Orzel_man skoro tak jeździsz, to poszukaj 728i bez instalacji, potestuj trochę i zobacz czy w ogóle gaz Ci będzie potrzebny.
Moja w gazie pali 12 na trasie (krajówka lub autostrada z przepisowymi prędkościami), 16-18 w mieście (zalezy jak korki), ale jak wracałem nią na benzynie z Niemiec zalałem do pełna i zrobiłem 900 km i wg licznika zostało mi ok 20 l a wg kompa niecałe 200 km zasięgu. Zatem spalanie wyszło nieco poniżej 8 l.
A swoją droga skoro już porównujemy 5er i 7er to może ma ktoś doświadczenia.
Mój dobry kolega ma 528i (m52tub28) w manualu, instalacje na sekwencji i taki zestaw spala mu w trasie ok 9l gazu na spokojnie, a przy ekstremalnym załadowaniu auta (4 osoby, bagaż po dach i rowery na haku) 10,5l. Moja za to 728iA (m52b28) na nowej sekwencji po autostradzie trzyma się 12 l +-0,5l i nie bardzo reaguje na to czy na pokładzie jestem sam czy osób jest 5.
Skąd ta różnica? Automat raczej nie bo na autostradzie to niewiele zmienia, masa auta też nie bardzo bo załadowane 5er waży więcej niż 7er z samym kierowcą. Czyżby podwójny Vanos robił taką robotę na spalaniu ?
Orzel_man a dla Ciebie dodam że to 528i ma nakręcone 420 tys, z czego blisko 150 na gazie i o żadnych regeneracjach vanosów nie słyszało ;)