Oczywiście. Ma na to wpływ RÓWNIEŻ położenie klapy przepływomierza, w którym to jest zaszyta informacja o obciążeniu silnika. Z samym regulatorem od prędkości obrotowej to nawet maluch za bardzo nie jechał i palił dużo. Proszę sobie odłączyć przepływomierz na gazie na śrubę i zobaczyć co się będzie działo (nie mam na myśli przełączania biegów). Krasnoludki? Nawet na biegu jałowym jestb ardzo wyraźna różnica w pracy silnika.Zamieszczone przez sz4l0ny
Oczywiście, że zaprzeczę. Przepływomierz wpływa również na kąt wyprzedzenia zapłonu a nie tylko na czas wtrysków. Co do sondy lambda to nie wiem co masz na myśli mówiąc nieaktywna - rzeczywiście - niczym nie steruje bo niby jak. Sterowanie pozostaje w trybie otwartym , bo nie ma zmian sygnału z lamby. Jednakże napięcie z jej zacisków dochodzi do ECU, które wbrew temu co piszesz JEST aktywne i które dość szybko wywali błąd jak odłączysz sondę a także porozjeżdża mapę wtrysków jak nie będzie emulacji. Proszę sobie zresetować pamięć ECU, odpalić auto na gazie i ruszyć w drogę - jak wytłumaczysz kolego sz4lony wyraźną różnicę w pracy silnika? Przecież ECU jest według Ciebie wyłączone...Zamieszczone przez sz4l0ny
oszukanie JAK NAJBARDZIEJ PRACUJĄCEGO CAŁY CZAS ECU.Zamieszczone przez sz4l0ny
Emulator wtryskiwaczy jest w gruncie rzeczy rezystorem, emulator lamby jest generatorem sygnału prostokątnego/sinusoidalnego w zależności od wykonania. Oba te urządzenia majana celu oszukanie ECU, że wszystko jest ok i to wszystko tyczy się gazu pierwsze j i drugiej generacji. Nie myl pojęć.Zamieszczone przez sz4l0ny
Zamieszczone przez sz4l0ny
Tego nie komentuję.Zamieszczone przez sz4l0ny
Nie komentuję również tego, że nie odpowiedziałeś na pytanie co steruje ekonomizerem skoro przepływomierz jest wyłączony.
P.S. Jakbym był ekspertem to bym nie siedział na forum tylko ludziom gaz zakładał. Mam wrażenie jednak, że forum służy do wymiany zdań, poglądów i do dyskusji. Tym bardziej, że jest to dział "serwis" a więc dział jak najbardziej techniczny.