Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 26

W±tek: [n62b44] Valvetronic zamiana miejscami

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2018
    BMW
    n62b44
    Sk±d
    D±browa Górnicza

Post [n62b44] Valvetronic zamiana miejscami

Sory za krzaki ale ju¿ raz siedzia³em edytowa³em niby by³o ok a po jakim¶ czasie znowu krzaki. Nawet post poni¿ej o tym ¶wiadczy bo ja ca³y ten post widze w krzakach chyba ¿e inni widz± inaczej.
    Witam, mam problem z valvetronikiem początkowo myślałem że to wina aku i spadającego napięcia ale testowałem aku i wydaje się być ok.

Zazwyczaj po odpaleniu wyskakuje błęd power supply na 1 siłowniku

Zazwyczaj zaraz po odpaleniu wystarczało skasować błąd i było ok do ponownego odpalania. Czasem pojawił się w trakcie.

Teraz często jest tak że błędu nie da sie wykasować. Czasami po adaptacji valvetroników wszystko jest ok.
    A czasem adaptacja jest niemożliwa ze względu na napięcie . Fizycznie jescze nie mieżyem napięcia.

Na początek chcę podmienić siłownik 1 z 2 i tu pytanie po prostu wykręcam i zamieniam.

Czy jednak lepiej w DIS uaktywnic opcje remove..... i dopiero wtedy je zamienic.... a może coś jeszcze wypada zrobić ???.

Ktoś wie co pada w VVT w sterowniku ??? może to on pada bo często było tak że po odpaleniu nie dało się zrobić adaptacji dopiero jak kilka minut pochodziło auto to wtedy dopiero adaptacja przechodziła be problemów. Dlatego też obstawiałem aku bo myślałem że musi się podładować. Jednak powodem moze być tem i jakieś zimne luty.

Potrafię lutować smd więc jeśli ktos ma wiedzę który element może mieć zimny lut to proszę o info.

Ostatnie pytanie sterownik vvt można podmienić z innego auta czy trzeba go programować, kodować vin itp ?

Zamiana miejscami silowników nic nie daje.
    Tzn dziwne jest to że teraz np niby oba silowniki sie uczą pozycji ale błędu wykasować się nieda.
    2859 variable valve gear learning function stop bank 2

Sprawdziłem też oba kabelki idące do nieszczęsnego banku2(czyli od str kierowcy) no i do sterownika vvt jest ok.

Ktoś jakieś pomysły ?
    Ostatnio edytowane przez Masters ; 27-08-2018 o 21:20

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw

Z tego co wiem si³ownika nie trzeba kodowaæ. Wklej dok³adnie b³±d jaki masz i popatrz na wtyczki czujników (uwa¿aj, bo ³atwo po³amaæ gniazda) od po³o¿enia wa³ka VVT. S± pod ¶cian± grodziow±, po jednej na g³owicê. Wtyczka ma charakterystyczne uszczelnienie, czê¶æ nr 4 >> TU <<. Po tym powiniene¶ poznaæ, ¿e to to.

PS. W czym edytowa³e¶ swój post? Pierwsza po³owa jest normalna, a w drugiej (chyba tej co dopisa³e¶) zamiast polskich znaków, u mnie wy¶wietlaj± siê "krzaczki".

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2018
    BMW
    n62b44
    Sk±d
    D±browa Górnicza

Na tym forum s± jakie¶ b³êdy... z tel jak siê wejdzie i nie zmieni na widok komputerowy to te¿ sieczka.

Ten post edytowa³em kasowa³em krzaczki i by³o ok teraz wchodzê i znowu krzaczki .... cyrk jaki¶ pewnie ma problem z przegladark± i kodowaniem.

Wiem ¿e si³ownika siê nie koduje, ale obstawiam ¿e to centralka i wiem te¿ ju¿ ¿e i jej nie trzeba programowaæ.
    Gdyby wtyczka siê odpiê³a od czujnika wa³ka to by³by kolejny b³±d z czujnka. Wiêc to nie to

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    Na telefonie zainstaluj sobie TapTalk'a i z niego siê loguj na forum, a co do tematu, to wygl±da, ¿e wiesz co robiæ. W razie czego, jak siê zatniesz, to b³êdy wklej i bêdzie siê dzia³aæ dalej.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Na pocz±tek multimetr w d³oñ i zmierz rezystancjê pinów w silniczku miêdzy pinem a obudow±.
    Zdrowy silnik ma praktycznie niemierzalny opór. Zu¿yte maj± mierzone w kiloohmach a nawet w ohmach.
    Je¶li takowy silnik posiadasz, to zacznij od jego wymiany na zdrowy
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2018
    BMW
    n62b44
    Sk±d
    D±browa Górnicza

Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    Na pocz±tek multimetr w d³oñ i zmierz rezystancjê pinów w silniczku miêdzy pinem a obudow±.
    Zdrowy silnik ma praktycznie niemierzalny opór. Zu¿yte maj± mierzone w kiloohmach a nawet w ohmach. -
    Je¶li takowy silnik posiadasz, to zacznij od jego wymiany na zdrowy

Silniczki nie stanowi± problemu poniewa¿ ju¿ je podmienia³em.
    Ale z ciekawo¶ci sprawdzê.
    Sprawdza³em rezystancjê miedzy pinami i na obu s± prawie takie same.

Póki co obstawiam centralkê ju¿ j± nawet rozkrêci³em ale wygl±da ok. Jutro je¶li siê uda wstawie j± do innego auta. Jak i tam b³±d wyskoczy to sprawa oczywista.
    Jednak nie by³bym sob± gdybym nie spróbowa³ jej naprawiæ ;)
    Zapewne nikt niema schematu ???

Co ciekawe na pinach wtyczki przy odpiêtych si³ownikach na sprawnym banku po puszczeniu adaptacji nic siê nie dzieje a na niesprawnym banku pojawia siê chwilowo napiêcie.

Kolejn± dziwn±/g³upi± spraw± jest to ¿e czasami adaptacja sie wysypuje i informuje ¿e na jednym z banków adaptacja zosta³a przerwana.... najlepsze jest to ¿e wczoraj wykona³em kilka razy adaptacjê na odpiêtej wtyczce silownika i nie przeszkodzi³o to w pozytywnym zakoñczeniu adaptacji.

Edit
    Zg³upia³em ju¿ troche bo standardowo nie da³o siê zrobiæ adaptacji ale aku mia³o 11.54v wiêc w³±czy³am auto pochodzi³o z 10 min po zgaszeniu adaptacje zrobi³y siê bez problemu, sterownik zimny wiêc zimne luty mo¿na wykluczyæ.

Ale za to zauwa¿y³em ¿e mam b³±d
    2850 variable valve gear guide sensor bank 1 czyli je¶li sie nie mylê od str pasa¿era.

Chcia³em je zamieniæ miejscami ale tak po 1 s± po 2 na stronê kto wie który to czy ten górny czy dolny ?
    Po 2 zrobi³y siê ciep³e wê¿e a bmw nie u³atwia sprawy i aby je wyj±æ trzeba troche podemontowaæ chyba nawet vacum :/
    Ostatnio edytowane przez Masters ; 30-08-2018 o 19:27

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Ale za to zauwa¿y³em ¿e mam b³±d
    2850 variable valve gear guide sensor bank 1 czyli je¶li sie nie mylê od str pasa¿era.

Chcia³em je zamieniæ miejscami ale tak po 1 s± po 2 na stronê kto wie który to czy ten górny czy dolny ?
    Mylisz czujniki. To b³±d czujnika wa³ka valvetronic. Do jego wymiany konieczny jest demonta¿ pokrywy zaworów

Zu¿yte maj± mierzone w kiloohmach a nawet w ohmach. -przejezyczy³e¶ siê ;)
    Gdzie? Ja jestem pewny, ¿e nie ;-)

Ale z ciekawo¶ci sprawdzê.
    Sprawdza³em rezystancjê miedzy pinami i na obu s± prawie takie same.
    Powtórzê siê:
    zmierz rezystancjê pinów w silniczku miêdzy pinem a obudow±.
    ;-)
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez Masters Zobacz posta
    [...]
    Tak jak Cursor napisa³, to jest b³±d z czujnika po³o¿enia wa³ka VVT. Pisa³em wcze¶niej, ¿eby¶ sprawdzi³ wtyczki. Teraz sprawd¼ na pewno. B³±d "Power Supply" mo¿e byæ pok³osiem. Jest b³±d czujnika, wiêc komputer wysterowuje wa³ek Valvetronic do pozycji maksymalnie otwartej, a skoro nie wie kiedy to jest (brak sygna³u z czujnika), robi to "do oporu", a to powoduje ostatecznie wyskoczenie b³êdu "Power Supply".

Mo¿esz mieæ:
    - po³amane gniazdo i wtyczka lu¼no siedzi - da siê to jako¶ "zdrutowaæ"
    - uszkodzony czujnik na skutek np. walniêtej uszczelki (tej co poda³em wy¿ej) i zalania olejem - wtedy trzeba czujnik wymieniæ

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2018
    BMW
    n62b44
    Sk±d
    D±browa Górnicza
    Ok czaje dziêki ¶liczne panowie ;)
    My¶la³em 2850 variable valve gear guide sensor bank 1 ¿e taki b³±d powoduj± te "czujniki 4 z przodu bloku silnika"
    Czyli do sprawdzenia ten z ty³u co kolega fotke wstawia³ na okr±g³ej wtyczce. Wtyczka jest zmêczona wiêc mo¿liwe ¿e to to.

Je¶li chodzi o przejêzyczenie to tak je¶li niema oporu sprawny wiêc niesprawny bêdzie w Ohmach a nawet kilochmach bo zwiêksza siê rezystancja ;)

Z przyzwyczajenia do m52 podejrzewa³em ¿e gdyby to by³ ten czujnik to by wyskoczy³ b³±d "camshaft"

Raz jeszcze dziêki panowie, dzisiaj powinienem to ogarn±æ.

Tej wtyczki pewnie nieda siê z drugiej strony wypi±æ tylko ca³± trzeba by lutowaæ ?

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Je¶li chodzi o przejêzyczenie to tak je¶li niema oporu sprawny wiêc niesprawny bêdzie w Ohmach a nawet kilochmach bo zwiêksza siê rezystancja ;)
    Nie. Sprawny silnik nie wykazuje oporu miêdzy pinem a jego metalow± obudow±. Niesprawny potrafi pokazaæ warto¶æ rzêdu kiloohm, a w niektórych przypadkach nawet ohm, co ¶wiadczy o ewidentnym zwarciu do masy
    Henry Ford

Podobne w±tki

1. [silnik] wymiana silniczka nastawnika valvetronic
    Przez dawide65 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 28-11-2018, 19:49
  2. [silnik] Pomocy problem valvetronic
    Przez piored9 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 02-03-2018, 19:20
  3. [silnik] Stukanie w silniku n62b44 nie vanos i valvetronic