Teraz jest tak:
1 złapanie 300 zł bez punktów
2 złapanie (recydywa) kolegium/sąd zakaz robienia prawka przez miesięcy/lat (....)
Z tym zakazem jazdy to różnie bywa - jak trafisz na mendę to każe wezwać lawetę albo kogoś z odpowiednią kategoria prawa jazdy,
a jak na normalnego policjanta to pozwoli wrócić do domu.
jak dla mnie na kat B powinno można jeżdzić motocyklem bez ograniczeń - jedynie robiąc kurs doszkalający z jazdy motocyklem, bo przepisy posiadacz kat B zna (przynajmniej powinien) a jeździć nauczyć się można na kursie
Poza tym co za różnica czy jade 125cc czy 1000cc jak oba maja 2 koła i oba lecą ponad 100 km/h - więc na obu mogę się zabić jadąc nieostrożnie :(
Zwykłe wyciąganie kasy od obywatela by robił kategorie A
Co od 18 maja nie wiem ale wydaje mi się że zmieni się tyle że jadąc powyżej 50 km/h w obszarze zabudowanym policjant od razu zabierze Ci lejce i zaostrzone zostaną przepisy dotyczące jazdy po pijaku :) to akurat osobiście popieram z tym że nie łapanki rano o 6 na światłach bo to debilizm jak ktoś wieczorem popił i wykaże mu 0,3 i zabierają mu prawko a on nawet o tym nie wie - pewnie że można kupić alkomat ale to utopia bo takie łapanki nastawione sa na nieświadomych obywateli byle statystyki poprawić
Powinni zabierać takim co mają ze 3 promile i siadają tuż po odejściu od stołu za kółko
@ impex gdzieś takie kary wyczytał??? pokaż materiał bo wg mnie nigdzie o tym nie piszą