Nie mam porównania z dieslem ale jeżeli chodzi o samo 728iA to nie przesadzajcie że strach wyprzedzać itp. bo jeżeli tak by było to co mają powiedzieć handlowcy w fabiach który okupują lewy pas :)
Auto rzeczywiście rakietą nie jest, ale odpycha się żwawo jak na te gabaryty, na palenie opon ze świateł nie ma raczej co liczyć ale automat z ASC+T który ja mam raczej nie pozwala na takie ekscesy. Niemniej umówmy się - jest zadowalająco, auto nie sprawia wrażenia ociężałego, nie męczy się każdym ruchem a wyprzedzanie przy ok 100 kmh jest jak najbardziej możliwe.
Oczywiście mocy nigdy dość, ale jak ktoś nie wysiada z V8 i jeździ "normalnie" to myslę że ten silnik wystarcza.
Należało by się tylko zastanowić nad skrzynią o której nie wspominasz. Większość e38 to jednak automaty i jeżeli dotychczas jeździłeś manualem to ten automat może czasem irytować. Ja mam Steptronica i zdarza mu się jakaś sekunda zawahania i zastanowienia który to miałby być bieg.
Niemniej to też jest kwestia przyzwyczajenia i umiejętnego używania, wystarczy przejść w tryb manual, stuknąć bieg niżej i już można się spokojnie zbierać do wyprzedzania mając wyjściowo 4 tys obrotów.
Nad plusami automatu rozwodził się nie będę bo każdy zna :)
Ja mam najlepsze porównanie do e39 528 manual i 5er jest wyraźnie żwawsze, ale może wypowie się ktoś kto objeżdżał 728 w automacie i manualu.