Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: BMW 730i 92 - 3.0 R6

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez skalpel
    Czyli przyspieszenie zapłonu jest niezależne od prędkości obrotowej i obciążenia silnika?
    kąt wyprzedzania zapłonu jest regulowany elektronicznie w oparciu o wskazania czujnika położenia wału - masz inną teorię to słucham?

czy słowo "wyłączony" jest dla ciebie zbyt dużym uproszczeniem żeby zrozumieć sens wypowiedzi? przepływomierz i sonda lambda są nie aktywne podczas pracy auta na gazie przy instalacji "na śrube" - ZAPRZECZYSZ TEMU?

moja wypowiedź dotyczyła pracy na benzynie / pracy na gazie w najprostszej instalacji - weź wytłumacz mnie i wszystkim to czytajacym co ma z tym wspólnego EMULACJA wtrysków i sondy lambda? pod słowem "emulacja" zawiera się mapowanie pracy tych urządzeń do ustalenia pracy wtryskiwaczy gazu w instalacji sekwencyjnej i z instalcją "na śrube" nie ma to nic wspólnego

cała wzmianka o tym "co do czego" była po to żeby uświadomić ludziom nie znajacym tematu dlaczego układ wtryskowy Motronic różni się np. od układu wtryskowego jednoczesnego (obojętnie czy jest to MPI, EFI czy jakakolwiek tego typu kaszana) i na czym mniej więcej ta różnica polega

ta właśnie subtelna różnica czyni auto z ukł. wtryskowym na Motronicu trudniejsze do zagazowania najpodlejszą sekwencją niż np. 20 letnią fieste czy uno
    (o omawianych wcześniej przeróbkach BMW z M30 na instalację gazową de facto "gaźnikową" już nie wspominam)

przerwę ci twoją radosną twórczość i przypomne o co chodziło w tym całym rozkosznym dzieleniu włosa na czworo:

"...skomplikowane instalacje nie beda chodzic... " tylko dlatego ze zakladanie inst. z najwyzszej polki do M30 jest bledem i wyrzuceniem pieniedzy w bloto, a jest to niepotrzebne.

czekam na twoją wypowiedź w tej kwestii drogi ekspercie!

Zaawansowany Użytkownik
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny

kąt wyprzedzania zapłonu jest regulowany elektronicznie w oparciu o wskazania czujnika położenia wału - masz inną teorię to słucham?
    Oczywiście. Ma na to wpływ RÓWNIEŻ położenie klapy przepływomierza, w którym to jest zaszyta informacja o obciążeniu silnika. Z samym regulatorem od prędkości obrotowej to nawet maluch za bardzo nie jechał i palił dużo. Proszę sobie odłączyć przepływomierz na gazie na śrubę i zobaczyć co się będzie działo (nie mam na myśli przełączania biegów). Krasnoludki? Nawet na biegu jałowym jestb ardzo wyraźna różnica w pracy silnika.

czy słowo "wyłączony" jest dla ciebie zbyt dużym uproszczeniem żeby zrozumieć sens wypowiedzi? przepływomierz i sonda lambda są nie aktywne podczas pracy auta na gazie przy instalacji "na śrube" - ZAPRZECZYSZ TEMU?
    Oczywiście, że zaprzeczę. Przepływomierz wpływa również na kąt wyprzedzenia zapłonu a nie tylko na czas wtrysków. Co do sondy lambda to nie wiem co masz na myśli mówiąc nieaktywna - rzeczywiście - niczym nie steruje bo niby jak. Sterowanie pozostaje w trybie otwartym , bo nie ma zmian sygnału z lamby. Jednakże napięcie z jej zacisków dochodzi do ECU, które wbrew temu co piszesz JEST aktywne i które dość szybko wywali błąd jak odłączysz sondę a także porozjeżdża mapę wtrysków jak nie będzie emulacji. Proszę sobie zresetować pamięć ECU, odpalić auto na gazie i ruszyć w drogę - jak wytłumaczysz kolego sz4lony wyraźną różnicę w pracy silnika? Przecież ECU jest według Ciebie wyłączone...

moja wypowiedź dotyczyła pracy na benzynie / pracy na gazie w najprostszej instalacji - weź wytłumacz mnie i wszystkim to czytajacym co ma z tym wspólnego EMULACJA wtrysków i sondy lambda?
    oszukanie JAK NAJBARDZIEJ PRACUJĄCEGO CAŁY CZAS ECU.

pod słowem "emulacja" zawiera się mapowanie pracy tych urządzeń do ustalenia pracy wtryskiwaczy gazu w instalacji sekwencyjnej i z instalcją "na śrube" nie ma to nic wspólnego.
    Emulator wtryskiwaczy jest w gruncie rzeczy rezystorem, emulator lamby jest generatorem sygnału prostokątnego/sinusoidalnego w zależności od wykonania. Oba te urządzenia majana celu oszukanie ECU, że wszystko jest ok i to wszystko tyczy się gazu pierwsze j i drugiej generacji. Nie myl pojęć.

[...] przerwę ci twoją radosną twórczość [...]
    [...] drogi ekspercie! [...]
    Tego nie komentuję.
    Nie komentuję również tego, że nie odpowiedziałeś na pytanie co steruje ekonomizerem skoro przepływomierz jest wyłączony.

P.S. Jakbym był ekspertem to bym nie siedział na forum tylko ludziom gaz zakładał. Mam wrażenie jednak, że forum służy do wymiany zdań, poglądów i do dyskusji. Tym bardziej, że jest to dział "serwis" a więc dział jak najbardziej techniczny.

Zaawansowany Użytkownik
    @ bosman - można odczuć ropierającą cię dumę związaną z faktem że odkupiłeś auto od sylwka7 i słusznie bo jest naprawde ładne i zadbane...
    natomiast dodatkowo spadająca na ciebie łaska i dobrodziejstwo w postaci wszystkomogącej instalacji prins objawiająca się laurką w twoim podpisie nie we wszystkich musi koniecznie wywoływać egzaltację albo okazję do wygłaszania peanów na ten temat - to że masz gaz który w twoim obecnie aucie niegdyś założył sylwek to może troche za mało żeby stawać się jego osobistym adwokatem, poplecznikiem, emisariuszem i kto wie kim jeszcze? (to kolejny żarcik, jeśli nie masz poczucia humoru najlepiej nie odpowiadaj)

:papa:
    To zaznacz mi w którym miejscu żartowałeś :) bo totalnie nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi. Co do LPG to fakt, jestem dumny że mam taką instalację, innej bym nie chciał. Rozwiń proszę swoją teorię na temat :
    "natomiast dodatkowo spadająca na ciebie łaska i dobrodziejstwo w postaci wszystkomogącej instalacji prins objawiająca się laurką w twoim podpisie nie we wszystkich musi koniecznie wywoływać egzaltację albo okazję do wygłaszania peanów na ten temat"

Czy ja walczę o to aby ktokolwiek tak myślał ?
    Czy w choć jednym moim słowie jest jakakolwiek prośba do ludzi , aby wygłaszali jakieś eposy na temat prinsa ? NIE
    Więc do czego pijesz ?
    Jedna osoba zwróciła Tobie uwagę , ze wypisujesz bzdury , Ty nadal szedłeś w zaparte , ze masz rację. Druga osoba (fachowiec) zwróciła uwagę , ale nie , co tam.
    Chłopie zejdź na ziemię :D Nie znasz się totalnie na sprawach LPG a wypisujesz jakieś epopeje na pół strony , gdzie 3/4 to czysta teoria i to w dodatku niepoprawna teoria.
    Pomyśl 100 razy zanim coś napiszesz ok ?
    Na tym kończę moją wypowiedź i odniosę się do świetnego cytatu.

"nie dyskutuj z debilem, najpierw zniży Cię do swojego poziomu , a potem pokona doświadczeniem"

... przypominam, że to cytat ogólnodostępny w sieci internet :hah:

Nie chcę polegnąć na polu Twej chwały tak młodo :papa:

pozdrawiam

bosman

7er Freak Awatar Greg38
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Blog
    18
    ... no i wlasnie o takie dyskusje mi chodzilo. :razz: :? :/
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - załóż temat i prześlij link a postaram się odpowiedzieć!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Uprawnienia umieszczania postów