no to nie wiem co masz na myśli
no to nie wiem co masz na myśli
To jedź do Elvisa i coś wymyśli
Malet7 to że dałeś się niebieskim przez własną nie wiedzę to Twój błąd.
W Sandomierzu takiego miernika nie posiadają a najbliższy jest w radomiu więc wątpię żeby ciągnęli patrol z radomia bo już mnie znają na tyle że na drugi dzień bym jeździł już autem a tego samego dnia bym jeździł innym też z ciemnymi szybami.Po drugie mam kolegę policjanta i przed św zabrali mi dowód o łyse opony z tyłu i wypisał też szyby (czego nie widziałem) no i jak był u mnie to pytałem co z szybami a on na to "u nas możesz jeździć bez problemu i dowodu nie zabiorą bo nie mamy miernika więc podejrzenia są bezpodstawne"
Odbierz dowód upewnij się że masz z autem wszystko ok żeby nie mieli się do czego doczepić i śmiało z podniesionym czołem wyjeżdżaj na miasto a w razie czego niech wyciąga miernik-jak nie ma,niech spada
Nie wierzcie w to ludzie że "od tak" zabierają dowody.To że on coś podejrzewa to niczyja sprawa.Ja np podejrzewam że w szkole źle się musiał uczyć i dlatego poszedł na policjanta :hah:
DJ jak masz pytania to śmiało pisz na pw lub gg
Wiedzę posiadam :]Zamieszczone przez Dzuda
Tylko chodzi o to, że polskie prawo zabrania oklejania przednich bocznych szyb :)
A by to stwierdzić nie potrzebny jest żaden miernik.
...z pasji do samochodów, z miłości do BMW...
Kolego żeby nie było że nie masz racji pokaż mi (nam) gdzie jest tak napisane?
Szybę tylną i szyby w tylnych drzwiach możesz okleić czarnym workiem na śmieci i nie mają prawa nic o to powiedzieć.Przednie zaś rzecz jasna robisz na własną odpowiedzialność i tacy ludzie jak Ty (nie mam tu nic złego na myśli :564: ) którzy nie do końca znają się na tego typu rzeczach dowód będą oddawać na "pstryknięcie" palcem.
Jeśli takie coś istnieje to dlaczego przy kontroli ZAWSZĘ wykłócę to że moje szybu mają tyle % co mieć powinny?
Radzę Kolego porozmawiać z kimś kto się zna,najlepiej w jakimś zakładzie a ja tam jestem średnio 3 razy w roku ;) Ostatnio foliowałem e60 i też zapoznałem się z tematem po raz kolejny ;)
Przytaczam cytat:
"Rzeczpospolita Polska
MINISTERSTWO TRANSPORTU
I GOSPODARKI MORSKIEJ
Departament Transportu Samochodowego
TS-3b-441-13/98
Odpowiadając na ponowne wystąpienie z dnia 9.07.1998 r. dotyczące stosowania folii na szybach samochodowych. Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej informuje, że po zasięgnięciu opinii jednostek badawczych tj. Instytutu Transportu Samochodowego i Instytutu Szkła i Ceramiki Oddział w Krakowie, zweryfikowało interpretacje w tym zakresie. W związku z powyższym MTiGM przedstawia następująca opinie:
Zgodnie z art. 66 ust. 1 pkt. 5 ustawy z dnia 20.06.1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602 z pozn. zm.)
*
pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego zapewniało między innymi dostateczne pole widzenia kierowcy.
Mając na uwadze:
*
rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 1.02.1993 r. w sprawie warunków technicznych i badań pojazdów (Dz. U. z 1996 r. Nr 155, poz. 772) oraz przepisy Regulaminu Nr 46 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ stanowiące wymagania w zakresie widzenia kierowcy, które określają dwie strefy wymaganego pola widzenia kierowcy: do przodu od miejsca kierowcy w promieniu 180 stopni, do tylu w lusterka wsteczne i wymogi wyposażenia pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu
*
przepisy Regulaminu Nr 43 EKG ONZ dopuszczające w pojeździe oszklenia o przepuszczalności światła poniżej 70% dla szyb innych niż przednie i nie posiadających wpływu na pole widzenia kierowcy,
Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej wyraża opinie, że nie ma podstaw prawnych zakazujących umieszczania w/w folii na szybach nie posiadających wpływu na omówione powyżej wymagane pole widzenia kierowcy.
Do wiadomości:
1. Komenda Główna Policji
2. Urzędy Wojewódzkie (wszystkie)"
Prosto mówiąc:
- szyby przednie (czołowa i w drzwiach z przodu), nie mogą być przyciemniane.
O tym też mówię ;)Zamieszczone przez malet7
Musisz mieć 70% przepuszczalności światła przez te szyby a skro nie mają miernika to w jaki sposób Ci to udowodnią?
Szyby są już lekko fabrycznie przyciemnione, i zastosowanie nawet najdrobniejszego przyciemnienia powoduje, że przekracza się tę zakichaną normę 70% przepuszczalności światła. Jak pies tępy nie jest (rzadko się zdarza, ale jednak) to od razu pokuma o co chodzi.
A dla nich zabrać dowód "20paro letniemu smarkowi w BMW" to powód do dumy.
Gdzieś jeszcze czytałem właśnie o folii na przednich szybach, że ministerstwo transportu zakazuje oklejania, ale nie potrafię na chwilę obecną tego znaleźć.
Dalej się z Tobą zgadzam ale jeśli nie ma mirnika to nie udowodni że ta szyba jest za ciemna a co za tym idzie może tylko podejrzewać.A na takie podejrzenia się nie zgadzamy o koniec kropka.Co innego jak ma miernik wtedy dupa zbita jak to się mówi ;)Zamieszczone przez malet7
malnięte felgi na zime ;)
i kilka fotek wnętrza :
fotek wnętrza malo bo mi aparat padl :mur:
kolejny mod :)
z tego jestem mega zadowolony :)
![]()