Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: coolant level low

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    Ja myślę, że pisząc o serwisie, chodziło mu właśnie o wymianę na ori rurkę. Co do wymiany rurki "na patencie" to 2,5k to już dużo. Ze wszystkimi częściami, które zaleca się lub trzeba też wymienić i robocizną wychodzi maks 2k. Jednak, gdyby była to rurka, to miałbyś mokrą całą dolną pokrywę i byłoby to widać po otworzeniu maski i na bank czuć, no chyba, że lejesz wodę, albo jakiś bezwonny środek ;)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e65
    Nie leje płyn chłodniczy dałem teraz kartony i w momencie są oblane płynem ...w 40 minut ubytek widoczny gołym okiemm

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e65
    Dzwoniłem do kliniki BMW typowo z ciekawości się dowiedzieć gdyż nie miałem z tym styczności cenowej co i za ile ...tak mi powiedziano dodatkowo ze na patenty za 2,5 tys nie dają żadnej gwarancji ...nigdzie indziej nie dzwonikem, dla tego pisałem do was bo wiem że świetnie znacie temat ...jutro jadę do swojego mechanika na 11 żeby zerknąć co i jak to wygląda jak się go podniesie ...

Vip Vip Awatar Jakub
    BMW
    BRAK
    dokładnie, jedż i niech obserwują bo możliwe że wyciek masz całkiem w innym miejscu. 10 tys za wymianę na ori rurkę- zostawie to bez komentarza.

B.-ądź M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedyś kupię ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65
    Ja wymienialem koledze rurke od sebka, sama wymiana 500 zl bez dodatkowych dupereli ktore powinno sie wymienic. Wszystko poskladalismy na tych samych uszczelkach i rok minal i jest ok. Wiec mity, ze trzeba wymienic to i owo mozna wlozyc w kieszen. Fakt moze powinno sie ale nie trzeba. Jesli kogos piter cisnie to da sie to zrobic tanio tzn 1500pln z rurka na gotowo. Bynajmiej u mnie. Rurke mozna zdiagnozowac w 23 sekundy, jesli tam jest sucho nalezy skupic sie na trojnikach a skoro masz lpg to troche ich jest. Temat do diagnozy w 48 min od podniesienia maski
    Ostatnio edytowane przez FAZI ; 14-05-2015 o 20:46

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e65

Cytat Zamieszczone przez FAZI Zobacz posta
    Ja wymienialem koledze rurke od sebka, sama wymiana 500 zl bez dodatkowych dupereli ktore powinno sie wymienic. Wszystko poskladalismy na tych samych uszczelkach i rok minal i jest ok. Wiec mity, ze trzeba wymienic to i owo mozna wlozyc w kieszen. Fakt moze powinno sie ale nie trzeba. Jesli kogos piter cisnie to da sie to zrobic tanio tzn 1500pln z rurka na gotowo. Bynajmiej u mnie. Rurke mozna zdiagnozowac w 23 sekundy, jesli tam jest sucho nalezy skupic sie na trojnikach a skoro masz lpg to troche ich jest. Temat do diagnozy w 48 min od podniesienia maski
    a skąd szanowny kolego jesteś to może my sie spotkamy na diagnoze:):) wole mieć to zrobione przez fachowca który ogarnia świetnie temat...tak jak gadałem przy odrobinie szczęści może nie bedzie to! tak jak pisałem w 40minut ubytek 0,7 litra na postoju dałem kartony w 20 minut wyciek widoczny jak cholera...

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    To może ja powiem dlaczego lepiej nie oszczędzać na tych częściach dookoła rurki na swoim przykładzie.

Pierwsza część, którą niestety obowiązkowo należy wymienić (i brak jest zamienników) to to:
    http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/pr...a-z-uszczelka/

Niektórzy, zakładają ją drugi raz, uszczelniając sylikonem. Ja nie dogadałem się ze swoim mechanikiem i w moim przypadku ta pokrywa została założona w sumie trzeci raz. Dzień później nie miałem już praktycznie płynu w układzie, a podczas dolewania wszystko ładnie się wylewało szczelinami spod kolektora ("wydmuchało" uszczelnienie spod tej pokrywy).

Musiałem wrócić na warsztat i wszystko trzeba było zdemontować drugi raz. Podczas demontażu nie wytrzymał oring na tej części i i ją trzeba było też zamówić (też wyłącznie ASO, brak zamienników):
    http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/pr...ewod-powrotny/

Oczywiście od demontażu dostają też po tyłku uszczelki kolektora, które teoretycznie też nie są wielorazowego użytku. Przez próbę oszczędzenia, kosztowało mnie to dodatkowo około 3-4 dni + 12 litrów płynu, które swoje też kosztuje.
    Ostatnio edytowane przez damned1 ; 14-05-2015 o 21:17

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e65

Cytat Zamieszczone przez damned1 Zobacz posta
    To może ja powiem dlaczego lepiej nie oszczędzać na tych częściach dookoła rurki na swoim przykładzie.

Pierwsza część, którą niestety obowiązkowo należy wymienić (i brak jest zamienników) to to:
    http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/pr...a-z-uszczelka/

Niektórzy, zakładają ją drugi raz, uszczelniając sylikonem. Ja nie dogadałem się ze swoim mechanikiem i w moim przypadku ta pokrywa została założona w sumie trzeci raz. Dzień później nie miałem już praktycznie płynu w układzie, a podczas dolewania wszystko ładnie się wylewało szczelinami spod kolektora ("wydmuchało" uszczelnienie spod tej pokrywy).

Musiałem wrócić na warsztat i wszystko trzeba było zdemontować drugi raz. Podczas demontażu nie wytrzymał oring na tej części i i ją trzeba było zamówić (też wyłączni ASO, brak zamienników):
    http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/pr...ewod-powrotny/

Oczywiście od demontażu dostają też po tyłku uszczelki kolektora, które teoretycznie też nie są wielorazowego użytku. Przez próbę oszczędzenia, kosztowało mnie to dodatkowo około 3-4 dni + 12 litrów płynu, które swoje też kosztuje.
    kolego po tym co dodałeś koszta się chyba o wiele nie zmienią bo koszta dodatkowe to plus/minus ok 500zł wiem że to nie mało ale tak naprawdę jak nam się w sumie zrobi z tego 2tys. a np 10 tys to i tak sam wiesz jak jest...ja tematu nie ogarniam i dla tego z wami piszę zobaczę co jutro zdjagnozują może to nie bedzi rureczka:) jak na razie moje bmw e 65 prze rok nie generowała kosztów! i dalej 3 mam za nią kciuki że to nie bedzie to..a jak już nawet rureczka to widzę że tak ogarniacie temat że dacie radę

Doświadczony Użytkownik Awatar euro_tuned
    BMW
    F02 750Li xDrive
    Możliwe, że masz dziure w dodatkowej pompie wody. Przerabiałem temat jak miałem E65.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e65
    panowie aby podsumować dzięki za wszystkie odpowiedzi:) jutro jadę do fachowca zobaczymy co powie fakt jest taki że najgorszym przypadkiem będzie rurka a w zasadzie najbardziej kosztowny z tego co widzę...i moje pytanie czy jest mi to ktoś w stanie ogarnąć lub kogoś polecić gdzie to ogarnąć aby mnie nie skasowali jak za złoto :) będę wdzięczny za pomoc jestem z Katowic ale dojazd nie robi problemu...jutro dam znać co i jak chyba że się ktoś odezwie do godziny 11 że ma kogoś z okolic Katowic do polecenia co ogarnia taki przypadek to będę wdzięczny...dzięki Panowie..