jak jak lubie epoke lat 90,kiedy by³y sprzêty do ustawiania geometri przy obci±¿eniu.Polecam poszukaæ warsztat co ma nowsze maszynki.
jak jak lubie epoke lat 90,kiedy by³y sprzêty do ustawiania geometri przy obci±¿eniu.Polecam poszukaæ warsztat co ma nowsze maszynki.
by³o E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si
oki , tylko chodzi mi o przód , bo z ty³u jest okej , mowa tutaj o przodzie , jak to siê ma ?
Nie liczy siê model, nie liczy siê moc... liczy siê marka.
ch³opaki nie doczytali bo temat dotyczy ty³u :) sprawd¼ tuleje a potem jak to nie to bêdziesz siê martwi³
2 lata temu by³em na geometrii, urz±dzenie z kamerami, korekcj± itp. z roku 2011. Mo¿na powiedzieæ ¶rednia-wy¿sza pó³ka. W zestawie fabrycznie dodane s± obci±¿niki. Po geometrii moja E38 przesta³a uciekaæ ty³em.
A co do nowszych maszynek - sk±d nowsza maszynka bêdzie wiedzia³a o ile ugnie siê moja sprê¿yna w zawieszeniu? Mo¿e wymieni³em na krótsz± i twardsz±?
A wykres zbie¿no¶ci w funkcji ugiêcia to kiedykolwiek widzia³e¶? Dla wielowahaczówki wygl±da on ca³kiem interesuj±co.
A z praktyki: znajomy w E38 robi³ geometriê "najnowszym sprzêtem", ale bez obci±¿enia. Jak siê przejecha³ moj±, to by³ zdziwiony, ¿e moja stabilnie przeje¿d¿a studzienki, bo jemu powiedzieli, ¿e E38 musi uciekaæ ty³em, bo "ten tym tak ma, to ciê¿ki samochód na równe niemieckie drogi, a nie polskie dziury".
Zrobi³ geometriê tam gdzie ja i jak rêk± odj±³.
Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
G. K. Chesterton
Hatecraft, widzê ¿e jeste¶ z Warszawy. zdradzisz gdzie robi³e¶ geometriê? Nied³ugo tez siê szykuje na ustawianie i nie wiem gdzie zrobiæ.
To powodzenia jak w twoim aucie zmienia sie geometria pod obci±zeniem.K±ty owszem,ale zbieznosc nigdy.To panowie teraz musicie mieæ zawsze te ciezarki i zbiornik do full.Inaczej bedzie do dupy.Masakra.A wiesz dlaczego po jednej geometri ucieka ty³ na studzienkach a po 2 nie ???? Zawsze jak kolo szerokie z ty³u to robimy zbieznosc max.blozko zera ale w granicach tolerancji.I nie ma tego problemu.Wiadomo ze luzy,amorki i inne tam musi byc sprawne na 105% zw³aszcza przy tylnym zawieszeniu i szerokim kapciu.Temat rzeka.
by³o E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si
Literatura: "Podwozia samochodów" J. Reimpell, J.Betzler str 218 "Zmiana zbie¿no¶ci wynikaj±ca z kinematyki"
Nie w±tpiê, ¿e Twoja praktyka daje doskona³e wyniki, ale zwyk³y mechanik musi robiæ "by the book" ¿eby unikn±æ k³opotów. ¯adna maszyna nie przewidzi zachowania siê realnego zawieszenia - po to s± w³a¶nie kompensacje i doci±¿enia.
Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
G. K. Chesterton
Zbie¿no¶æ by³a I bêdzie parametrem dynamicznym. Chyba, ¿e producenci zrezygnuj± z po³±czeñ sworzniowo-elastycznych I pospawaj± wszystko na sztywno.
pozdrawiam Bartek
Zawieszenie to nie guma od majtek.Ale maszyna to tylko czê¶æ sukcesu.Pan który ustawia musi mieæ polot i dar do tego.O okresowej kalibracji maszyny nie wspomne.Dla porównania kiedy¶ po kupnie e65 zrobi³em geometrie w BMW Bawaria w Jankach i dla laika ny by³o super.Servis i cena......i bedzie pan zadowolony.A dla mnie by³ syf,auto p³ywa³o.Po dwóch dniach przestawia³em geometrie u mojego mechaniora.Daje do my¶lenia ten fakt,ale tak jest niestety nieraz.