Witam, mam pytanie odnośnie zmian przepisów od 18 maja. Jadąc pojazdem na który nie mamy wymaganej kat. prawa jazdy, np. skuter 250cm a posiadając wyższe kat. typu b,c,c+e co nam może grozić po zmianie przepisów?
Witam, mam pytanie odnośnie zmian przepisów od 18 maja. Jadąc pojazdem na który nie mamy wymaganej kat. prawa jazdy, np. skuter 250cm a posiadając wyższe kat. typu b,c,c+e co nam może grozić po zmianie przepisów?
Teraz chyba jest mandat 500zł i zakaz dalszej jazdy?
3 lub 5 tyś kary, w niektorych przypadkach areszt lub więzienie.
Nieważne czy masz b-jak Cie zlapią na moto to placisz tyle ile napisałem wyzej, szkoda troche ;-)
Teraz jest tak:
1 złapanie 300 zł bez punktów
2 złapanie (recydywa) kolegium/sąd zakaz robienia prawka przez miesięcy/lat (....)
Z tym zakazem jazdy to różnie bywa - jak trafisz na mendę to każe wezwać lawetę albo kogoś z odpowiednią kategoria prawa jazdy,
a jak na normalnego policjanta to pozwoli wrócić do domu.
jak dla mnie na kat B powinno można jeżdzić motocyklem bez ograniczeń - jedynie robiąc kurs doszkalający z jazdy motocyklem, bo przepisy posiadacz kat B zna (przynajmniej powinien) a jeździć nauczyć się można na kursie
Poza tym co za różnica czy jade 125cc czy 1000cc jak oba maja 2 koła i oba lecą ponad 100 km/h - więc na obu mogę się zabić jadąc nieostrożnie :(
Zwykłe wyciąganie kasy od obywatela by robił kategorie A
Co od 18 maja nie wiem ale wydaje mi się że zmieni się tyle że jadąc powyżej 50 km/h w obszarze zabudowanym policjant od razu zabierze Ci lejce i zaostrzone zostaną przepisy dotyczące jazdy po pijaku :) to akurat osobiście popieram z tym że nie łapanki rano o 6 na światłach bo to debilizm jak ktoś wieczorem popił i wykaże mu 0,3 i zabierają mu prawko a on nawet o tym nie wie - pewnie że można kupić alkomat ale to utopia bo takie łapanki nastawione sa na nieświadomych obywateli byle statystyki poprawić
Powinni zabierać takim co mają ze 3 promile i siadają tuż po odejściu od stołu za kółko
@ impex gdzieś takie kary wyczytał??? pokaż materiał bo wg mnie nigdzie o tym nie piszą
Ostatnio edytowane przez ADASIO ; 15-05-2015 o 19:36
https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!
A jakas podstawa prawna? Kiedyś wiem że było Za brak danej kat. 300zl, a brak całkiem prawka 500zl. Te 3 czy 5 tys to chyba za złamanie sadownego zakazu i warunkach recydywy.
WIlk polecam poczytać w internecie-ostatnio wałkowałem to mocno.
Powałkuj jeszcze trochę ;)
To o czym napisałeś tyczy się jazdy po pijaku a nie jazdy bez uprawnień. Rząd planował zmienić przepisy i zamiast wykroczenia wprowadzić przestępstwo, za jazdę bez uprawnień. Być może ta ustawa wejdzie, ale na pewno nie z dn 18.5.15r o czym ostatnio się dużo mówi.
Mr. Perfect 4 x K1 World Champion
Jestes tego pewien w 100%, ze nadal jest mandat 500zł za brak jakiejkolwiek kategorii?
Tak jak wyżej napisałem, dalej jest to wykroczenie więc kara pewnie została bez zmian. Po 18.05 będzie trzeba dzienniki ustaw sprawdzić.
EDIT:
Projekt był taki jak pisałeś, w głosowaniu jednak nie przeszedł. Z tego co piszą jest w fazie zmian, znając życie trochę to potrwa. Zmiana z wykroczenia na przestepstwo dotyczyć miała drogowych "recydywistów" Jak złapią pierwszy raz dalej zostaje wykroczenie.
http://telewizjarepublika.pl/sejm-za...wem,16939.html
Ostatnio edytowane przez tequila1909 ; 16-05-2015 o 11:42
Mr. Perfect 4 x K1 World Champion
Teraz jak masz jakąkolwiek kategorię mandat 300 zł bez punktów. Jak nie masz żadnej to 500 zł. Kumpla złapali na motocyklu 600cm3 115KM a mial A2 prawko. Dostał mandat za prędkość, 300 za brak prawka i był spoko policjant bo go puścił dalej. Teoretycznie ktoś z prawkiem pełnym A powinien przyjść po pojazd albo laweta.