Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Witam wszystkich. E32 740iA

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740iL
    Cytat Zamieszczone przez Zdzira 850I Zobacz posta
    jeżeli chcesz iśc w moje ślady to długa i kosztowna droga

zacząłbym od remontu silnika koszt około 10k złotych polskich

szukanie używki mija się z celem bo nie wiesz co kupisz a będziesz miał nominał przynajmniej i nic nie będzie ciekło bo dasz wszystkie uszczelniania nowe w tej cenie

co do skrzyni manual faktycznie mniej pasuje do 7er ale daje dużo więcej frajdy z jazdy jeżeli auto jest weekendowozem i jest mniej awaryjny aczkolwiek koszt manuala z robotą to tez około 6-7k i potem na to by się przydało nowe sprzęgło i dwumas czyli nastepne 3500zł

na twoim miejscu zaczałbym od blachy czy jest rdza bo jak jest to sensu reanimacji brak

jeżeli nie ma to pierwsze co ogarnij automat żeby dożył do momentu kiedy będziesz mógł sobie na manuala finansowo pozwolić potem rób silnik i wnętrze felgi pierdoły zostaw sobie na koniec

jak zrobisz silnik zrób wydech bo w serii m60 strasznie słabo chodzi dźwiękowo jakby co służe pomoca na priw jakby co patentami na dolot tez służę na priw
    Właśnie tak jak napisałeś, to mi się marzy zrobić. Ruda nie atakuje tego samochodu, co mnie zachęca do działania. Bezwypadkowy, buda prosta, podłużnice całe, bagażnik nie dotykany. Tradycyjnie przy wlewie baku coś się działo, niby zabezpieczone ale do poprawienia. Doły drzwi rude są, ale to nalot więc w weekend będzie to zabezpieczane. Jest tak jak mówisz, pierwsze co to przedłużenie żywotu automatu. Dziękuję za wszelkie sugestie, są na pewno pomocne ;) Pozdrawiam wszystkich

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740iL
    Witam po krótkiej absencji.

Czas zacząć batalię z E32 :)

Na początek VIN i zdjęcia zaraz po zakupie

Data for vehicle identification number: WBAGD41010DD56913
    Model description: 740I
    Market: Europa
    Type: GD41
    E-Code: E32
    Chassis: Limousine
    Steering: links
    Doors: 4
    Engine: M60/2 - 4,00l (210kW)
    Drive: Heckantrieb
    Transmission: automatisch
    Body Color: Sonderlackierung (490)
    Upholstery: (0484)
    Production date: 08.12.1992
    Assembled in: Dingolfing

Code Sonderausstattung Optional Equipment
    S214A
    Automatische-Stabilitäts-Control (ASC+T) Automatic stability control (ASC+T)
    S241A
    Airbag Fahrer und Beifahrer Air bag for driver and passenger
    S320A
    Entfall Modellschriftzug Deleted, model lettering
    S401A
    Schiebehebedach elektrisch Lift-up-and-slide-back sunroof, electric
    S423A
    Fussmatten Velours Floor mats, velours
    S428A
    Warndreieck und Verbandstasche Warning triangle and first aid kit
    S464A
    Skisack Ski bag
    S472A
    Armlehne vorne Fahrer/Beifahrer Armrest, front, driver/passenger
    S494A
    Sitzheizung Fahrer/Beifahrer Seat heating driver/passenger
    S510A
    Leuchtweitenregulierung Headlight aim control
    S528A
    Automatische-Umluft-Control AUTOMATIC AIR FLOW CONTROL
    S534A
    Klimaautomatik Automatic air conditioning
    S540A
    Geschwindigkeitsregelung Cruise control
    S660*
    BMW Bavaria Reverse RDS BMW Bavaria Reverse RDS
    L801A
    Länderausführung Deutschland National Version Germany
    Individualausstattung

0490 Lackierung
    = Lackierung in nachtblau-metallic, FE 68-51AX BASF,
    incl. Au

Trochę zdjęć tuż po zakupie:

P.S chłopak oglądający samochód to nie ja, tylko kolega :)

A teraz przejdźmy dalej. Roboty, nawet po zdjęciach, widać że jest pełno... Jakieś pierdoły typu ta siateczka, tylne lampy, to się zrobiło, ale tu nie jest sedno sprawy. Póki nie ogarnę mechaniki to nie inwestuję w wygląd, tak więc wnętrze, lakier i ewentualne pierdoły będą robione później, jako tzw. wisienka na torcie. Wnętrze całe do zmiany.

Nagrałem dwa filmiki odnośnie pracy silnika... Postaram się je zamieścić, ale nie jest to tak łatwe jak ze zdjęciami.

W każdym razie... Na zimnym jest masakra ostatnio. Po deszczu konkretniej, na wolnych obrotach dziwne wibracje, później ciężko się wkręca i przy 2000 tysiącach zaś jest masakra. Mówię pod obciążeniem czyli podczas przyśpieszania. Na luzie czy P to jak ręką odjął. Nie chodzi mi o diagnozę, tylko o ewentualną pomoc i podpowiedzi. Ja i tak tylko mogę zaglądnąć pod maskę, sprawdzić płyny i tyle... Póki co ;)

W najbliższym czasie staram się umówić z ludźmi którzy mają pojęcie o tych samochodach i to praktyczne. Do tego czasu próbuję zrobić co w mojej mocy i skompletować ewentualne części.

Mimowolnie samochód praktycznie nie jeździ... Szkoda mi go i boję się używać zanim nie porobię podstaw. Ale no czasami te parę kilometrów musi się przemieścić, czy to do mechanika czy to po części... Trasę 120km zrobił bez problemu i do tego czasu też ich nie sprawił, poza tym co ostatnio zaobserwowałem po deszczu. Postaram się wrzucić dwa filmiki zaraz i jedyne co staram się póki co ustalić, zanim umówię się z mechanikiem, czy suma tych objawów nie spowoduje zatarcia silnika, bądź innych nieprzyjemnych rzeczy, których można by uniknąć.

P.S kupując ten samochód, to wiedziałem, że koszty zakupu (nie była to okazja), to była kropla w morzu wydatków, dlatego proszę o wyrozumiałość. Liczę się z kompletnym remontem silnika, skrzyni, zawieszenia itp. Ale ja mam dużo czasu jak, chęci i póki co możliwości.

Pozdrawiam wszystkich.
    Ostatnio edytowane przez Igor Sikora ; 04-05-2015 o 14:37

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E65 3.0D
    Nie wiem co musial poprzedni wlasciciel robic w tym aucie ze tak srodek wyglada... mowisz ze samochod traktowal jako wekendowy - ciezko sobie wyobrazic jak na takie przejazdzki zabieral ze soba kobiete... srodek do spalenia. Ale reszta wyglada obiecujaco i trzymam kciuki za progres bo plany sluszne. Oby forsy i sil starczylo zeby uratowac bidulinke.
    Powodzenia.

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i ; MB 560 SEC 88'

Hmm... szczerze kolego to nie wiem czym się kierowales przy zakupie tego auta...

Czeka Cię ogrom wydatków a o czasie nie wspomnę.

Nie wyobrażam sobie co trzeba było robić z tym samochodem żeby doprowadzić go tak agonalnego stanu...

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740iL
    Szczerze sam się nad tym zastanawiam czym się kierowałem. Po prostu jadąc po ten samochód musiał spełniać parę warunków... Prosty, odpalać, jechać do przodu i do tyłu. Długo szukałem i stwierdziłem, że czas ucieka. Nie było to chwytanie się pierwszego lepszego BMW, ale no miało być E32 lub E34 x40i. Mam nadzieję, że z czasem samochód nie będzie przysłowiowym szrotem. Czy to mi zajmie rok czy pięć lat, dla mnie bez różnicy. Jedynie dłużej będę musiał się obejść smakiem korzystania z pełni możliwości danego samochodu. Plan na ten rok, wrócić silnik do żywych(to, że teraz odpala i jeździ, to nie znaczy, że jest żywy)...

P.S nie pozdrawiam poprzedniego właściciela i nikomu nie życzę samochodu po TAKIM użytkowniku. Było weekendowe, ale zalać za 100zł, przepalić to i odstawić. Tak było od stycznia tego roku. Wcześniej samochód miał dwóch innych użytkowników i sądząc po zużyciu środka jak i jakości założonej instalacji gazowej, też nie był w rękach człowieka któremu by zależało na samochodzie bardziej aniżeli na rzeczy która ma tylko przemieścić z punktu A do punktu B.

Super Moderator Awatar Anatol
    BMW
    e38 735 iA
    Sądząc po przedniej tablicy... to zgubił ją i "wielu ludków" wielokrotnie po niej przejechało.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740iL
    Cytat Zamieszczone przez Anatol Zobacz posta
    Sądząc po przedniej tablicy... to zgubił ją i "wielu ludków" wielokrotnie po niej przejechało.

Ja zaś myślę, że coś się z przodu działo, bo oryginalny zderzak od tego modelu chyba to nie jest... Ale musiała być to nie duża kolizja, ponieważ boki i podłużnice są całe. Auto i tak będzie przerejestrowane, ale zrodził mi się plan w głowie by zapolować na ciekawe tablice. Aktualnie idzie numer OK 745xx, jeszcze trochę poczekam i będą siódemki :)

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i ; MB 560 SEC 88'
    Zderzak jest od przed liftowej 750'tki

Super Moderator Awatar Anatol
    BMW
    e38 735 iA
    Cytat Zamieszczone przez Igor Sikora Zobacz posta
    Ja zaś myślę, że coś się z przodu działo, bo oryginalny zderzak od tego modelu chyba to nie jest... Ale musiała być to nie duża kolizja, ponieważ boki i podłużnice są całe. Auto i tak będzie przerejestrowane, ale zrodził mi się plan w głowie by zapolować na ciekawe tablice. Aktualnie idzie numer OK 745xx, jeszcze trochę poczekam i będą siódemki :)

Z mojej strony to była ironia.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740iL
    https://www.youtube.com/watch?v=Nt9k...ature=youtu.be Tutaj praca na gazie...

Zaraz spróbuję wrzucić drugi filmik...

A tu filmik nr.2 https://youtu.be/e7j_yr8Xduk ...
    Ostatnio edytowane przez Igor Sikora ; 06-05-2015 o 16:35