Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 15

W±tek: Wymiana pompy wody BMW e38 4.0 M60 (demonta¿ ko³a pasowego)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Stargard

Post Wymiana pompy wody BMW e38 4.0 M60 (demonta¿ ko³a pasowego)

Przymierzam siê do wymiany pompy wody. Chcia³bym zrobiæ to samemu. W tis wyczyta³em ¿e przy demonta¿u pompy wody trzeba zdj±æ te¿ ko³o pasowe.
    Jak to przeczyta³em to trochê siê przestraszy³em czy sobie poradzê. Czym to odkrêciæ bo pewnie jest na amen zakrêcone po tylu latach.
    Spotka³em siê z takimi pomys³ami jak odkrêcanie kluczem udarowym lub na³o¿enie na ¶rubê nasadki i d³ugiego pokrêt³a tak aby by³o zablokowane i "strzeliæ" z rozrusznika i wtedy ta du¿a ¶ruba powinna pu¶ciæ.
    Nie wiem natomiast jak z tymi ma³ymi oraz jak te ko³o przytrzymaæ aby siê nie obraca³o.

Nie jestem przekonany do ¿adnego z powy¿szych proszê o porady jakich narzêdzi bym potrzebowa³ aby to ko³o zdj±æ a pó¼niej zamontowaæ ponownie.
    Nie wiem czy lepiej daæ 500 z³ i daæ auto na wyminê pompy na warsztat czy kupiæ potrzebne narzêdzia i odkrêciæ te ko³o pasowe samemu.
    Jedynie obawiam siê prac z tym ko³em pasowym, s±dzê ¿e jestem w stanie odkrêciæ star± pompê i zamontowaæ now±.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    740i
    Sk±d
    PWR
    Nie rozumiem, po co odkrêcaæ ko³o pasowe?! Byæ mo¿e zasz³a pomy³ka: odkrêciæ trzeba ko³o na pompie wody. Ostatnio kupowa³em pompê wody do M62TU i by³a dostarczona bez ko³a. Natomiast g³ównego ko³a pasowego nie rusza³em, a przecie¿ wielkich ró¿nic wzglêdem M60/2 raczej nie ma...
    EDIT:
    http://www.meeknet.co.uk/e31/Water_P...eplacement.htm
    Ostatnio edytowane przez mroova81 ; 18-03-2015 o 04:34 Powód: u¿y³em googla, brawo dla mnie.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    W M70/M73 trzeba zdj±æ ko³o pasowe, co robi siê ¶rubami od ko³a, a nie t± od g³ówki wa³u, o której napisa³e¶. Jak widaæ w linku do M60 nie ma takiej potrzeby.
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez ttrol Zobacz posta
    W M70/M73 trzeba zdj±æ ko³o pasowe, co robi siê ¶rubami od ko³a, a nie t± od g³ówki wa³u, o której napisa³e¶. Jak widaæ w linku do M60 nie ma takiej potrzeby.
    Aha je¶li bêdzie potrzeba do wystarczy odkrêciæ te ma³e ¶rubki jak na obrazku http://7er.pl/attachment.php?attachm...1&d=1426679811 i ko³o zejdzie, tej wielkiej ¶ruby nie trzeba bêdzie odkrêcaæ?

W tisie napisali ze trzeba zdj±æ w³a¶nie te duze ko³o pasowe bo ponoæ jaka¶ ¶rubka od obudowy pompy jest za nim ukryta. Ale je¶li piszecie ze da rade be odkrêcania tego du¿ego ko³a pasowego to sam siê za to wezmê. Ma³e kó³ko na pompie chyba odkrêcê przytrzymuj±c je starym paskiem klinowym (mam nadziejê).

W³a¶nie najbardziej obawia³em siê odkrêcania tej wielkiej ¶ruby na du¿ym kole pasowym.
    Za³±czone miniatury Za³±czone miniatury kolo pasowe.jpg  

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Wystarcz± te strza³ki plus m³otek gumowy, bo jest ciasne pasowanie. Ko³o pasowe pompy wody raczej nie pójdzie przytrzymuj±c paskiem. Najlepiej zablokuj je sobie kluczem za pozosta³e trzy ¶ruby.

Nie wiem dok³adnie jak to jest w Twoim silniku, nie robi³em tego nigdy, ale wnioskuj±c po po¶cie kolegi wy¿ej ¿adna ¶ruba za ko³em pasowym nie le¿y. Potwierd¼ to jeszcze.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 18-03-2015 o 20:00
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Stargard

Jednak trzeba odkrêciæ du¿e ko³o pasowe
    za ko³em jest schowana ¶ruba tak jak pisa³o w tis i dostep jest trudny. Proszê o podpowiedz jak zablokowaæ ko³o aby odkrêciæ 8 ¶rub tej wielkiej nie trzeba ruszaæ aby ko³o pasowe zesz³o.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Nic nie musisz blokowaæ, dobry klucz i bêdzie jak po ma¶le, tam zalecany moment to 24 Nm, nie ma tragedii, a ¶ruby nie s± w osi ko³a pasowego. Silnik postawi wystarczaj±cy opór. A jak ju¿ musisz to za du¿± ¶rubê i przez drewienko o pod³u¿nicê odpowiednim kluczem.
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Stargard
    Dzi¶ bra³em klucz pokrêt³o 60 cm i wszystko siê krêci³o. Nie wiem czy to szarpn±æ trzeba czy jak. A mo¿e jak±¶ krótk± grzechotk±.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2015
    BMW
    BMW E38 740i 94'
    Sk±d
    Gorzów Wlkp./Szczecin
    Ja rêk± przytrzymywa³em ko³o pasowa jak odkrêca³em ;P

Uszanowanko ;)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Stargard
    Tego nie próbowa³em:) Jutro spróbuje i dam znaæ jak posz³o.

Podobne w±tki

1. [silnik] wymiana pompy wody e38
    Przez mazur pl w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 16-12-2012, 12:27
  2. [silnik] Wymiana pompy wody 3.5 E38
    Przez Rafi84 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 30-11-2012, 12:02
  3. [M62B44] wymiana pompy wody
    Przez brunoz w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3