ja tam nie wiem w e39 e34 i e30 tez na odkreconym korku odpowietrzalem po wymianie...
ja tam nie wiem w e39 e34 i e30 tez na odkreconym korku odpowietrzalem po wymianie...
A co ma odkrêcony czy zakrêcony korek do tego ??
¯ycie jest zbyt krótkie, ¿eby je¼dziæ dieslem...
Uk³ad jest zamkniêty i sam siê nie odpowietrzy. Odkrêcony korek umo¿liwia ucieczkê powietrza. Uk³ad pieni siê po zalaniu, ale wystarczy przekrêciæ od lewej do prawej kilka razy, uzupe³niæ i jest ok.
Popuszczanie na przek³adni jest niezbêdne, kiedy auto stoi na ko³ach, a jest zupe³nie pusta, bo dochodzimy do momentu, kiedy nie mo¿na przekrêciæ kó³, a zatem jej odpowietrzyæ. Na podno¶niku wszystko idzie jak po ma¶le.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 15-03-2015 o 18:38
pozdrawiam Bartek
Ale zbiornik nie jest ci¶nieniowy , ani zalany po sam korek, poza tym umieszczony jest w najwy¿szym punkcie ca³ego uk³adu. Nie ma znaczenia czy jest wiêc otwarty czy zamkniêty. Nie, ¿ebym siê czepia³ :) ale skoro przy otwartym siê ³atwiej odpowietrza to przy zamkniêtym powinien siê sam zapowietrzaæ :) Fakt jest taki, ¿e zapowietrzony uk³ad siê spienia nie wa¿ne czy na zamkniêtym czy otwartym korku i tak samo siê odpowietrzy niezale¿nie od tego czy ma korek czy nie.
A jak odpowietrzysz je¿eli objêto¶æ powietrza w uk³adzie jest wiêksza od pojemno¶ci zbiornika lub poni¿ej ostatniego z króæców. W M70 króæców jest 5 i ka¿dy na innej wysoko¶ci. Wtedy uk³ad siê nie odpowietrzy, bo pompa bêdzie ci±gnê³a olej z powietrzem non stop.
Akurat tutaj króciec od zasilania pompy jest najwy¿ej i ma najwiêksz± ¶rednicê. Do tego dochodzi NIVO, które te¿ siê zapowietrza przy zdjêciu pompy lub przek³adni.
Takich aut jest bardzo du¿o, tak samo mia³em w Cadillacu, zbiornik wyrównawczy mia³ mo¿e ze 100ml, a w uk³adzie by³o ponad dwa litry oleju. Podobnie w Subaru Impreza ostatnio jak wymienia³em olej, zbiornika wyrównawczego praktycznie nie ma, jest tylko zakrêtka prosto na pompie.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 15-03-2015 o 19:37
pozdrawiam Bartek
Dlatego pytam siê co zmieni odkrecenie korka?? Skoro króce s± na ró¿nej wysoko¶ci to przecie¿ i tak dalej bêdzie ci±gn±æ powietrze a proporcje p³ynu do powietrza i tak siê nie zmieni±. Dlatego odkreca siê odpowitrznik na przek³adni a¿ bêdzie wyp³ywal z niej p³yn.
Ech Martynka, a nie uwa¿asz, ¿e ³atwiej jest odkrêciæ zbiorniczek i uzupe³niaæ p³yn w trakcie odpowietrzania, to zajmuje parê minut. Zerknij w necie jaki jest dostêp do ¶rub przek³adni w M70, odkrêciæ je mo¿na tylko jak masz metrow± przed³u¿kê(i tak tylko jedn±, bo druga jest schowana pod os³on± termiczn±) albo zrzucony zbiornik wyrównawczy ze wszystkimi przewodami. A co z autami, które maj± magiel i silnik zaraz nad nim, czêsto, ¿eby dostaæ siê do ¶rub, musisz podnie¶æ silnik.
Poza tym przek³adnia jest najni¿ej w stosunku do NIVO oraz uk³adów hydrauliki wspomagania hamulców w M70.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 15-03-2015 o 19:49
pozdrawiam Bartek
Znasz mnie i wiesz, ¿e lubiê siê droczyc. W³a¶nie powiedzia³e¶ najwa¿niejsze, nie liczy siê czy korek odkrêcimy czy, zakrêcimy, wa¿ne by obróciæ kierownica do oporu i uzupe³niæ p³yn, i czynno¶æ powtarzaæ a¿ przestanie siê pienic. A
Pytanie: mo¿e kto¶ z Was wie co mo¿e byæ przyczyn± ¿e wywala p³yn wspomagania ze zbiorniczka podczas postoju. Im d³u¿ej auto stoi w gara¿u i jest nie u¿ywane tym mocniej podnosi siê p³yn wspomagania i w koñcu go wywala przez korek. Po odpaleniu p³yn jest zasysany i obni¿a siê do poziomu pod miark±, do tego stopnia ¿e wypada³o by dolaæ go do miarki. W czasie jazdy ¿adnych dziwnych objawów.
Pozdrawiam