Hej,
czytaj±c wiele postów dotycz±cych problemów z uk³adem ch³odzenia w E38 uda³o mi siê ustaliæ, ¿e na pewno mam walniête:
- wiatrak - nie w³±cza siê na ¿adnym biegu przy pod³±czeniu "na krótko",
- termostat - przewód nr 02 (11 53 1 741 409) jest zawsze zimny.
Mam kilka pytañ, dla których nie mogê znale¼æ jednoznacznej odpowiedzi na forum:
- W którym miejscu zbiorniczka wyrównawczego i jak intesywnie powinien laæ siê strumieñ ¶wiadcz±cy o poprawnym dzia³aniu pompy wody? U mnie przy obrotach 2-3 tys./min widaæ tylko ledwo jaki¶ ruch na dnie zbiorniczka.
- Czy uwalony termostat mo¿e uniemo¿liwaæ poprawne odpowietrzenie? Czy nieodpowietrzony uk³ad mo¿e uniemo¿liwiaæ w³a¶ciw± pracê pompy wody?
- Obecnie wiskoza za³±cza siê tylko czasami gdy auto ju¿ d³u¿ej postoji w korku. Je¶li stanie w korku po d³ugiej je¼dzie (autostrad±) nie chce siê ona za³aczyæ? Czy takie zachowanie ¶wiadczy ju¿ na 100% o wadzie wiskozy czy mo¿e byæ to skutek padniêtego wiatraka i termostatu?
Zale¿y mi na Waszych odpowiedziach, tak ¿ebym za pierwszym podej¶ciem zamkn±³ temat
P.S. gdyby kto¶ trafi³ na ten temat szukaj±c info o problemach z uk³adem ch³odzenia w e38 polecam ABC - Uk³adu ch³odzenia .Usterki/porady/ objawy/ Wiedza ogólna dla e38

Odpowiedz z cytatem