Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: M62 naprawa uk³adu ch³odzienia - kilka pytañ przed rozebraniem auta

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    £ód¼

Question M62 naprawa uk³adu ch³odzienia - kilka pytañ przed rozebraniem auta

Hej,
    czytaj±c wiele postów dotycz±cych problemów z uk³adem ch³odzenia w E38 uda³o mi siê ustaliæ, ¿e na pewno mam walniête:
    • wiatrak - nie w³±cza siê na ¿adnym biegu przy pod³±czeniu "na krótko",
    • termostat - przewód nr 02 (11 53 1 741 409) jest zawsze zimny.

Kliknij obrazek, aby uzyskaæ wiêksz± wersjê

Nazwa:	diag_3t4a.jpg
Wy¶wietleñ:	29
Rozmiar:	17.5 KB
ID:	7755
    Mam kilka pytañ, dla których nie mogê znale¼æ jednoznacznej odpowiedzi na forum:
    1. W którym miejscu zbiorniczka wyrównawczego i jak intesywnie powinien laæ siê strumieñ ¶wiadcz±cy o poprawnym dzia³aniu pompy wody? U mnie przy obrotach 2-3 tys./min widaæ tylko ledwo jaki¶ ruch na dnie zbiorniczka.
    2. Czy uwalony termostat mo¿e uniemo¿liwaæ poprawne odpowietrzenie? Czy nieodpowietrzony uk³ad mo¿e uniemo¿liwiaæ w³a¶ciw± pracê pompy wody?
    3. Obecnie wiskoza za³±cza siê tylko czasami gdy auto ju¿ d³u¿ej postoji w korku. Je¶li stanie w korku po d³ugiej je¼dzie (autostrad±) nie chce siê ona za³aczyæ? Czy takie zachowanie ¶wiadczy ju¿ na 100% o wadzie wiskozy czy mo¿e byæ to skutek padniêtego wiatraka i termostatu?

Zale¿y mi na Waszych odpowiedziach, tak ¿ebym za pierwszym podej¶ciem zamkn±³ temat

P.S. gdyby kto¶ trafi³ na ten temat szukaj±c info o problemach z uk³adem ch³odzenia w e38 polecam ABC - Uk³adu ch³odzenia .Usterki/porady/ objawy/ Wiedza ogólna dla e38
    Ostatnio edytowane przez kuba__s ; 13-05-2015 o 21:24

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    ad1 przede wszytkim dolej p³ynu :P i porzadnie odpowietrz jak z instrukacjami pojawiajacymi sie tu na forum (sprawa nie b³aha), po odkreceniu sruby odpwietrzania powinno sie zdrowo laæ (nie prychaæ)
    ad2 Czy nieodpowietrzony uk³ad mo¿e uniemo¿liwiaæ w³a¶ciw± pracê pompy wody? IMO TAK
    ad3 ceizko powiedziec - patrz inny post "visco dziwne zachowanie"

termostat - jak jest padniety (ten o regulowanej charakterystycze) to wyskoczy b³ad w diagnozie komputerowej ... no chyba ze padl mechanicznie
    wiatrak - w zaleznosci od wersji (bylo ich 3?) ma w³asny modu³ steruj±cy

imo rozwi±¿ porzadnie nr 1 , a nie bierz sie za inne elementy

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Kazikm3
    Do³±czy³
    Jan 2014
    BMW
    735iA 320ci cabrio
    Sk±d
    UK
    do³±cze siê do pytania, na wolnych obrotach jak silny powinien byæ strumieñ p³ynu ?
    Je¿eli mia³bym ogoliæ siê na ³yso, nosiæ na szyi z³oty ³añcuch i „praæ” ludzi kijem bejsbolowym, tylko po to, aby prowadziæ na co dzieñ BMW E 38, robiê to od razu.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    £ód¼

Cytat Zamieszczone przez shebi Zobacz posta
    ad1 przede wszytkim dolej p³ynu :P
    P³yn dolany... rzeczywi¶cie by³o za ma³o, teraz widaæ strumieñ w zbiorniczku:
    Czy strumieñ jest wystarczaj±cy??
    Filmik krêcony przy lekkim gazowaniu.

i porzadnie odpowietrz jak z instrukacjami pojawiajacymi sie tu na forum (sprawa nie b³aha), po odkreceniu sruby odpwietrzania powinno sie zdrowo laæ (nie prychaæ)
    Leje siê porz±dnie, czasami idzie "gazowana woda" (nie b±ble jak na pocz±tku odpowietrzania):

Stan obecny - po dolaniu p³ynu:
    1. Termostat siê nie otwiera - 105°C, a rurka za termostatem zimna, ale na postoju temperatura nie chce rosn±æ dalej, przed dolaniem ros³a,
    2. Wiskoza dalej dziwnie dzia³a, raz siê za³±czy raz nie,
    3. Wiatrak jak le¿a³, tak le¿y .

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Ad 1, sk±d wiesz ¿e siê nie otwiera? 105-109 stopni to jak najbardziej ok temperatura silnika m62tub44

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Obczaj sobie na meeknet.co.UK jak dzia³a uk³ad ch³odzenia, kiedy siê w³±cza wiatrak itp.

Mo¿esz te¿ sprawdziæ producenta nr na wisko i model jak nie jeste¶ pewny historii auta (jedyne akceptowalne przeze mnie visco to behr / hella)

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez kuba__s Zobacz posta
    P³yn dolany... rzeczywi¶cie by³o za ma³o, teraz widaæ strumieñ w zbiorniczku:
    Czy strumieñ jest wystarczaj±cy??
    Filmik krêcony przy lekkim gazowaniu.

Leje siê porz±dnie, czasami idzie "gazowana woda" (nie b±ble jak na pocz±tku odpowietrzania):

Stan obecny - po dolaniu p³ynu:
    1. Termostat siê nie otwiera - 105°C, a rurka za termostatem zimna, ale na postoju temperatura nie chce rosn±æ dalej, przed dolaniem ros³a,
    2. Wiskoza dalej dziwnie dzia³a, raz siê za³±czy raz nie,
    3. Wiatrak jak le¿a³, tak le¿y .
    A gdzie masz p³ywak wskazuj±cy poziom p³ynu? Powinien taki p³ywaj±cy czerwony kikut wystawaæ na ¶rodku a¿ do nakrêtki. Chyba ¿e masz tak ma³o p³ynu ¿e a¿ siê schowa³ gdzie¶ w ¶rodku....

Wg. mnie dalej masz go duuuuuzo za ma³o...

Jak gazuje pod srub±, to odkrêæ j± trochê i na minutê a¿ zacznie lecieæ sama woda lub prawie sama, czasem przegazuj auto.
    Ostatnio edytowane przez shebi ; 21-05-2015 o 18:47

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    ja to nawet i kilka razy nalewa³em p³ynu podsam korek i dopiero wtedy odpowietrzalem, je¼dzi³em, pamiêtaj te¿ o w³±czeniu na maksa ogrzewania, nawiewów, i ustawienia pokrêt³a nawiewu na czerwona kropkê (chodzi o Odpowietrzanie uk³adu ogrzewania przez otwarcie elektrozaworów ogrzewania)

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Jest gaz?
    Jaki poziom p³ynu na zimnym?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    £ód¼

shebi wielkie dziêki za tyle wskazówek!!!

Jest gaz?
    Jaki poziom p³ynu na zimnym?
    Gaz jest.
    Poziom na zimnym (po kilku dolewkach i przekrêceniu silnikiem) jest jak na zdjêciu. Niestety mój kikut w zbiorniczku nie chce sam siê podnosiæ od poziomu p³ynu, dlatego ba³em siê przesadziæ z ilo¶ci±.

Nazwa:	Zdjêcie0125[1].jpg
Wy¶wietleñ:	9
Rozmiar:	97.5 KB
ID:	7788

Ad 1, sk±d wiesz ¿e siê nie otwiera? 105-109 stopni to jak najbardziej ok temperatura silnika m62tub44
    Wnioskujê po zimnej rurce id±cej od termostatu do ch³odnicy. Gdzie¶ kiedy¶ czyta³em, ¿e termostat powinien otworzyæ siê ok. 95°C. Natomiast po przejrzeniu meeknet.co.uk, moja wiedza siê trochê zmieni³a

http://www.meeknet.co.uk/e31/BMW_M60...ing_System.htm
    The thermostat used on the M62 and M62TUB when fitted to the E38 and E39 is set to open at 108C but is also influenced by an internal heater. This allows the opening of the thermostat to be controlled between 85C and 108C by applying power to the internal heater. As a generalisation, the thermostat is set to open at 108C when cruising to increase economy and set to open at 85C when full-power is required to stop detonation.

http://www.bmw-planet.com/diagrams/r...FB1214_KFK.htm

Nazwa:	P110012G.png
Wy¶wietleñ:	4
Rozmiar:	2.7 KB
ID:	7789
    Przy otwartej masce uda³o mi siê nagrzaæ auto do 107°C, w tym momencie rurka termostat-ch³odnica by³a zimna, po zamkniêciu maski temperatura dosz³a do 113°C, rurka zrobi³a siê ciep³a podobnie jak wszystkie elementy wokó³
    Pyt. 1. Czy jest jaki¶ pewny sposób na sprawdzenie poprawnego dzia³ania termostatu??

Mo¿esz te¿ sprawdziæ producenta nr na wisko i model jak nie jeste¶ pewny historii auta (jedyne akceptowalne przeze mnie visco to behr / hella)
    Jestem pewny historii auta, wisko to w³a¶nie behr lub hella.

Jak gazuje pod srub±, to odkrêæ j± trochê i na minutê a¿ zacznie lecieæ sama woda lub prawie sama, czasem przegazuj auto.
    Do 100°C leci elegancko tylko p³yn, dalej leci ju¿ co¶ gazowanego, ale wg mnie to wynika z gotuj±cej siê ju¿ cieczy - w czajniku te¿ woda bulgocze Typowych b±bli brak.

Pyt. 2. (mo¿e g³upie) Czy po ka¿dym odkrêceniu korka trzeba przeprowadziæ odpowietrzenie?? Odpowietrzanie jest na gor±co, w uk³adzie nie ma powietrza, po wystygniêciu niby robi siê podci¶nienie, a jak odkrêcê korek to wyrównam ci¶nienie.
    Pyt. 3. Przesadzam czy rurka id±ca do³em do zbiornika wyrównawczego ma b±bla??

Nazwa:	Zdjêcie0126[1].jpg
Wy¶wietleñ:	10
Rozmiar:	92.8 KB
ID:	7790
    Ostatnio edytowane przez kuba__s ; 24-05-2015 o 12:09

Podobne w±tki

1. [silnik] Jaki p³yn do uk³adu ch³odzenia silnika M62
    Przez KamilW w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 11-06-2014, 15:49
  2. [E38] Kilka pytañ
    Przez MaddoxX w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 18-06-2013, 18:47
  3. [pozostale] Kilka pytañ przed zakupem E65 2006
    Przez Coral w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02-07-2011, 18:25
  4. e32 750i kilka pytañ przed wiêkszymi pracami
    Przez chemik333 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 01-05-2011, 20:42
  5. Kilka pytañ przed kupnem
    Przez Pietrek w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic