Ja mam 730Ld w e65 i nie zszedłem poniżej 7,5l (jadąc 130km/h autostradami - wszystkie ograniczenia). Oczywiście komputer w tym czasie pokazywał mi 6,2l/100km. Mój komputer oszukuje okrutnie (0,8-1,3l). Nie ma też raczej znaczenia błąd niedotankowania, czy wcześniejszego odbicia pistoletu, bo tankuje przeważnie spore ilości (>50l). Poza tym jakby to było problem błędu tankowania, to raz by mi wartość wychodziła na +, innym razem na -, a ja mam zawsze na - ("-" = komputer zaniża realne wartości). No, ale jak obserwuje, to spalanie w mojej kształtuje się następujaco:
- prędkość docelowa na autostradzie 130km/h: ok. 7,5l/100km
- prędkość docelowa na krajówce 110km/h: ok. 7,5l/100km
- prędkość docelowa na autostradzie 140km/h: ok. 8,0l/100km
- prędkość docelowa na autostradzie 160km/h: ok. 8,7l/100km
- prędkość docelowa na autostradzie 180km/h: ok. 9,2l/100km
- prędkość docelowa na autostradzie 200km/h: ok. 10,0l/100km
- miasto, krótkie odcinki po ok. 5km: 12,5-13,0l/100km
Piszę ok. bo zależy jak wieje wiatr i jaka jest sytuacja na drodze, ale raczej te wartości są dla warunków przyjaznych spalaniu, bo staram się jeździć te długie trasy poza okresami szczytu ruchu. Dane też są z okresów letnich, także zimą może być jakaś lekka różnica.
Z dużą benzyną, nawet turbo, nie ma co się oszukiwać, że będzie mało paliła. Tutaj przewaga diesla jest znacząca. Nawet jakby miało się coś psuć w dieslu, to rocznie suma wszystkich wydatków nie powinna przekroczyć kosztów posiadania benzyny. Zaznaczam przy tym, że nie jestem fanem diesla. 100x bardziej wolałbym benzynę, ale jeszcze robię za dużo km rocznie (35tys.km), więc oszczędność na paliwie jest rzędu 10'000zł.
Diesel ma też jedną zaletę - nie ma przepałów, jak się go pędzluje autostradą. 200km/h benzyną, a dieslem to spora różnica.
A propos zaniżania danych itd. Ostatnio widziałem gdzieś w TV, że ADAC sprawdziło szereg samochodów pod względem spalania i emisji spalin. Wszystkie są zaniżone. Rząd niemiecki ma plan się za to zabrać. Sprawa jest oczywista - uciekają im pieniądze z podatku drogowego, który dla auto od 1.07.2009 jest liczony od emisji spali g/km.

Odpowiedz z cytatem