Tez swego czasu interesowały mnie crash testy i wyniki E38 w testach EURONCAP, niestety znalazlem na niemieckiej stronie tylko info o systemach bezpieczenstwa, wzmocnieniach. Nie było swoistego testu zderzenia przodem i bokiem.

Widziałem na paru stronach rozbite e38 i wyglądały całkiem całkiem - jeśli można tak powiedzieć.

Co do wypadku BOROWIKÓW z 1 strony to obaj zgineli ale nie dlatego że BMW było słabe, poprostu nie zapieli pasów i rozpryskali się maskę dostawczaka.

Gość z dostawczaka przeżył był w stanie cięzkim.

Drugie moje spostrzeżenie to to że E38 jest naprawdę solidną konstrukcją. Widziałem kiedyś sam jak wpada ono do rowu i dodam że było to także BMW RZĄDOWE z Andrzejem LEPPEREM na tylniej kanapie.

Jade sobie z miasta Sławno --- trasą na Koszalin, w miejscowości Niemica na prostym nibt odcinku gdzie jest CZARNY PUNKT wyprzedza mnie BMW ( była to zima godz mniej więcej 9-10 rano ) , wyprzedziła mnie z duża prędkościa wróciła na PAS i cieła dalej, za jakiś kilometr był ostry niestety bardzo oblodzony zakręt w lewo, zbyt duża predkośc auta obrociła je wokół osi po paru matewrach, szczęśliwych zresztą wylądowała w rowie i krzakach. Pan A.Lepper wysiadł i zaczął opieprzać swoich ochroniarzy:))) Za pare minut jechałą karetka wraz z policja z przeciwnego kierunku , a ja wykonałem telefon do RADIA ZET lub RMF nie pamiętam dokładnie i za informację o tym zdarzeniu dostałem 1000,00 zł:-) . Faktem jest ze BMW wyglądało na nieruszone:))

Pozdrawiam
PIOTREK