Proszê bardzo...cena, nr czê¶ci i ma³a fotorelacja...
A jak mi wymiana nic nie polepszy, to mogê Ci t± gruchê odsprzedaæ...
http://pokazywarka.pl/gruszka/
Proszê bardzo...cena, nr czê¶ci i ma³a fotorelacja...
A jak mi wymiana nic nie polepszy, to mogê Ci t± gruchê odsprzedaæ...
http://pokazywarka.pl/gruszka/
Dziêki za info.
U mnie jest dok³adnie ten sam numer czê¶ci, ale s±dzê, ¿e po wymianie zauwa¿ysz spor± ró¿nicê w dzia³aniu hebli, wiêc bêdê musia³ kupiæ gruszkê sam ;)
Ja biorê siê za wymianê w swoim e24 w przysz³ym tygodniu.
Jeszcze w kwestii wymiany, ¿eby nie bawiæ siê w ¶ci±ganie ko³a i nadkola, mo¿esz odkrêiæ 4 przewody id±ce do regulatora.
Odkrêciæ mocowanie regulatora (chyba dwie ¶ruby) i manewruj±c ca³ym zestawem wyci±gn±æ go na wierzch.
Jest wtedy ³atwiej zdemontowaæ gruszkê.
TUTAJ procedura na bazie e28.
Ok, to ja my¶lê, ¿e dzi¶ wezmê siê za wymianê tej gruszki, a potem zdam relacjê czy co¶ siê zmieni³o...chyba, ¿e wymiana przero¶nie moje si³y, to wtedy te¿ o tym napiszê...![]()
Ale w M30 guszka siedzi zaraz pod regulatorem. W nadkolu tylko w M70.
Wszystko idzie bardzo sprawnie, ewentualnie mo¿na poluzowaæ regulator. Problem mo¿e byæ z odkrêceniem ca³ej gruszki bez klucza ³añcuchowego.
W M70 gruszka ma swoje mocowania I mo¿na przewód odkrêciæ kluczem.
pozdrawiam Bartek
Wzialem sie za ta kule, ale przy odkrecaniu leci olej i to wg mnie nie jest to mala ilosc...
Czy tak ma byc, czy cos nie tak..?
Boje sie to odkrecac, bo jestem u mechanika, o on na tym sie nie zna...;p
Wysy³ane z mojego GT-S5830 za pomoc± Tapatalk 2
pewnie w regulatorze jest jego trochê, ja jak odkrêca³em pompê wspomagania która wygl±da jak hamulcowa, odkrêcaj±c wê¿e od wysokiego i niskiego ci¶nienia równie¿ mi trochê wylecia³o oleju, tez siê wystraszy³em odkrêcaj±c wê¿e ale musia³em to zrobiæ by usun±æ wyciek
Ostatnio edytowane przez Piciu ; 18-06-2015 o 13:44
No to po robocie...znaczy gruszka wymieniona...
A zrobi³em to mniej wiêcej tak...
Olej siê ci±gle la³, wiêc odkrêci³em boczny czujnik i przez niego zla³em ten olej do 2-ch ma³ych kubeczków na kawê...
Potem odkrêci³em gruszkê i siê ju¿ nic nie la³o, wiêc zamontowa³em t± now±, dokrêci³em. Nastêpnie zakrêci³em czujnik.
Kolejna rzecz, to odkrêcenie pokrywki od zbiornika z olejem i sitka w celu kontroli ile tego oleju tam zosta³o, bo w sumie trochê mi siê wyla³o.
By³o do¶æ sporo ale dola³em 1 kubeczek i po odpaleniu wci±gnê³o, potem wla³em 2 kubek...teraz w sumie nie wiem ile mam...sprawdzê potem.
No i wreszcie przysz³a pora na s³ynny test ttrolla...
Obawy by³y, ale wg mnie chyba nie jest jeszcze tak ¼le. Na zgaszonym silniku peda³ mogê wcisn±æ chyba 15 razy max i potem ju¿ nic nie odbija...dos³ownie ani drgnie...
Czyli rozumiem, ¿e teraz dzia³a to o wiele lepiej...?
Test drogowy te¿ zrobi³em...hamulce s±, wspomaganie te¿ dzia³a...wiêc chyba gitara...
Co do ró¿nicy w hamowaniu, to generalnie jakiej¶ drastycznej poprawy nie odczu³em...mo¿e dlatego, ¿e nie je¿d¿ê jak wariat.
Ale wje¿d¿aj±c do gara¿u z górki (bo mam pod domem)...tu chyba nie musia³em a¿ tak mocno deptaæ na hamulec...takie moje odczucie.
Ps. Pojecha³em do mechanika, bo nie da³em rady tej gruszki ruszyæ...pomóg³ wspomniany przez Bartka klucz ³añcuchowy.
No i super :) Kolejna z 87 roku uratowana, a du¿o ich nie zosta³o :)
pozdrawiam Bartek