CB radio- jak wyj±æ gniazdo zapalniczki/ sk±d wzi±æ 12 V z okolic ¶rodkowej konsoli?

W±tek: CB radio- jak wyj±æ gniazdo zapalniczki/ sk±d wzi±æ 12 V z okolic ¶rodkowej konsoli?

1. lukasz740 powiedzia³/a:

Post CB radio- jak wyj±æ gniazdo zapalniczki/ sk±d wzi±æ 12 V z okolic ¶rodkowej konsoli?

Cze¶æ,

Jestem w trakcie zak³adania CB radia. Chcê za³o¿yæ je tak, ¿eby okablowanie by³o maksymalnie pochowane. Potrzebujê wpi±æ siê w 12 volt, ale nie chcê wykorzystywaæ wtyku w gniazdo zapalniczki, bo wed³ug mnie taka pl±tanina nie wygl±da estetycznie. Wie kto¶ mo¿e jak mogê rozebraæ okolice gniazda zapalniczki w ¶rodkowej konsoli? Jest jaki¶ sposób na jego szybkie wyjêcie? Muszê dostaæ siê do kabli. Ewentualnie, sk±d naj³atwiej wzi±æ napiêcie?

Radio docelowo bêdzie miêdzy fotelem kierowcy, a konsol±.

Wybór pad³ na Yosan Micro, bardzo ma³e radio, nie chcê nic bardzo widocznego: http://www.moto-opinie.com/test-cb-radio-yosan-micro/

Antena Sirio 120 cm po ¶rodku na klapie na uchwycie magnesowym (ma³a ¶rednica- magnes neodymowy).

Gotowy zestaw na pewno sfotografujê i wrzucê- mo¿e komu¶ przyda siê na przysz³o¶æ.

Pozdrawiam!

2. cichyy powiedzia³/a:
    Z przedniego gniazda zapalniczki bêdzie duuuzo zabawy , szybciej bêdziesz mia³ wyj±c tyln± ¶rodkow± kratke nawiewu i tam juz dostêp do pr±du z tylnych gniazd zapalniczki. Tam kabel pu¶cisz odrazu do³em miêdzy fotel a pod³okietnik.

3. Awatar jaro5

jaro5 powiedzia³/a:
    Kliknij obrazek, aby uzyskaæ wiêksz± wersjê

Nazwa:	uploadfromtaptalk1427063262054.jpg
Wy¶wietleñ:	49
Rozmiar:	96.1 KB
ID:	7649 a co powiesz na takie cb ???
    by³o E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si

4. miXon powiedzia³/a:
    Jaro masz u siebie takie? Jak to zrobiæ?

5. Awatar jaro5

jaro5 powiedzia³/a:
    [IMG]http: radyjko mam dwu czê¶ciowe,centrala jest po desk± schowana przy kolumnie kierowniczej.G³o¶nik na górze przy lusterku i antena na dachu na sta³e.Wywali³em telefon bo i tak nie korzysta³em z niego.Zastaw mega,zawsze pod rêk± i zasieg super.D³ugo my¶la³em nad tym,i wymy¶li³em.Pokazywa³em to w moim przywitaniu,ale bez zainteresowania jako¶...Pewnie ludzie maj± lepsze rozwi±zania ale siê nie chwal±.Plus wzio³em z kostki od telefonu i zamontowa³em dodatkowy wy³±cznik tego CB tak na wszelki wypadek.
    Ostatnio edytowane przez jaro5 ; 23-03-2015 o 00:20
    by³o E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si

6. miXon powiedzia³/a:
    Czyli jeszcze kwestia rezygnacji z telefonu, z którego korzystam...

Ja wo¿ê radio w pod³okietniku. Ograniczy³em siê od u¿ywania na codzieñ (w poprzednim aucie) do u¿ywania tylko na trasie, bo nie chcia³em nic wierciæ etc. Uchylam po prostu po³ówkê i tyle, wtedy z ty³u kable na wierzchu. Gdy nie u¿ywam, antena wêdruje do baga¿nika.

7. Awatar jaro5

jaro5 powiedzia³/a:
    No kto co lubi.Ja nie mia³em bluta wiêc telefon w odstawke poszed³.A CB u¿ywam codziennie bo u mnie panowie z str.miejskiej maj± pomys³y na zarobek.

8. miXon powiedzia³/a:
    Ja bluetooth tez nie mam. Po prostu w aucie jest karta SIM

9. lukasz740 powiedzia³/a:
    @cichyy

Dziêki za podpowied¼, faktycznie poci±gniêcie napiêcia z tylnych gniazd zapalniczek by³o naj³atwiejsze. Najwiêcej trudno¶ci mia³em z samym wyjêciem nawiewu- polecam u¿ycie dwóch kart bankomatowych albo czego¶ podobnego. Zacz±³em od prawej strony nawiewu i jako¶ wyskoczy³.

@jaro5

Przyznam, ¿e zaimponowa³ mi ten sposób monta¿u, chocia¿ u mnie na pewno nie zrobi³bym dziury w dachu ;) Je¶li kupione przeze mnie radio bêdzie kiepskie, rozwa¿ê Twój sposób. Mam telefon, ale w najbli¿szym czasie chcê go usun±æ, mo¿e wtedy co¶ wykombinujê z radiem.

Ogólnie, monta¿ skoñczy³em wczoraj. Domówi³em jeszcze ta¶mê ekranuj±c±, ¿eby dla spokoju owin±æ kabel antenowy w okolicach baga¿nika i przykrêciæ ow± ta¶mê w kilku punktach do masy.

Radio zmie¶ci³o siê dok³adnie tam, gdzie chcia³em, ale ogólnie zbiera trochê szumów i nie wiem, czy po jakim¶ czasie nie wyleci i nie zostanie zast±pione czym¶, co ma wbudowane porz±dne filtry (niestety kosztem wielko¶ci raczej).

Kabel pu¶ci³em z lewej strony baga¿nika, pó¼niej pod tyln± kanapê i pod dywan- musia³em przy tym odkrêciæ i wyj±æ nawet fotel kierowcy. Chyba najwiêcej zabawy by³o z prze³o¿eniem kabla przez zawias tylnej klapy, tak, jak idzie oryginalna wi±zka. Ale dziêki temu jestem zadowolony z pochowania kabli ;)

Kilka fotek z monta¿u:

Efekt koñcowy:

Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 24-03-2015 o 16:27

10. Awatar jaro5

jaro5 powiedzia³/a:
    £ukasz a czemu nie zrobisz dziurki w dachu ???Bo niby co ???? To tylko blacha a dziurka raptem 6mm.W trzecim bmw mam ju¿ identyczn± antene i nie wyobra¿am sobie anteny na magnes.I zawsze jeste¶ nie do poznania ¿e masz CB.Pomy¶l czy u ciebie nie bêdzie woda lecia³a do baga¿nika podczas wystawionej anteny.Uszczelka baga¿nika nie uszczelni idealnie przewodu od anteny.
    Ostatnio edytowane przez jaro5 ; 24-03-2015 o 22:42