Witam,
od jakiego¶ czasu mia³em sytuacjê, ¿e gdy obroty silnika spad³y poni¿ej 500 (na przyk³ad przy lekkim przyd³awieniu silnika) zapa³a³a siê kontrolka ci¶nienia oleju.
¯e co¶ na powa¿nie jest nie tak zauwa¿y³em w momencie za³o¿enia elektrycznego wentylatora zamiast visca. W momencie gdy temperatura silnika przekracza³a 95 stopni kontrolka zapala³a siê na sta³e (na biegu ja³owym).
Ostatnio jeden z kolegów pisa³ o braku u niego jednego z zaworków w obudowie filtra oleju. Postanowi³em najpierw sprawdziæ sytuacjê u siebie. Okaza³o siê, ¿e faktycznie jednego z zaworków ju¿ nie ma (zaznaczony na zdjêciach):
Stara obudowa bez zaworka.
Nowa obudowa z zaworkiem.
Zamówi³em na Allegro u¿ywan± obudowê (akurat z E53) i po wymianie, problem znikn±³ jak rêk± odj±³.
Z tego co zauwa¿y³em, ten zaworek jest mechanicznie zamykany (dociskany) przez filtr oleju - gdy wyjmie siê filtr z obudowy ten zaworek siê otwiera i wypuszcza olej z obudowy ma przelew (ten cienki przewód gumowy z przodu obudowy). Ma to chyba na celu opró¿nienie obudowy w trakcie wymiany oleju i filtra (u³atwienie wymiany i opró¿nienie ca³ego uk³adu), nie wiem czy zaworek ma jak±¶ inn± funkcjê. Je¶li zaworka nie bêdzie, to czê¶æ oleju t³oczonego przez pompê bêdzie ca³y czas wracaæ przelewem do miski i ci¶nienie w uk³adzie bêdzie ni¿sze. U mnie po wymianie ten cienki przewód gumowy podczas pracy silnika jest letni, tak¿e jaka¶ tam odrobina oleju nim p³ynie, ale wcze¶niej by³ tak samo gor±cy jak te dwa grube przewody g³ówne. Dodatkowym objawem by³y graj±ce przez jakie¶ 2 sekundy po uruchomieniu popychacze i pusta obudowa filtra oleju zaraz po wy³±czeniu silnika i odkrêceniu pokrywki (teraz, po wymianie, po 10 minutowym postoju jest ca³a nape³niona olejem).
Polecam sprawdziæ stan tego zaworu (i czy w ogóle jest jeszcze), roboty jest na parê minut, a mo¿na unikn±æ, w skrajnym przypadku, zatarcia silnika.