Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 20

W±tek: Rozterki przy wyborze silnika

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik Awatar duchu
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e65 745
    Sk±d
    Opole

Rozterki przy wyborze silnika

Przyszed³ czas na zmiany i chyba doros³em by staæ siê posiadaczem 7er, tak jak wspomnia³em w przywitaniu jeszcze jestem posiadaczem e39 540 z której jestem bardzo zadowolony. No ale trzeba i¶æ do dalej i pad³ wybór na e65 lub e66. Generalnie jedna i druga bardzo mi siê podoba, mam tylko problem z wyborem silnika. Dlatego chcia³bym Was troszkê wypytaæ lub dostaæ sugestie co bêdzie odpowiednim wyborem.
    Na pocz±tku celowa³em tylko i wy³±cznie w benzyniaki, ale po przeczesaniu sieci okaza³o siê, ¿e maj± one problemy z rurk± ch³odzenia (nie do koñca kumam o co chodzi) ponoæ rozrz±d te¿ nie nale¿y do najtrwalszych. Z tego co dowiedzia³em siê od znajomego to ³añcuch jest o po³owê cieñszy ni¿ w moim e39(!). Gdybym mia³ siê decydowaæ na 745i czy co¶ podobnego to w moim wypadku wchodzi w grê tylko LPG. Podejrzewam, ¿e spalanie jest na do¶æ podobnym poziomie jak u mnie czyli oko³o 20l/100km w mie¶cie. Miasto to jest g³ównie mój teren do przemieszczania, wiec jakby to spalanie najbardziej mnie interesuje. Wiadomo nie oczekuje przesadnej ekonomii ale te¿ nie chcê bez potrzeby przep³acaæ :).
    Ostatnio mia³em okazjê przejechaæ siê 745d z 2005 roku i kurde muszê powiedzieæ, ¿e jestem w szoku. Jak to auto fajnie siê zbiera i jak± ma kulturê pracy. Nie wiem jak to wyglada w przypadku 3.0d w 7er czy nie jest to aby troszke za s³aby silnik do takiej krowy ?
    W przypadku diesla bojê siê jakiejkolwiek naprawy :) w internatach jest wiele opinii, ale wola³bym poznaæ wasze bo u¿ytkujecie te auta codziennie.
    Podsumowuj±c chcia³bym wiedzieæ z jakimi bol±czkami borykaj± siê wersje benzynowe a jakie majà diesle. Na co muszê byæ przygotowany lub czego raczej unikaæ.
    To tyle, by³bym wdziêczny za pomoc :)

XXXXXX

W celu reklamy prosimy o kontakt z Administracj±.
    Ostatnio edytowane przez Anatol ; 17-04-2015 o 09:36

u¿ytkownik Awatar ADASIO
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    BMW 750 LIX G12 FROZEN GREY MAT
    Sk±d
    SILESIA City
    Poczytaj forum bo o Twoich pytaniach by³a BARDZO DU¯O :)

w 3 ¿o³nierskich s³owach - silniki benzynowe nie s± bez wad ale wady te nie s± z kolei takie straszne jak o nich pisz± zatem ¶mia³o mogê poleciæ 745 lub 750

Jednak jak widzê ¿e chcesz go gazowaæ to nie kupuj benzyny :) lepiej kup kopciucha najlepiej 730 lub 740

I nie wierz w bajki ¿e serwis diesla bêdzie tañszy ni¿ serwis benzyny

PS
    czytaj czytaj i czytaj forum bo zadajesz pytania na które masz milion odp w w±tkach
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW G£ÓWNYCH !!!

Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e65 745
    Sk±d
    Opole
    No chyba za krótko szuka³em bo za wiele informacji nie znalaz³em.

XXXXXX

W celu reklamy prosimy o kontakt z Administracj±.
    Ostatnio edytowane przez Anatol ; 17-04-2015 o 09:35

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar MC1
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    Ex - E 36 325i coupe, E 39 530D individual, teraz E 65 730D
    Sk±d
    Otwock
    Je¿eli teraz je¼dzisz 540i to 730D bêdzie dla Ciebie przy pierwszym wra¿eniu zapewne mu³owate.....Ja akurat jestem zwolennikiem diesla i uwa¿am ¿e 3.0D naprawdê zbiera siê bardzo fajnie a dziêki bardzo wysokiemu momentowi jazda w mie¶cie jest bardzo przyjemna i aksamitna. Nie trzeba pi³owaæ do czerwonego ¿eby wiêkszo¶æ samochodów na ¶wiat³ach zostawiaæ z ty³u ;-) Nie jestem ortodoksyjnym przeciwnikiem gazu i nie twierdzê ¿e "gaz jest do kuchenek" ale uwa¿am ¿e skoro producent fabrycznie nie przewiduje takiej opcji to o czym¶ to ¶wiadczy wiêc je¿eli mam wybór to wybieram diesla ni¿ gazowanie 7era. A co do usterkowo¶ci diesli......je¿eli kupisz ulepa za 20tysiêcy to bêdziesz kolejn± osob± która w internecie bêdzie pisa³a jakie diesle BMW s± s³abe i awaryjne, natomiast je¿eli kupisz zadban± sztukê tak jak np. ja ;-) to bêdziesz cieszy³ siê bezawaryjn± jazd± tak jak ja od ponad pó³tora roku :-)
    Moja 7er zdobywczyni I miejsca w kategorii E65 na zlocie ¦lesin 2014.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e65 730d
    Sk±d
    UK
    Wed³ug mnie w e65 zarówno 3.0d i 4.0 benzyna to s± bardzo dobre jednostki o ile Masz szczê¶cie i trafisz zadbana, serwisowana na czas. Je¿eli ekonomia ma znaczenie to diesel albo gaz tylko ze stracisz pó³ baga¿nika. Szukaj po prostu z jak najlepszym wyposa¿eniem, i w jak najlepszym stanie. Do tego dobra diagnostyka przed kupnem i bêdziesz zadowolony.

Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e65 745
    Sk±d
    Opole
    Raczej nie mam ju¿ parcia by auto by³o wy¶cigówk±, zale¿y mi bardziej na jak najmniejszej awaryjno¶ci i komforcie. Oczywi¶cie jestem ¶wiadomy, ¿e za 20k to mogê szukaæ e38 a nie e65/66. Problem polega na tym, ¿e za bardzo ciê wiem jaka jest odpowiednia cena na dzieñ dzisiejszy za w miarê zdrowe 7er. Widzia³em w±tek w którym ktos pyta³ czy za 40k mo¿na kupiæ co¶ w miarê zdrowego, ale tam by³a chyba raczej mowa o przedliftach. W takim razie jaka jest kwota która powinna minimalna od której szukaæ.
    Nie chce kupowaæ byle czego by tylko by³o nowszym autem.
    A mo¿e kto¶ z forum bedzie chcia³ siê pozbyæ swojej ;)?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar MC1
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    Ex - E 36 325i coupe, E 39 530D individual, teraz E 65 730D
    Sk±d
    Otwock
    Powiem Ci tak, ¿e jak ja kupowa³em E65 te¿ chcia³em jak najm³odsze czyli 2008r. Jednak trafi³a siê "moja" ig³a ;-) z 2006 roku i po oglêdzinach nie zastanawia³em siê nawet chwili i po targach kupi³em j±. Mo¿e mia³em fart a mo¿e po prostu dobrze oceni³em poprzedniego w³a¶ciciela który widaæ by³o ¿e traktowa³ E65 jak oczko w g³owie i dlatego teraz odwdziêcza mi siê bezawaryjn± jazd±. Inn± spraw± jest to, ¿e zap³aci³em du¿o za swojê 7er...... dla przyk³adu powiem ¿e mo¿na by³o wtedy kupiæ E65 po lifcie jakie¶ 15 tysi taniej ni¿ ja da³em. Tak¿e nie zawsze cena decyduje o stanie samochodu ale mo¿e sugerowaæ co nie co......trzeba szukaæ a¿ siê znajdzie T± jedyn± ;-)
    Moja 7er zdobywczyni I miejsca w kategorii E65 na zlocie ¦lesin 2014.

Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e65 745
    Sk±d
    Opole
    No tylko znajd¼ taka :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    545i
    Sk±d
    ON L5B
    ogólnie jak cena uszczelniaczy i rurki cie przera¿a, to nie wiem dlaczego w ogóle zacz±³e¶ mówiæ o 745d. Tu to dopiero s± koszty... No i silnika do bardzo udanych chyba nie mo¿na zaliczyæ ;)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar jaro5
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    Sk±d
    radom
    W³a¶nie,jak kogo¶ przerasta wydanie pare ty¶ na rurke czy usczelniacze to niech lepiej kupi inne auto.Bo potem bedzie biadoli³ o kosztach.E65 nie dla kazdego jest.
    by³o E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si

Podobne w±tki

1. Myjka ci¶nieniowa - pomoc przy wyborze
    Przez bosman w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 14-02-2014, 09:56
  2. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 02-05-2012, 13:07
  3. Co wybraæ? Czyli dylemat przy wyborze monitora...
    Przez phmb w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 31-03-2012, 19:27
  4. [16] Pomocy przy wyborze opon do klekota..
    Przez Kronos w dziale Felgi, opony, itp.
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 20-09-2008, 19:05
  5. [felgi] Przy wyborze felg do E65 proponuje
    Przez olejus w dziale Felgi, opony, itp.
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 19-07-2008, 23:12

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •