Różnicę poczujesz jak będziesz musiał awaryjnie hamować.
Gratulacje udanej wymiany.
p.s. błąd na zegarach pokazuje się jeszcze?
E tam...aż tak źle chyba to z nią nie jest, bo dobrana z nas para. Uwielbiam ją za to że jest taka kochana i daje tyle radości z jazdy...
Mimo, że ma połowę garów mniej niż moje kolejne marzenie...
Btw...
Chciałbym wymienić też w tym układzie cały olej...bo nie wiem co tam jest wlane (kolor czerwony).
A jak będzie trzeba dolać, to mieszanka może być wybuchowa...
Skomplikowana to operacja...?
Jaki tam powinien być olej...?
Dzięki...za porady i za wszystko.
Bartkowi również...:D
Czujnika jeszcze nie zapiąłem, bo chciałem sprawdzić czy w ogóle hamulec będzie...ale jak docisnę do końca, to jest dobrze bo auto wgryza się w asfalt...
Zapnę go później, ewentualnie jutro i zdam relację jak to teraz wygląda, czy wyskoczy ten błąd.
Ostatnio edytowane przez moloko5 ; 18-06-2015 o 16:11
dokładnie, niewiele jest ich z 87r ;)
Ostatnio edytowane przez Piciu ; 18-06-2015 o 16:13
No to napiszę, bo sprawdziłem.
Podpiąłem ten czujnik co go od 10 lat nie miałem...i od razu w garażu wywaliło ten sam błąd na zegarach...
Dam sobie chyba z tym spokój, bo to mi już wygląda na walkę z wiatrakami...
Wszystko mi działa, a ja szukam dziury w całym...
Nic się nie bój.
Z samonaprawczymi zdolnościami twojego auta za chwilę powinno się unormować. :)
A poważnie, napisz dokładnie jaki komunikat błędu się wyświetla.
Co do wymiany oleju w układzie wspomagania, to najlepiej ściągnąć tyle ile się da ze zbiorniczka, a resztę grawitacyjnie, odkręcając wąż wysokiego ciśnienia przy przekładni kierowniczej.
Heh...no normalnie zaraz książkę o tym napiszę...
Yaz zgadnij co mam Ci do powiedzenia...no jakby Ci to napisać...jakiś magik z Ciebie...poważnie...
Poszedłem przed momentem do garażu żeby nagrać filmik z tym błędem...podpinam aku, odpalam i eureka...błąd jak na życzenie uchwycony jest na filmie...
A brzmi on: Bremsdruck
Filmik: https://youtu.be/7ijGxF6A5Bo
I teraz poważnie zastanawiam się czy aby nie był to ten problem co opisany w linku poniżej...choć jeszcze po zmianie tej gruszki do tego zbiornika nie miałem czasu zaglądnąć...
http://bts-bmw.pl/forum/viewtopic.php?t=6334
Ale mino wszystko jak już poszedłem to sprawdzić i auto odpaliłem, to nie mogłem się oprzeć wieczornej przejażdżce...
No i ruszyłem z vervą na testa...pierwsze hamowanie z 60-0 km/h i komunikatu nie widzę...potem kolejne i kolejne i nic...
Przejechałem tak ładnych parę kilometrów co chwilę wciskając pedał hamulcowy do oporu i nie mogłem się doczekać na ten jakże piękny komunikat Bremsdruck...
Mało tego, to powiem, że im więcej jeżdżę (a po wymianie zrobiłem może 20 km), to coraz bardziej zauważam różnicę w hamowaniu...na plus oczywiście.
I jeszcze jedna rzecz mi się zmieniła...albo mi się wydaje, bo po wymianie tej gruszki auto stało się jakby znacznie mocniejsze...nie wiem czy to złudzenie, ale teraz to się naprawdę fajnie śmiga...
Na koniec, żeby nie było tak pięknie, to od momentu wymiany gruszki...padł mi tempomat...
Jutro sprawdzę, bo już raz go sam naprawiłem (czujnik pod pedałem hamulca był za bardzo wciśnięty)...co może być dobrym tropem, bo przecież wymiana gruszki polegała m. in. na solidnym deptaniu na hebel...![]()
Jak może kiedyś będziesz sprzedawał swoją e32 to napisz w ogłoszeniu, że jest to jedyne auto ze zdolnością samonaprawy.
Ten komunikat, który już się nie wyświetla oznacza nieaktywny układ asysty/wspomagania hamulców.
Jeżeli miałbyś komunikaty wyświetlane po angielsku to brzmiało by to mniej więcej BRAKE ASSIST INACTIVE.
W twoim przypadku podejrzewam, że masz deko za mało płynu w układzie wspomagania.
Z tego powodu na początku wywalało ten błąd. Teraz, po kilku jazdach, gruszka się dopchała olejem i wypluwa odpowiednie ciśnienie.
Radziłbym:
- uruchomić silnik i odczekać kilka minut
- wyłączyć silnik i wypompować gruszkę, aż pedał hamulca będzie twardy
- sprawdzić poziom oleju w zbiorniczku wyrównawczym
- uzupełnić olej jeżeli będzie niżej niż te 15-25mm od górnej krawędzi zbiornika
Możesz dolać DEXRON3, nic się nie pogryzie z obecnym olejem.
No to naprawiłem ten tempomat (znowu ten sam powód co kiedyś). Czujnik sprzęgła za głęboko się wcisnął. Wyciągnąłem go o 1 ząbek i tempomat działa jak ta lala...to tak poza tematem...
Co do poziomu oleju w zbiorniku, to po zgaszeniu silnika pompuję teraz już tylko 10 razy i pedał staje się twardy. Po tej operacji poziom oleju jest 15 mm od górnej krawędzi zbiornika.
Czyli powinno być ok.
Jeszcze jedno pytanko.
Na dnie zbiornika znajduje się chyba jakiś filtr oleju z wkładem...
Czy to się wymienia...?
Zbiornik mój ma mniej więcej takie części:
http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...3650105#part10
Nt filtra popatrz TUTAJ.
Na dnie strony masz pokazany nowy i stary filtr. Jest on montowany w koszyczku.
Dzisiaj zamówiłem do siebie, koszt ca. 35PLN.
Warto go wymienić, bo stary to pewnie już niezły żużel.
Co do poziomu oleju to jest ok. Nic bym nie ruszał.