±d
    Gdañsk
    ¯yje, ¿yje.
    A wiêc po kolei.
    LPG jest. Ale reduktor to KME Gold tak¿e mo¿liwo¶æ przedostania siê gazu do uk³adu ch³odzenia wykluczona ze wzglêdu na konstrukcje.
    P³yn zalany to Prestone bodaj¿e - wiem, ¿e do ci¶nieniowego uk³adu nie leje siê wody.
    Uk³ad by³ odpowietrzany, a korek podmieniany o czym pisalem.
    Wczoraj, by³o do¶æ gor±co, silnik potrafi³ osi±gn±æ 115*C ale p³ynu nie wyrzuci³a.
    Sam ju¿ nie wiem.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Cytat Zamieszczone przez moto_fan Zobacz posta
    ¯yje, ¿yje.
    A wiêc po kolei.
    LPG jest. Ale reduktor to KME Gold tak¿e mo¿liwo¶æ przedostania siê gazu do uk³adu ch³odzenia wykluczona ze wzglêdu na konstrukcje.
    P³yn zalany to Prestone bodaj¿e - wiem, ¿e do ci¶nieniowego uk³adu nie leje siê wody.
    Uk³ad by³ odpowietrzany, a korek podmieniany o czym pisalem.
    Wczoraj, by³o do¶æ gor±co, silnik potrafi³ osi±gn±æ 115*C ale p³ynu nie wyrzuci³a.
    Sam ju¿ nie wiem.
    Wisko dobrze dmucha? Wentylator klimy wraz z prze³±cznikiem termicznym sprawny?
    pozdrawiam Bartek

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Cytat Zamieszczone przez moto_fan Zobacz posta
    Sam ju¿ nie wiem.
    115*C to za du¿o dla tego silnika. Taka temperatura to ju¿ wrzenie - zale¿nie od ci¶nienia.

Tak jak pisa³em - sprawdziæ temp. za ch³odnic±. Ona jest wyznacznikiem czy ch³odnica i pompa dobrze pracuj±.
    Jak nie INPA to jaki¶ inny skaner.
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2014
    BMW
    e38 4.4
    Sk±d
    Nowy S±cz
    Przy 115* otwiera siê termostat. Te¿ siê z tym problemem boryka³em, i zdecydowa³em siê na wymianê termostatu na mechaniczny, teraz mam max 90*.

Autorze tematu, wywala³o p³yn równie¿ przy wyci±gniêtym termostacie ?

Podobne w±tki

1. p³yn ch³odniczy
    Przez kondzio207 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 45
    Ostatni post / autor: 18-10-2014, 20:23
  2. [silnik] p³yn ch³odniczy
    Przez fajfer_131 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 07-10-2013, 22:13
  3. [silnik] e38 M52 2.8 ga¶nie po szybszej je¼dzie, na wysokich obrotach
    Przez Mat88 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 12