Siemanko wszystkim, jestem Karol mam 21 lat i właśnie zakupiłem swoje pierwsze e38, niedawno zakończyłem 3 letnią przygodę z e36 i mam ochotę na coś większego, wygodniejszego, o aucie przygotuję całą galerię w odpowiednim dziale powiem wam tyle, że jest bardzo ciekawie... :) Postanowiłem założyć konto bo przyda mi się na pewno wiele porad i drobne części do e38 o które na alledrogo dość trudno, dodam, że temat BMW jest mi znany, więc świeżakiem nie jestem, ale chętnie nabiorę większego doświadczenia.
Numer vin pojazdu:
Data for vehicle identification number: WBAGE11050DJ00265
Model description: 728I
Market: Europa
Type: GE11
E-Code: E38
Chassis: Limousine
Steering: links
Doors: 4
Engine: M52 - 2,80l (142kW)
Drive: Heckantrieb
Transmission: manuell
Body Color: Aspensilber Metallic (339)
Upholstery: Standardleder/schwarz (N6SW)
Production date: 04.10.1995
Assembled in: Dingolfing
Code Sonderausstattung Optional Equipment
S278A
BMW LM Rad BMW Styling BMW LA wheel BMW Styling
S302A
Alarmanlage Alarm system
S428A
Warndreieck und Verbandstasche Warning triangle and first aid kit
S438A
Edelholzausführung Fine wood trim
S441A
Raucherpaket Smoker package
S510A
Leuchtweitenregulierung Headlight aim control
S534A
Klimaautomatik Automatic air conditioning
S629A
Autotelefon D-Netz mit Kartenleser vorne Car telephone (GSM) w card reader, front
S676A
HiFi Lautsprechersystem HiFi speaker system
S694A
Vorbereitung BMW 6 CD Wechsler Provisions for BMW 6 CD changer
L811A
Länderausführung Belgien National version Belgium
S818A
Batteriehauptschalter Battery master switch
S854A
Sprachversion französisch Language version French
S877A
Entfall Überkreuzbedienung Delete cross-pattern operation
S999A
Auftragssteuerung "HEA" Job order management "HEA"
I krok po kroku... będąc na majówce w Toruniu z moim znajomym on zarzucił mi temat 7er sprawnej jeżdżącej za 2000zł tylko, że uderzona w przód i ma rozebrane wnętrze ale WSZYSTKO OD NIEJ JEST, odziwo, no to pojechaliśmy na oględziny... tydzień się zastanawiałem nad tym, posprawdzałem dokumenty, vin i tak dalej czy wszystko jest, jak to odpala jeździ, to powiem wam, że troche się zdziwiłem... najpierw zdjęcia z pierwszych oględzin:
Po dłuższych namysłach mówię sobie jak za 2 tys. to wezmę ją i pobawię się z myślą, że mogę tanio zrobić sobie auto wygodne to jazdy, szczególnie, że posiada nowe sprzęgło, nowe zawieszenie, nowe końcówki drążków, gaz wbity w dowód, butla schowana w kole, wtryski gazu schowane pod kolektorem ssącym (na zdjęciu są ściągnięte przez właściciela żeby nie zniszczały jak auto stało), 4 tłoczkowe zaciski brembo z nowymi klockami i jeszcze w normie tarczami TRW spokojnie na jeden sezonik.
Samochód pali na dotyk, nie faluje, nic nie klepie, nie piszczy, każdy piksel, panel, głośnik włącznie z alarmem i centralnym i domykaniem klapy bagażnika SPRAWNE!
Jak na ironię fakt faktem od polifta ale mam kompletne xenony, maskę, pas przedni, zderzak, jeden błotnik i szybę, więc tutaj co bym musiał dokupić to jedynie błotnik od strony kierowcy od polifta żeby to wszystko złożyć, chłodnica sprawna, nie cieknie odziwo, chłodnica klimatyzacji do wymiany, ma dla mnie ją mój znajomy wraz z wiatrakiem za 100zł.
Załączam zdjęcia.
Auto przywiezione do mnie:
Wywalenie całego wnętrza wraz z tunelem środkowym dla wysuszenia delikatnej wilgoci która się zebrała przez brak przedniej szyby (koszmarna robota... w pojedynkę) ale nic nie śmierdzi, nie butwieje, nie gnije więc postanowiłem działać dalej:
Mycie, czyszczenie, pranie skór, tunelu środkowego, paneli itp itd i zabezpieczenie małych przetarć na podłodze biteksem:
I tak to wygląda ogółem:
I Panowie, jak mielibyście w wolnym czasie złożyć sobie kompletne auto z gazem które kupiliście za 2 tysiące złotych i włożycie w nie może maks 3 tysiące wraz z OC to co byście nie robili tego? To będzie na prawdę fajne, tanie wygodne auto do jazdy i dzisiaj założyłem uszczelki na drzwi i dodam dzisiaj filmik z odpalenia silnika :)
Co o tym sądzicie? Od razu mówię, że sezonowcem nie jestem i nie odpuszczę.
Pozdrawiam.