Witam. Czy w naszych 38 reguluje się zbieżność i geometrię z tyłu? 2 lata temu kupiłem opony komplet za 2400 i zauważyłem, że zużywają się bardziej od środka. Szkoda gum, o co chodzi?
Witam. Czy w naszych 38 reguluje się zbieżność i geometrię z tyłu? 2 lata temu kupiłem opony komplet za 2400 i zauważyłem, że zużywają się bardziej od środka. Szkoda gum, o co chodzi?
Ostatnio edytowane przez arturkkk ; 02-05-2015 o 01:33
na pewno się reguluje kąt pochylenia koła (Kąt PK) na śrubie się kręci , zbieżność też się chyba ustawia , jak co to mnie poprawcie.pozdro
Nie liczy się model, nie liczy się moc... liczy się marka.
reguluje się i kąt i zbierzność kół. jak pojedziesz do warsztatu niech nie zapomną dociążyć samochód przed ustawianiem
Jeśli warsztat posiada nowoczesny pomiar geometrii dociążanie tyłu jest zbędną czynnością. Ostatnio robiłem zbieżność 3D i z tyłu jak i z przodu reguluje się kąt oraz zbieżność. Jeśli ktoś wymieniał tuleje pływające trzeba skontrolować czy aby na pewno zostały dobrze dociągnięte.
a da się ustawić kąt pochylenia koła czyli KĄT PK z przodu ? jak tak to jak to zrobić ?
z przodu nie da się ustawić kąta chyba że masz camberplates'y. zbieżność owszem
a jeżeli wychodzi że kąt PK z przodu jest zły , co zrobić żeby go poprawić ? np wymienić amory ? sprężynę ? znacie jakiś sposób ;)
co znaczy zły? o ile? może siedzą Ci tuleje na alu wahaczach i przez to wychodzi źle?
no np w wykresie jest tak od 0 stopni i 17 minut do -0 stopni i 43 min taka tolerancja a kąt PK wynosi -1stopien i 0,1min , może jest tka jak mówisz może tuleja siedzi .
Polecam sprawdzić dokładnie tuleje pływające, ale też inne wahacze pojedyncze (duży zespolony rzadko siada). Potem na porządną geometrię -- tylko pamiętaj: MUSI być dociążenie podczas ustawiania, bo inaczej efekt będzie mizerny. Dociążenie to 2x 68 kg przód, 1x 68 kg tył, 1x 21 kg bagażnik, pełny zbiornik paliwa.
Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
G. K. Chesterton