Mialem takie przypadki w ex e38 i e39 jak opisujesz i winny byl czujnik absu. Nie wiem czemu ale tak bylo bo po wymianie problem juz sie nie pojawial.
Mialem takie przypadki w ex e38 i e39 jak opisujesz i winny byl czujnik absu. Nie wiem czemu ale tak bylo bo po wymianie problem juz sie nie pojawial.
Odswiezam temat bo dalej nie awaria nie usunieta...
Nowe informacje sa takie ze chyba niewlasciwie szukalem problemu z systemem abs.
W blad wprowadzil mnie blad 015 pump error.
Wychodzi na to ze sama trakcja powoduje ze nie dziala abs i to ten system jest winny.
Po skasowaniu bledu wystarczy ze doprowadze do zaboksowania kol i odrazu wywala blad i zapala kontrolke na desce.
Wyprulem pompke asc ta z linka i wymienilem na inna. Wymienilen czujnim w przepustnicy. Nasmarowalem linke. Wszystko jest tak jak powinno. Przy kasowaniu bledow slychac w tej pompce z linka ze cos tam dziala przez chwile.
Po rozkodowaniu vinu wychodzi ze mam asc+T.
Nie wiem gdzie ja moge szukac jeszcze rozwiazania problemu...
Reasumujac po skasowaniu bledu pump erro kontrolka gasnie ale po gwaltownym ruszeniu wywala blad i asc i abs nie dzialaja.
Bede wdzieczny za sugestie.
Ostatnio edytowane przez pokolacji ; 19-06-2015 o 14:11
A moduł komfortu nie jest takze odpowiedzialny za ABS? Ten znajdujący sie w drzwiach kierowcy.. Kiedys nie podnosily mi sie szyby i podmienilem owy modul ale z innymi numerami i troche inna kostką ktora przerobilem aby pasowala i szyby zaczeły dzialac ale za to kontrolki od ABS nie gasly wogole z zegarow..
Modul komfortu nie jest w drzwiach tylko nad nogami pasazera i to on odpowiada za elektryke szyb. U mnie napewno jest sprawny.
w drzwiach jest jakies cholerstwo odpowiedzialne chyba za pamiec foteli, lusterek i kolumny kierownicy oraz ich sterowanie.
Ale dzieki za sugestie.
Ostatnio edytowane przez pokolacji ; 19-06-2015 o 14:57
U mnie na module w drzwiach nawet sa napisy "ABS" mam gdzies ten moj uszkodzony to zrobie fotke jak znajde i pokaze..
I tak jak pisalem po podłączniu innego modulu w drzwiach, ABS przestal dzialac..
Wyjmij kompy pod maską i zobacz czy nie ma tam wody. Przekaźnik od pompy jest na dole skrzynki i często gnije od wody. Wyjmij i obejrzyj czy nie zardzewiałe styki.
Albo brak masy na pompie.
ABS to typ plastiku z którego jest wykonana obudowa. Zbieg okoliczności z drzwiami i abs.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
Seban z tym typem plastiku to racja ale czmu mi nie dzialal ABS jak wyjalem to cos z drzwi? Zbieg okolicznosci? Dodam ze w drzwiach pasazera tez mam taki modul ale na nim nie ma napisu ABS oraz jest sporo mniej kabli.. hmm.. cale e38 to niezla zagadka..
W drzwiach nie ma elementów które są fizycznie połączone z abs. Czysty zbieg okoliczności.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
Zrobilem to juz dawno :) kompy nie pozalewane. Rozowy przekaznik suchy i dla pewnosci wymieniony. Prady do niego dochodzily bo sprawdzalem.
Masa pompy ta co idzie do karoserii sprawdzona.
Sam juz nie wiem gdzie kopac dalej. Asc czy abs.
Moze cos jest z pradami we wtyczce abs przy pompie ale moj wds nie pokazuje rozpiski piniow a jedynie fotke wtyczki.
Tak jak pisalem wczesniej podmienilem cala pompe abs i dalej to samo. Podmienilem kompa abs ale wtedy wogole jakies bledy dziwne wyskakiwaly wiec wrocilem do swojego.
Dzieki seban za checi.
Kolego przy nagłym dodaniu gazu też Ci się wszystko wyłączy w tym przypadku ponieważ system chce przyhamować odpowiednie koło a nie ma jak bo nie wytworzy ciśnienia bo nie działa pompa w ABS-e. Jeden przekaźnik od pompy masz za schowkiem drugi w skrzynce. Może w pompie skończyły się szczotki w silniku. Sprawdź również wiązkę idącą pod prawym przednim nadkolem. Często gniją i objaw będzie podobny. Pozdrawiam